Ozljeda djeteta u školi, postoji li mogućnost odštete?

Na koji način pravno postupiti ako vam se dijete ozlijedi u školi tijekom nastave? Na pitanje čitateljice odgovara odvjetnica Blaženka Musulin

U svibnju prošle godine, u Zagrebu, u gimnaziji, našoj kćerki je na sata biologije, dok je sjedila na svom mjestu, dio zida pao na glavu. Učenica je zadobila tjelesne ozljede radi kojih je kolima Hitne pomoći prevezena u bolnicu, zbog ozljeda se liječila nekoliko mjeseci, pa nas zanima kakva su naša prava i da li moramo tužiti školu?

Sukladno čl. 1045. Zakona o obveznim odnosima za prouzročenu štetu odgovara škola, s obzirom da se radi o maloljetnici, povjerenoj na skrb školi, a štetu je učenica pretrpjela na satu. S obzirom na to da je počinjen propust u vršenju nadzora, uslijed čega je došlo do štetnog događaja, za štetu odgovara škola po načelu krivnje.
S obzirom na navedeno, imate pravo potraživati naknadu štete za povredu prava osobnosti iz čl. 19 ZOO-a, pravičnu novčanu naknadu sukladno čl. 1100 st. 2 ZOO-a, vodeći računa o jačini i trajanju izazvanih fizičkih boli, duševnih boli i straha. Kao posljedica predmetne nezgode zbog zadobivenih ozljeda djevojčica je zacjelo trpjela fizičke bolove i strah određenog intenziteta i trajanja, možebitno su zaostale trajne posljedice radi zadobivenih ozljeda, te joj je za vrijeme liječenja bila potrebna tuđa pomoć i njega, jer je morala mirovati.
Za sve navedeno možete potraživati naknadu štete, a visina ovisi o duljini liječenja i tegobama koje je imala. Također, ukoliko je uništena odjeća koju je na sebi imala, te ako ste imali kakve troškove liječenja, sve navedeno možete potraživati u svom zahtjevu za naknadu štete koji postavljate osiguravajućem društvu kod kojeg je škola osigurana. Zahtjev postavljate kao staratelj i zakonski zastupnik malodobnog djeteta uz dokaz o srodstvu (izvod iz matične knjige rođenih ili rodni list). Naknada štete se isplaćuje na račun djeteta koji je potrebno otvoriti ukoliko ga još nema. Ukoliko ne postignete dogovor s osiguravajućim društvom, možete pokrenuti sudski postupak radi realizacije prava na odštetu.

Odgovara: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Što kada sudužnik u kreditu (bivši suprug) prekrši dogovore...

Kad s bivšim suprugom imate problema oko podjele…

Pravna pomoć u slučaju djetetove ozljede u školi

Prije nego se obratite osiguravajućem društvu i zatražite…

Slikovnica o važnosti učenja

U izdanju Mozaik knjige ove je godine izašla…

Pravo na odštetu zbog ozljede u inozemstvu

Pitanje: Poštovanje! Imam konkretno pitanje u vezi sa…

Pročitajte i:

Prava više suvlasnika nekretnine i pisanje oporuke

Smije li se prodavati nekretnina koja ima nekoliko suvlasnika, kako treba izgledati valjana oporuka, kako…

Pravo na odštetu kod ozljede izvan škole

Najbolji način da se utvrdi postojanje prava na odštetu ako je dijete ozljeđeno izvan škole…

Podjela imovine nakon prekida izvanbračne zajednice

Kad pogledamo koliko je komplicirana podjela bračne stečevine, shvatimo da bi bilo lakše napraviti predbračne…

Plaća li se porez na darovane dijelove nekretnine?

Što kaže zakon o darivanju dijelova nekretnine i plaćanja poreza doznajemo u novom odgovoru odvjetnice…