Kako se izvući kad vas ‘švicarci’ stisnu…

Ako i vi imate kredit u švicarcima, čak ako ste ga i konvertirali u eure, još trebate znati neke činjenice

Pitanje: Podigla sam kredit u švicarskim francima u Zagrebačkoj banci za kupnju nekretnine u kojoj živim sa svojom djecom. Rata kredita mi je zbog rasta franka narasla, imam li pravo na naknadu zbog toga i to bez obzira što sam ugovor konvertirala u EUR? Kako tražiti naknadu?

Odgovor: Ističemo kako je Visoki trgovački sud donio Presudu i Rješenje poslovni broj Pž-7129/13 kojom je utvrdio da je banka ugovorila s tužiteljem nepoštenu i zbog toga ništetnu valutnu klauzulu te ništetnu odredbu o promjeni kamatne stope odlukom banke.
Dakle, navedenom Presudom je u bitnome utvrđeno da su određene banke tijekom otplate kredita svojim jednostranim odlukama mijenjale (povećavale) kamatne stope, a što je utjecalo na povećanje dospjelih mjesečnih anuiteta, zbog čega oštećeni u pravilu imaju pravo na naknadu preplaćenih mjesečnih anuiteta.
Važno je istaknuti kako je člankom 326. stavak 1. Zakona o obveznim odnosima (Narodne novine broj 35/05, 41/08, 125/11, 78/15, 29/18) propisano da ništetan ugovor ne postaje valjan kad uzrok ništetnosti naknadno nestane, dok sukladno pravnoj praksi u pravilu ništetnost može biti otklonjena jedino i isključivo ukoliko je zakonskom odredbom izričito propisana konvalidacija ništetnih pravnih poslova.
Stoga, bez obzira što je u konkretnom slučaju ugovor o kreditu konvertiran, vi i dalje imate pravo na naknadu preplaćenih mjesečnih anuiteta. S obzirom na složenost postupka svakako predlažemo potražiti stručnu pravnu pomoć radi izračuna iznosa preplaćenih anuiteta te podnošenja zahtjeva, odnosno tužbe protiv banke.

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr
Foto: Profimedia

*Izjava o odricanju od odgovornosti

Navedeno mišljenje je dano isključivo u informativne svrhe na osnovi informacija navedenih u pitanju korisnika, zbog čega isto ne mora biti potpuno, iscrpno ili precizno te ne predstavlja obvezujuće stručno ili pravno mišljenje. Adria Media Zagreb d.o.o. i autor ne odgovaraju za bilo kakvu štetu koja može nastati kao posljedica korištenja navedenog mišljenja objavljenog na internetskim stranicama. Korisnicima se stoga savjetuje poduzimanje svih potrebnih mjera predostrožnosti prije uporabe takvih mišljenja, a koje koriste na vlastitu odgovornost. S obzirom na to da su zakoni često skloni izmjenama, korisnicima se predlaže obratiti pozornost na mogućnost da je došlo do određenih zakonskih promjena.

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Otišao u drugu zemlju, napustio obitelj, prestao plaćati kredit...

Katkad teška obiteljska i financijska situacija može uzrokovati bolesti, pripazite da se to ne dogodi…

Obaveze uzdržavanja punoljetne djece

Svakojake obiteljske zavrzlame redovito nam pristižu na e-mail uredništva. Tko ih je dužan uzdržavati, tko…

Problemi s priznavanjem ozljede na radu

Ako ste nezadovoljni dobivenim rješenjem HZZO-a, na vrijeme sastavite i dostavite žalbu, stižu detalji...

Druga smjena u vrtiću, moram li pristati na nju?

Smjenski rad nije jednostavno organizirati, osobito roditeljima. Je li moguće tražiti od poslodavca da ga…