Kako se izvući kad vas ‘švicarci’ stisnu…

Ako i vi imate kredit u švicarcima, čak ako ste ga i konvertirali u eure, još trebate znati neke činjenice

Pitanje: Podigla sam kredit u švicarskim francima u Zagrebačkoj banci za kupnju nekretnine u kojoj živim sa svojom djecom. Rata kredita mi je zbog rasta franka narasla, imam li pravo na naknadu zbog toga i to bez obzira što sam ugovor konvertirala u EUR? Kako tražiti naknadu?

Odgovor: Ističemo kako je Visoki trgovački sud donio Presudu i Rješenje poslovni broj Pž-7129/13 kojom je utvrdio da je banka ugovorila s tužiteljem nepoštenu i zbog toga ništetnu valutnu klauzulu te ništetnu odredbu o promjeni kamatne stope odlukom banke.
Dakle, navedenom Presudom je u bitnome utvrđeno da su određene banke tijekom otplate kredita svojim jednostranim odlukama mijenjale (povećavale) kamatne stope, a što je utjecalo na povećanje dospjelih mjesečnih anuiteta, zbog čega oštećeni u pravilu imaju pravo na naknadu preplaćenih mjesečnih anuiteta.
Važno je istaknuti kako je člankom 326. stavak 1. Zakona o obveznim odnosima (Narodne novine broj 35/05, 41/08, 125/11, 78/15, 29/18) propisano da ništetan ugovor ne postaje valjan kad uzrok ništetnosti naknadno nestane, dok sukladno pravnoj praksi u pravilu ništetnost može biti otklonjena jedino i isključivo ukoliko je zakonskom odredbom izričito propisana konvalidacija ništetnih pravnih poslova.
Stoga, bez obzira što je u konkretnom slučaju ugovor o kreditu konvertiran, vi i dalje imate pravo na naknadu preplaćenih mjesečnih anuiteta. S obzirom na složenost postupka svakako predlažemo potražiti stručnu pravnu pomoć radi izračuna iznosa preplaćenih anuiteta te podnošenja zahtjeva, odnosno tužbe protiv banke.

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr
Foto: Profimedia

*Izjava o odricanju od odgovornosti

Navedeno mišljenje je dano isključivo u informativne svrhe na osnovi informacija navedenih u pitanju korisnika, zbog čega isto ne mora biti potpuno, iscrpno ili precizno te ne predstavlja obvezujuće stručno ili pravno mišljenje. Adria Media Zagreb d.o.o. i autor ne odgovaraju za bilo kakvu štetu koja može nastati kao posljedica korištenja navedenog mišljenja objavljenog na internetskim stranicama. Korisnicima se stoga savjetuje poduzimanje svih potrebnih mjera predostrožnosti prije uporabe takvih mišljenja, a koje koriste na vlastitu odgovornost. S obzirom na to da su zakoni često skloni izmjenama, korisnicima se predlaže obratiti pozornost na mogućnost da je došlo do određenih zakonskih promjena.

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Pravna pomoć u slučaju djetetove ozljede u školi

Prije nego se obratite osiguravajućem društvu i zatražite odštetu, budite sigurni da imate sve važnije…

Kako se riješiti sudužništva?

Kad vas netko prevarom navede kao sudužnika svog kredita, postoji način da se to dokaže...

Sporazumni razvod braka

Ljudi se s godinama mijenjaju i kada više ne pronalaze zajedničku riječ, emocije, ne slažu…

Otac unatoč sudskoj odluci ne sudjeluje u troškovima za djecu, što učiniti?

Pitanja oko nadmudrivanja s alimentacijama i sudjelovanja o troškovima ne prestaju, stiže još jedan slučaj…