Odšteta zbog ozljede zadobivene u školi

Tko snosi odgovornost i plaća štetu za ozlijedu djetetu u školi, odgovara odvjetnica Blaženka Musulin

Pitanje: Moja je desetogodišnja djevojčica ozlijeđena u školi prilikom sata tjelesnog odgoja kada je prilikom preskakanjem preko kozlića zadobila ozljedu ruke zbog čega je nosila longetu i nije mogla pratiti nastavu. Kao i svi učenici osigurana je preko škole policom koju su uplatili na početku školske godine, ali osiguravajuće društvo nas je odbilo sa zahtjevom za isplatu invaliditeta s police osiguranja od posljedica nesretnog slučaja s obrazloženjem da nije zaostao trajni invaliditet. Kako je to moguće kad je njena ozljeda ozbiljna i nije mogla ići u školu? Što učiniti?

Odgovor: Visinu naknade štete za zaostali invaliditet osiguranje određuje sukladno Tablicama za određivanje postotka trajnog invaliditeta kao posljedica nesretnog slučaja, a nakon uvida u medicinsku dokumentaciju i pregleda oštećenika.
Prilikom prijave nesretnog slučaja potrebno je dostaviti: ispunjenu prijavu o nezgodi, policu osiguranja, dokaz o uplaćenoj premiji, odnosno ovjeriti formular u školi kao dokaz da je premija uplaćena, zatim dostaviti dokaz o okolnostima nastanka nesretnog slučaja, kao i medicinsku dokumentaciju potrebnu za određivanje konačnog postotka trajnog invaliditeta.
Konačni postotak invaliditeta određuje osiguratelj prema Tablici za određivanje postotka trajnog gubitka opće radne sposobnosti osiguranika kao posljedice nesretnog slučaja. Ako neko oštećenje nije u Tablici invaliditeta predviđeno, postotak invaliditeta određuje se u skladu sa sličnim oštećenjima koja su predviđena u Tablici invaliditeta, a sukladno Općim odredbama Tablica.
Obzirom da je osiguranje odbilo platiti naknadu invaliditeta mirnim putem, uz obrazloženje da ne zaostaje invaliditet, možete pokrenuti sudski postupak. Tijekom postupka potrebno je provesti medicinsko vještačenje te primjenom Općih i posebnih uvjeta, kao i Tablica za određivanje postotka trajnog invaliditeta kao posljedica nesretnog slučaja utvrditi da li je kod djevojčice zaostao trajni invaliditet.
Kod izbora osiguravatelja bitno je pogledati Tablice invaliditeta po kojima se utvrđuju posljedice ozljede - trajni invaliditet, jer svako osiguravajuće društvo ima svoje Tablice, a razlike u ocjeni invaliditeta za istu ozljedu su značajne, pa se za neku ozljedu kod jednog osiguravajućeg društva konkretna ozljeda može ocjeniti i do 10%, a da kod drugog osiguravajućeg društva ozljeda uopće nije na popisu u Tablici invaliditeta. Dakle nije najvažnije da iznos koji je potrebno uplatiti prilikom ugovaranja police bude što manji, nego da uplatom police oštećena osoba ima pravo na naknadu po toj polici.

Međutim, u konkretnom slučaju djevojčica ima pravo i na naknadu štete od škole, jer sukladno Zakonu o obveznim odnosima škola odgovara za ozljedu koju je zadobilo vaše dijete preskakanjem kozlića na satu tjelesne i zdravstvene kulture. Naime škola odgovara za ozljede koje djeca zadobiju tijekom boravka na nastavi, ali i tijekom odmora, te se ne može osloboditi svoje objektivne odgovornosti čak niti pozivom na povremenu zabranu danu učenicima da ne preskaču "kozlić".

Naime člankom 1061. Zakona o obveznim odnosima propisano je da za štetu koju trećoj osobi prouzroči zaposlenik u radu ili u svezi s radom odgovara poslodavac, a obzirom je do nesreće došlo zbog propusta profesora kao djelatnika škole, za štetu odgovara škola.
Također sukladno čl. 1045. Zakona o obveznim odnosima za prouzročenu štetu odgovara škola, obzirom da se radi o maloljetniku, povjerenom na skrb školi, a štetu je učenik pretrpio u prostorijama Osnovne škole.

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr
Foto: Profimedia

Trebate li besplatan pravni savjet, pišite nam na adresu urednistvo@roditelji.hr s naznakom "Za odvjetnicu". Na vaša pitanja odgovara odvjetnica Blaženka Musulin, koja se pretežno bavi područjem građanskog prava i više od 20 godina pruža stručnu pravnu pomoć fizičkim i pravnim osobama. Iza nje su godine iskustva u struci, mnoštvo riješenih parnica i završenih slučajeva, a u okviru odvjetničkog ureda Musulin radi s timom od četiri mlada pravnika. Ured zastupa pretežno fizičke osobe koje kroz neposredni kontakt s odvjetnicom iznose svoje probleme, te se svaki problem individualno prihvaća i rješava.

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Povećanje visine uzdržavanja djeteta

Odvjetnica Blaženka Musulin odgovara na pitanje o uvjetima…

Problemi s osiguravajućim društvom i odštetama

Donosimo odgovore na dva pitanja vezana uz situaciju…

Pravna pitanja vezana uz prava trudnica i majki

Odvjetnica Blaženka Musulin odgovara na dva pitanja, jedno…

Pitanje o podjeli bračne stečevine

Odvjetnica Musulin odgovara na pitanje o podjeli bračne…

Pročitajte i:

Badem - kralj orašastih plodova

Jeste li znali da se od badema i sjemenki marelice priprema marcipan, a najstariji recept…

Roditelji, pomozite djetetu da razvije zdrave socijalne kompetencije

Koje to vrijednosti treba njegovati kod djece kako bi razvila visoku socijalnu kompetenciju i samopouzdanje?

Trčanje, skakanje i istraživanje života umjesto sporta

Novije generacije sve više sjede, a sve manje hodaju i to utječe na razvoj njihovih…

Obiteljska astrologija: kakvi su roditelji Škorpioni?

U svakom astrološkom znaku ima pozitivnih i negativnih crta. Dragi Škorpioni, provjerite prepoznajete li se…