Kako pravno riješiti obiteljske razmirice i skrb o djetetu

Kako postupiti kad jedan od supružnika ode od kuće i krene se ponašati kao da nije u braku, bez obzira na to što pravno ništa nije rješeno

Pitanje: Poštovani, moja kći ima jedno dijete iz prvog i jedno iz drugog braka. U ovom braku imaju puno problema koje su uspijevali riješavati, a kod mene su živjeli godinu dana, a od nedavno su podstanari. Njen muž zadnjih 20 dana izbjegava dolazak u obitelj i pred drugima govori da on više nema ništa s brakom i da je slobodan čovjek. Traži da vikendom uzima svoje dijete, a za drugo koje nije njegovo biološko ne mari, baš kao ni za ženu. Ne želi razgovarati i tvrdi da ima pravo raditi što želi. Ne znam kako pomoći kćeri i njenoj djeci, jer sad ju je počeo psihički maltretirati da odjavi adresu od njegovih roditelja i da mu vrati novce za vozački. On ne želi pokrenuti rastavu, a vrijeđa je i objavljuje na internetu nemoralne objave u alkoholiziranom stanju.

Odgovor: Predlažem da se svakako obratite nadležnom Centru za socijalnu skrb kako bi vašoj kćeri i njezinoj djeci bila pružena stručna pomoć. Nadalje, razvod braka može tužbom zahtijevati i samo jedan bračni drug, a oba bračna druga prijedlogom za sporazumni razvod braka. Nadležnost suda i Centra za socijalnu skrb je prema mjestu zadnjeg zajedničkog prebivališta odnosno boravišta bračnih drugova.

Sukladno čl. 53. Obiteljskog zakona (NN 103/15; u nastavku ObZ), ako bračni drugovi imaju zajedničko maloljetno dijete, povodom tužbe radi razvoda braka mogu predložiti s kojim će roditeljem dijete stanovati i način ostvarivanja roditeljske skrbi, ostvarivanje osobnih odnosa djeteta i roditelja s kojim dijete neće stanovati i visinu uzdržavanja djeteta.

Bračni drugovi koji imaju zajedničku maloljetnu djecu dužni su prije pokretanja sudskog postupka za razvod braka sudjelovati u postupku obveznog savjetovanja koje provodi Centar za socijalnu skrb, a što je uređeno čl. 321. do 330. ObZ-a.

Obvezno savjetovanje je oblik pomoći članovima obitelji da donesu sporazumne odluke o obiteljskim odnosima, a prvenstveno vodeći brigu o zaštiti obiteljskih odnosa u kojima sudjeluje dijete te o pravnim posljedicama nepostizanja sporazuma i pokretanju sudskih postupaka u kojima se odlučuje o osobnim pravima djeteta. Obvezno savjetovanje na zahtjev stranaka (može biti u pismenom obliku ili usmeno na zapisnik) provodi stručni tim centra za socijalnu skrb nadležan prema mjestu djetetova prebivališta, odnosno boravišta ili prema mjestu zadnjeg zajedničkog prebivališta odnosno boravišta bračnih drugova. Izvješće o obveznom savjetovanju sastavlja centar za socijalnu skrb pri okončanju obveznog savjetovanja.

Ako se roditelji ne mogu dogovoriti o sadržajima roditeljske skrbi ili o iznosu i načinu uzdržavanja malodobnog djeteta, tijekom vođenja postupka razvoda braka mogu predložiti sudu donošenje privremene mjere, kako bi se i do donošenja konačne sudske odluke privremeno regulirala pitanja koja su hitne naravi (s kojim roditeljem će dijete živjeti, kako će se odvijati susreti i druženja s roditeljem s kojim ne živi, kako će skrbiti o djetetu).

Ako bračni drugovi nakon okončanja obveznog savjetovanja žele nastaviti započeti postupak razvoda braka, dostavljaju općinskom sudu izvješće centra za socijalnu skrb o obveznom savjetovanju (ne smije biti starije od šest mjeseci) te plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi.

 

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr
Foto: Profimedia

*Izjava o odricanju od odgovornosti
Navedeno mišljenje je dano isključivo u informativne svrhe na osnovi informacija navedenih u pitanju korisnika, zbog čega isto ne mora biti potpuno, iscrpno ili precizno te ne predstavlja obvezujuće stručno ili pravno mišljenje. Adria Media Zagreb d.o.o. i autor ne odgovaraju za bilo kakvu štetu koja može nastati kao posljedica korištenja navedenog mišljenja objavljenog na internetskim stranicama. Korisnicima se stoga savjetuje poduzimanje svih potrebnih mjera predostrožnosti prije uporabe takvih mišljenja, a koje koriste na vlastitu odgovornost. S obzirom na to da su zakoni često skloni izmjenama, korisnicima se predlaže obratiti pozornost na mogućnost da je došlo do određenih zakonskih promjena.

 

Preporučujemo

Tagovi: , , , , , ,

Vezano uz temu

Imam li pravo na otpremninu?

Koji su uvjeti za dobivanje otpremnine i na…

Uvjeti za nastavak primanja alimentacije

Što se događa s alimentacijom nakon što dijete…

Prava više suvlasnika nekretnine i pisanje oporuke

Smije li se prodavati nekretnina koja ima nekoliko…

Pročitajte i:

Do kada iskoristiti stari godišnji odmor?

Jedno od najčešćih pitanja koja nam pristižu u redakciju za odvjetnicu Musulin je pitanje o…

Pravo na odštetu kod ozljede izvan škole

Najbolji način da se utvrdi postojanje prava na odštetu ako je dijete ozljeđeno izvan škole…

Podjela imovine nakon prekida izvanbračne zajednice

Kad pogledamo koliko je komplicirana podjela bračne stečevine, shvatimo da bi bilo lakše napraviti predbračne…

Plaća li se porez na darovane dijelove nekretnine?

Što kaže zakon o darivanju dijelova nekretnine i plaćanja poreza doznajemo u novom odgovoru odvjetnice…