Odnos majke i kćeri – prilika za transformaciju

Bez obzira na to koliko životnog staža imali iza sebe, katkad nam se čini da se, kada je riječ o odnosu s majkom, nismo makli od puberteta. Još se uvijek durimo na nju jer nam prigovara zbog načina vođenja života i kućanstva ili odmjerava kako smo se odjenuli. Smeta nas i to što ne možemo prihvatiti da ona stari i da zaboravlja neke stvari, a neke neprestano ponavlja, i da paničari oko onoga što se u našoj prezaposlenoj svakodnevici čini kao sitnica

Ukratko: izluđujemo jedna drugu. Odnos s majkom jedan je od najtrajnijih emocionalnih odnosa kojeg ostvarujemo u životu, pun podrške i bliskosti, ali istovremeno i zahtjevan, prepun turbulencija i očekivanja, nerijetko 'začinjen' zamjeranjem i neopraštanjem te osjećajem odbačenosti. Mnoge žene priznat će da je majka na njih najviše utjecala i da je umnogome odredila njihove životne odabire. Ništa čudno s obzirom na to da smo od rođenja usmjereni na majku. Tijekom odrastanja ona oblikuje naš identitet putem emocija, poruka i ponašanja, što definira naš odnos s drugima.

Veza koja nikada ne prestaje

Veza s majkom nikada ne prestaje, čak ni nakon njezine smrti. I tada posve nesvjesno tražimo njezino odobrenje za svoje postupke. To je odnos koji ne možemo staviti pod tepih jer ćemo se, ako ne pokušamo razumjeti i prihvatiti svoju majku takvu kakva jest te stvoriti odnos povjerenja, uvijek spoticati o njega. Vjerujemo da postoji bezbroj lijepih riječi koje joj možete reći. Počnite od 'Volim te'…

Konflikt je nova šansa

U našoj je prirodi da težimo harmoniji. No događa nam se da u sukob najčešče ulazimo upravo s osobama koje su nam najbliskiije. Školska psihologinja Marija Roth govori kako majke prema kojima kćeri znaju biti grube i govore im uvredljive riječi, mora tješiti govoreći im kako vjeruje da su njihove kćeri sigurne u taj odnos i bez obzira na to što govore pretpostavljaju da će majke ostati tu i dalje ih voljeti. "Konflikt ne mora biti nešto loše, on može biti prilika za transformaciju odnosa. Majka i kći u okviru konflikta imaju priliku prilagoditi se jedna drugoj", govori psihologinja i dodaje kako taj jaz zna ostati i u odrasloj dobi. Na taj način kći zapravo kažnjava majku, i to najčešće zato što ju je na nekom nivou doživjela nedostupnom. "Ako o tome ne razgovaraju, stvari uglavnom ostaju iste jer ne vjeruju da se može ostvariti istinski kontakt", kaže.

Odnos između majke i kćeri može napredovati

Profesorica na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, sa svojim suradnicama više godina zaredom održavala je radionice 'Majka-kći: različite perspektive odnosa' koje su privukle veliki broj njezinih sugrađanki. Osnovna ideja radionice je bila da se razmjenom očekivanja od odnosa između majki i kćeri može unapređivati odnos. Tako su tijekom radionice majke promišljale o različitim aspektima odnosa, a kroz aktivnosti grupnog rada poručile su što očekuju jedne od drugih. Najčešća očekivanja bila su: želim da se oslobodiš, da budeš sigurna u sebe, da naš odnos bude povjerljiviji, da pokušaš razumjeti da se brinem za tebe, da dopustiš da biram sama, da imaš više strpljenja… "Svijest o važnosti uvažavajuće komunikacije je prilika za pogled iz nečijeg tuđeg kuta ono je što su sudionice mogle ponijeti sa sobom sa radionice", smatra dr. Smojver-Ažić. Uspjehu je pridonijelo i to što su na radionicama bile prisutne žene različite dobi, pa su se kroz grupnu interakciju i razmjenu iskustava mogli sagledati problemi i potrebe iz šire perspektive.

Tekst: I.Ć.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

Izrada pilića za Uskrs

Kreativni Uskrs: Izradite vesele piliće od kolaž papira

Dok ste vi naveliko u pripremama za Uskrs djeca se mogu zabaviti izrađujući piliće od…

Izrada uskrsne poklon vrećice

Kreativni Uskrs: Izradite originalan dar bakama - ukrasnu vrećicu s pisanicom

Sigurno ćete dio izrađenih pisanica nositi i darovati bližnjima i prijateljima kad im tijekom blagdana…

Kreativni Uskrs: Izradite s djecom pisanice od kolaža sa zečićima

Nakon što obojite i ukrasite prava jaja, možete nastaviti s kreativnom igrom i za ukras…

Kako se nositi s kritikama na račun odgoja djece?

Danas se često susrećemo sa situacijama da osobe u našoj okolini imaju svoja mišljenja i…