Bivši supružnik ne isplaćuje alimentaciju

Do kada samohrani roditelj kojemu bivši supružnik ne isplaćuje alimentaciju ima pravo na financijsku pomoć Centra za socijalnu skrb? Na to pitanje odgovara Blaženka Musulin

Pitanje čitateljice za odvjetnicu:

Lijep pozdrav. Molila bih Vas za savjet. Rastavljena sam od 2003. godine. Imam dvije kćeri stare 14 i 13 godina. Bivši suprug u tih 14 god nikada nije uplatio niti jedne kune alimentacije. Pokrenula sam 2012. god. postupak u Centru za socijalnu skrb. Nakon toga dobivala sam 3 god. pomoć za uzdržavanje. To pravo je prestalo u prosincu 2015. god. Puno mi je ta pomoć od 1100 kn pomogla. Pa me zanima mogu li opet u Centru zatražiti to pravo. Jer kada pitam za neki drugi oblik pomoći dobijem odgovor da sam zaposlena i nemam nikakvo pravo. Inače prosjek plaće mi je 3300 kn. Još da napomenem da bivši suprug nema nikakve kontakte s djecom. Osuđeni je zlostavljač. Hvala.

Odgovor:
Obiteljskim je zakonom u članku 319. propisano da primitkom pravomoćne sudske odluke ili sudske nagodbe o uzdržavanju djeteta Centar za socijalnu skrb je dužan o navedenome roditelja s kojim dijete stanuje te roditelja koji je dužan plaćati uzdržavanje, odnosno drugu osobu iz članka 288. obavijestiti u pisanom obliku te ih informirati o njihovim pravima i dužnostima. Navedenom obavijesti dužan ih je između ostalog informirati i o uvjetima prema kojima dijete ima pravo na privremeno uzdržavanje sukladno Zakonu o privremenom uzdržavanju (dalje ZPU). Člankom 8. ZPU-a propisano je da pravo djeteta koje ima pravo na privremeno uzdržavanje traje sve dok obveznik uzdržavanja ne počne izvršavati obvezu uzdržavanja, a najdulje tri godine.

Mjera se naziva privremenom iz dva razloga i to zbog ograničenog trajanja od maksimalno tri godine, ali i iz razloga što bi to trebao biti rok da država svojim institucionalnim mehanizmima prisili roditelja na uzdržavanje djeteta. Centar za socijalnu skrb dužan je podnijeti kaznenu prijavu protiv osobe koja ne ispunjava obvezu uzdržavanja redovito i o tome izvijestiti nadležno državno odvjetništvo koje pokreće postupak protiv obveznika uzdržavanja. Krajnja kazna koja se može izreći roditelju koji ne uzdržava dijete je kazna zatvora do tri godine propisana čl. 172. Kaznenog zakona.

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr
Foto: Profimedia

 

Trebate li besplatan pravni savjet, pišite nam na adresu urednistvo@roditelji.hr s naznakom "Za odvjetnicu". Na vaša pitanja odgovara odvjetnica Blaženka Musulin, koja se pretežno bavi područjem građanskog prava i više od 20 godina pruža stručnu pravnu pomoć fizičkim i pravnim osobama. Iza nje su godine iskustva u struci, mnoštvo riješenih parnica i završenih slučajeva, a u okviru odvjetničkog ureda Musulin radi s timom od četiri mlada pravnika. Ured zastupa pretežno fizičke osobe koje kroz neposredni kontakt s odvjetnicom iznose svoje probleme, te se svaki problem individualno prihvaća i rješava.

Preporučujemo

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

alimentacija

Dobrovoljno povećanje iznosa alimentacije

Katkad nas iznenade i ovako pozitivna pitanja čitatelja…

Automatsko povećanje alimentacije?

Povećava li se alimentacija automatski kada dijete kreće…

Kako pravno riješiti obiteljske razmirice i skrb o djetetu

Kako postupiti kad jedan od supružnika ode od…

Kako dijete može doći do neisplaćenih alimentacija jednog od roditelja?

Katkad je jedina satisfakcija napuštenom djetetu da dođe…

Pročitajte i:

Podjela imovine nakon prekida izvanbračne zajednice

Kad pogledamo koliko je komplicirana podjela bračne stečevine, shvatimo da bi bilo lakše napraviti predbračne…

Plaća li se porez na darovane dijelove nekretnine?

Što kaže zakon o darivanju dijelova nekretnine i plaćanja poreza doznajemo u novom odgovoru odvjetnice…

Izgubljeno pravo na roditeljski dopust uslijed pogreške službenika HZZO-a

Zbog pogreške službenika majka je izgubila pravo na 6 mjeseci roditeljskog dopusta za starije dijete…

Isplata osiguranja u slučaju učestalih ozljeda djeteta

Proučite dobro tablice osiguranja djeteta kako biste vidjeli kakva sve prava imate ako dođe do…