alimentacija

Dobrovoljno povećanje iznosa alimentacije

Katkad nas iznenade i ovako pozitivna pitanja čitatelja vezana uz povišenje alimentacije

Pitanje: Poštovani, redovito plaćam uzdržavanje za devetogodišnje dijete. Sada bih želio povećati taj iznos uzdržavanja, što sam i predložio majci. Moramo li imati pisani sporazum o povećanju iznosa alimentacije ovjeren kod javnog bilježnika i moramo li taj sporazum slati u Centar za socijalnu skrb i na sud? Hvala unaprijed.

Odgovor: Obiteljskim zakonom (NN 103/15; u nastavku: "ObZ") propisano je da se uzdržavanje određuje odlukom suda, sporazumom koji potvrđuje sud ili planom o zajedničkoj roditeljskoj skrbi (u nastavku: "Plan").

Ako želite, možete svome djetetu, bez poduzimanja bilo kakvih službenih radnji, plaćati iznos koji je viši od iznosa uzdržavanja koji je utvrđen dosadašnjim Planom, dakle možete plaćati željeni iznos, ali je važno da taj iznos ne bude manji od iznosa koji je utvrđen Planom.

U slučaju da formalno želite promijeniti visinu iznosa uzdržavanja potrebno je ispuniti obrazac Plana koji možete pronaći na stranici Centra za socijalnu skrb (u nastavku: CZSS): http://www.czss-zagreb.hr/obrasci.

Plan je pisani sporazum roditelja o načinu ostvarivanja zajedničke roditeljske skrbi u okolnostima u kojima roditelji djeteta trajno ne žive u obiteljskoj zajednici kojim se, između ostalog, uređuje visina iznosa uzdržavanja.

Plan u kojem ćete navesti novu visinu iznosa uzdržavanja možete sastaviti samostalno (majka djeteta i Vi), u postupku obveznog savjetovanja ili u postupku obiteljske medijacije pred nadležnim CZSS. Ako je novi Plan sastavljen u postupku obveznog savjetovanja, po okončanju obveznog savjetovanja CZSS dužan je sastaviti Izvješće o istom.

Kako bi Plan stekao svojstvo ovršne isprave, potrebno je podnijeti nadležnom sudu Prijedlog za izmjenu Plana uz koji treba priložiti Plan te Izvješće CZSS o provedenom obveznom savjetovanju. U izvanparničnom postupku sud će izvršiti provjeru sadržaja kako bi mogao odobriti Plan.

Sud donosi Rješenje kojim odobrava Plan te ga po pravomoćnosti dostavlja nadležnom CZSS, a koji je dužan voditi očevidnik svih odluka i sudskih nagodbi o uzdržavanju maloljetnog djeteta.

 

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr
Foto: Profimedia

*Izjava o odricanju od odgovornosti
Navedeno mišljenje je dano isključivo u informativne svrhe na osnovi informacija navedenih u pitanju korisnika, zbog čega isto ne mora biti potpuno, iscrpno ili precizno te ne predstavlja obvezujuće stručno ili pravno mišljenje. Adria Media Zagreb d.o.o. i autor ne odgovaraju za bilo kakvu štetu koja može nastati kao posljedica korištenja navedenog mišljenja objavljenog na internetskim stranicama. Korisnicima se stoga savjetuje poduzimanje svih potrebnih mjera predostrožnosti prije uporabe takvih mišljenja, a koje koriste na vlastitu odgovornost. S obzirom na to da su zakoni često skloni izmjenama, korisnicima se predlaže obratiti pozornost na mogućnost da je došlo do određenih zakonskih promjena.

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Uvjeti za nastavak primanja alimentacije

Što se događa s alimentacijom nakon što dijete…

Izgubljeno pravo na roditeljski dopust uslijed pogreške službenika HZZO-a

Zbog pogreške službenika majka je izgubila pravo na…

Automatsko povećanje alimentacije?

Povećava li se alimentacija automatski kada dijete kreće…

Kako dijete može doći do neisplaćenih alimentacija jednog od roditelja?

Katkad je jedina satisfakcija napuštenom djetetu da dođe…

Pročitajte i:

Sudužnica u kreditu je nezaposlena i bez nekretnina...

Redovito nam pristižu upiti vezani uz sudužništvo i problemima kad se njima obrate da otplate…

Razvod braka i zajednička nekretnina - problem na vidiku

Kad bračni drugovi imaju zajednička ulaganja u nekretenine, kredit, i sl., razvod braka nije jednostavan.…

Uskraćivanje otpremnine i otkaza zbog dugog bolovanja i tjelesnog oštećenja

Može li bolovanje ili nečija ozljeda biti opravdanje za osobno uvjetovani otkaz? U kojim uvjetima…

Do kada iskoristiti stari godišnji odmor?

Jedno od najčešćih pitanja koja nam pristižu u redakciju za odvjetnicu Musulin je pitanje o…