Ozljeda u vrtiću – kako se određuje visina odštete?

Jedan od čitatelja pita našu suradnicu Blaženku Musulin koji su točno podaci bitni za izračunavanje odštete pri ozljedi djeteta u vrtiću

Pitanje:

Imam pitanje u vezi ozljede djeteta u vrtiću i zapisnika o ozljedi. Naime, moje dijete je stajalo u dvorištu vrtića za vrijeme igre djece na otvorenom, drugo dijete ju je gurnulo u trku, mala je pala i slomila ruku. U zapisniku je napisano da su se djeca sudarila i da je pala. Stavlja li to dio krivice i na moje dijete koje nije trčalo nego je gurnuta s leđa i bi li takav zapisnik mogao kod osiguranja biti uzet u obzir kod određivanja visine odštete ili je lom ruke lom bez obzira na okolnosti?

Odgovor:

Pravo na naknadu štete za ozljedu koje je dijete zadobilo gospođa može potraživati od osiguravajućeg društva. U pravilu vrtići imaju sklopljene police osiguranja kojima se pokrivaju štete nastale njihovim polaznicima. Visina odštete ovisi o težini pretrpljenih ozljeda, a što se dokazuje medicinskom dokumentacijom.
U konkretnom slučaju potrebno je utvrditi kod koje osiguravajuće kuće vrtić ima sklopljenu policu kojom su djeca osigurana za trajni invaliditet, a osiguravajuće društvo će na temelju pregleda i uvida u medicinsku dokumentaciju utvrditi je li isti zaostao, te u kojem postotku, a sve prema važećim Tablicama osiguranja za utvrđivane postotka trajnog invaliditeta od posljedica nesretnog slučaja koje su sastavni dio takve police.
Prilikom prijave nesretnog slučaja potrebno je dostaviti: ispunjenu prijavu o nezgodi, policu osiguranja ovjerenu od strane vrtića, dokaz o okolnostima nastanka nesretnog slučaja i medicinsku dokumentaciju radi određivanja konačnog postotka trajnog invaliditeta. Važno je da se nesreće dogodila u vrijeme kada je polica važila, a podatak o početku i završetku vidljiv je na polici.
Dakle, visinu naknade štete za zaostali invaliditet osiguranje određuje nakon uvida u medicinsku dokumentaciju i pregleda oštećenika, a ne uzimajući u obzir na koji je način došlo do nezgode.

U Tablicama su taksativno naznačene ozljede za koje se isplaćuje trajni invaliditet s naznakon stupnja invaliditeta koji se za takovu ozljedu priznaje. Ako neko oštećenje nije predviđeno u Tablici invaliditeta, osiguravajuće društvo zahtjev može otkloniti.

 

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr
Foto: Profimedia
*Upozorenje: S obzirom na to da su zakoni često skloni izmjenama, pri čitanju članaka vezanih uz pravna pitanja uvijek obratite pozornost na datum objave. Za starije tekstove ne možemo jamčiti da nije došlo do nekih zakonskih promjena.

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Što kada sudužnik u kreditu (bivši suprug) prekrši dogovore...

Kad s bivšim suprugom imate problema oko podjele…

Pravo na naknadu štete za ozljedu djeteta izvan vrtića

U novom odgovoru doznajemo je li moguće ostvariti…

Pravo na odštetu zbog ozljede u inozemstvu

Pitanje: Poštovanje! Imam konkretno pitanje u vezi sa…

Prava majki koje rade noćne smjene i prekovremeno

Dobro proučite Zakon o radu ako sumnjate da…

Pročitajte i:

Problemi s priznavanjem ozljede na radu

Ako ste nezadovoljni dobivenim rješenjem HZZO-a, na vrijeme sastavite i dostavite žalbu, stižu detalji...

Druga smjena u vrtiću, moram li pristati na nju?

Smjenski rad nije jednostavno organizirati, osobito roditeljima. Je li moguće tražiti od poslodavca da ga…

Pravo na razvod braka ubrzo nakon porođaja

Može li se tražiti razvod braka svježe nakon poroda i pod kojim uvjetima?

Zakonski prekid isplaćivanja alimentacije

Kako postupiti nakon što završe svi uvjeti za uplaćivanje alimentacije?