Odnos majke i kćeri – prilika za transformaciju

Bez obzira na to koliko životnog staža imali iza sebe, katkad nam se čini da se, kada je riječ o odnosu s majkom, nismo makli od puberteta. Još se uvijek durimo na nju jer nam prigovara zbog načina vođenja života i kućanstva ili odmjerava kako smo se odjenuli. Smeta nas i to što ne možemo prihvatiti da ona stari i da zaboravlja neke stvari, a neke neprestano ponavlja, i da paničari oko onoga što se u našoj prezaposlenoj svakodnevici čini kao sitnica

Ukratko: izluđujemo jedna drugu. Odnos s majkom jedan je od najtrajnijih emocionalnih odnosa kojeg ostvarujemo u životu, pun podrške i bliskosti, ali istovremeno i zahtjevan, prepun turbulencija i očekivanja, nerijetko 'začinjen' zamjeranjem i neopraštanjem te osjećajem odbačenosti. Mnoge žene priznat će da je majka na njih najviše utjecala i da je umnogome odredila njihove životne odabire. Ništa čudno s obzirom na to da smo od rođenja usmjereni na majku. Tijekom odrastanja ona oblikuje naš identitet putem emocija, poruka i ponašanja, što definira naš odnos s drugima.

Veza koja nikada ne prestaje

Veza s majkom nikada ne prestaje, čak ni nakon njezine smrti. I tada posve nesvjesno tražimo njezino odobrenje za svoje postupke. To je odnos koji ne možemo staviti pod tepih jer ćemo se, ako ne pokušamo razumjeti i prihvatiti svoju majku takvu kakva jest te stvoriti odnos povjerenja, uvijek spoticati o njega. Vjerujemo da postoji bezbroj lijepih riječi koje joj možete reći. Počnite od 'Volim te'…

Konflikt je nova šansa

U našoj je prirodi da težimo harmoniji. No događa nam se da u sukob najčešče ulazimo upravo s osobama koje su nam najbliskiije. Školska psihologinja Marija Roth govori kako majke prema kojima kćeri znaju biti grube i govore im uvredljive riječi, mora tješiti govoreći im kako vjeruje da su njihove kćeri sigurne u taj odnos i bez obzira na to što govore pretpostavljaju da će majke ostati tu i dalje ih voljeti. "Konflikt ne mora biti nešto loše, on može biti prilika za transformaciju odnosa. Majka i kći u okviru konflikta imaju priliku prilagoditi se jedna drugoj", govori psihologinja i dodaje kako taj jaz zna ostati i u odrasloj dobi. Na taj način kći zapravo kažnjava majku, i to najčešće zato što ju je na nekom nivou doživjela nedostupnom. "Ako o tome ne razgovaraju, stvari uglavnom ostaju iste jer ne vjeruju da se može ostvariti istinski kontakt", kaže.

Odnos između majke i kćeri može napredovati

Profesorica na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, sa svojim suradnicama više godina zaredom održavala je radionice 'Majka-kći: različite perspektive odnosa' koje su privukle veliki broj njezinih sugrađanki. Osnovna ideja radionice je bila da se razmjenom očekivanja od odnosa između majki i kćeri može unapređivati odnos. Tako su tijekom radionice majke promišljale o različitim aspektima odnosa, a kroz aktivnosti grupnog rada poručile su što očekuju jedne od drugih. Najčešća očekivanja bila su: želim da se oslobodiš, da budeš sigurna u sebe, da naš odnos bude povjerljiviji, da pokušaš razumjeti da se brinem za tebe, da dopustiš da biram sama, da imaš više strpljenja… "Svijest o važnosti uvažavajuće komunikacije je prilika za pogled iz nečijeg tuđeg kuta ono je što su sudionice mogle ponijeti sa sobom sa radionice", smatra dr. Smojver-Ažić. Uspjehu je pridonijelo i to što su na radionicama bile prisutne žene različite dobi, pa su se kroz grupnu interakciju i razmjenu iskustava mogli sagledati problemi i potrebe iz šire perspektive.

Tekst: I.Ć.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

Kako dijete može doći do neisplaćenih alimentacija jednog od roditelja?

Katkad je jedina satisfakcija napuštenom djetetu da dođe do neisplaćenih alimentacija i osigura si donekle…

5 razloga zašto djetetu trebate čitati i pričati priče

Priče su nezamjenjiv dio svakog odrastanja te imaju mnogostruku ulogu u formiranju osobnosti i razvoju…

Kako pametni telefoni i tableti izgladnjuju naša srca?

Jesper Juul, poznati danski pedagog i obiteljski terapeut objašnjava kako korištenje pametnih telefona djeluje na…

Volite li svoje dijete upravo onakvo kakvo jest?

Poznata dječja psihologinja dr. Shefali Tsabari savjetuje roditeljima kako da vole svoju djecu na najljepši…