Odgoj djevojčica u Hrvatskoj

Misliti na sebe poistovjećuje se s egoizmom i egocentrizmom i sličnim egotripovima, a rezultat toga mogu biti žene koje su si nametnule imperativ moranja. Moram biti odlična majka, dobra domaćica, a za ne falit', moram i razviti uspješnu karijeru. Mo'š misliti, pa nismo supermeni!

Kada mi je urednica portala roditelji.hr rekla da je danas Svjetski dan djevojčica i zamolila me da napišem nekoliko riječi na tu temu, odmah mi se po glavi počeo vrtjeti film kulturoloških utjecaja na odgoj djevojčica u Hrvatskoj.

U odgoju djece svakako primarnu ulogu ima obitelj, prvenstveno otac i majka. Kako će oni djecu odgajati ovisi o njihovim uvjerenjima, vrijednostima, modelima koje su sami imali priliku vidjeti i iskusiti, ali i o osjećajima, načinima kako se s osjećajima nose i kako ih podnose.

Sekundarnu, po mom mišljenju jako važnu ulogu, ima društvo.

Kroz iskustvo u radu s klijentima, svoje osobno iskustvo, edukaciju i obrazovanje došla sam do slijedećih zaključaka:

  1. Zabrana ljutnje

Djevojčice u Hrvatskoj ne bi smjele biti ljute. To je emocija više rezervirane za dječake. Oni pak ne smiju plakati, ali o tome više u nekom drugom članku.

Jednom prilikom moja kćer i ja bile smo kod njene bake, moje mame. Mala se nešto opako isfrustrirala i pokazala je ljutnju. Učinila je to na vrlo primjeren način, nije nikoga tukla, nije sebe ugrožavala, a nije niti razbijala stvari po kući. Kada je bila na vrhuncu svoje ljutnje, začula sam glas njene bake: “Ti si curica, nemoj se ljutiti, to je ružno.”
“Sto mu gromova” pomislila sam, pa uvalit će joj zabranu na ljutnju, te sam smireno rekla: “Ljubavi smiješ se ljutiti” i nastavila se ponašati onako kako se inače ponašam kada je netko ljut, zapravo zanimalo me što je uzrokovalo njenu ljutnju. Mama me gledala kao da sam s Marsa pala, a ja sam razmišljala jesam li upravo uhvatila korijen svoje visoke tolerancije i nemogućnosti da se naljutim.

Poruka majkama i očevima diljem naše domovine koji svjesno ili podsvjesno misle da ljutnja nije za curice: Pustite i curice da se ljute. Ljutnja je zdrava i potrebna emocija koja se događa u situacijama kada osoba nije prepoznata ili je ugrožena neka njena vrijednost. Djecu svakako treba naučiti kako ispoljavati ljutnju, a dozvoljeno je gotovo sve osim ugrožavanja drugih ljudi, samog sebe ili imovine.

 

 

  1. Uzdizanje žrtve

Žene u Hrvatskoj drže četiri kuta kuće, a da kuća ima više kuteva držale bi i to. Zašto je to tako? Po mom mišljenju zato jer se u našem društvu još uvijek cijeni žrtva. Slušala sam tako jednu radio emisiju u kojoj je bila nagradna igra. Slušatelji su mogli nominirati najosobu. Najosoba je u tom kontekstu bila osoba koja nas izuva iz cipela, toliko nam je super i toliko joj se divimo.

Redom se moglo čuti: “Nominirala bih svoju majku, koja ima troje djece i koja nikada, ali baš nikada nije mislila na sebe. Uvijek samo na nas.”

“Nominirala bih kolegicu, koja nikada neće odbiti pomoći, čak kada ima i svog posla.”

Žrtva! Misliti na sebe poistovjećuje se s egoizmom i egocentrizmom i sličnim egotripovima, a rezultat toga mogu biti žene koje su si nametnule imperativ moranja. Moram biti odlična majka, dobra domaćica, a za ne faliti, moram i razviti uspješnu karijeru. Mo’š misliti, pa nismo supermeni.

Stoga je moja poruka roditeljima koji cijene žrtvovanje: naučite djevojčice balansu između toga da misle na sebe i da misle na druge. Naučite ih da odmore i da uživaju. Naučite ih da pitaju i da traže pomoć.

Ima sigurno još kulturoloških utjecaja, ali trenutno mi se ova dva čine značajnima. Čini mi se da se danas utjecaji mijenjaju i smatram da moramo biti pažljivi da klatno ne ode na drugu stranu, pa da od silnih dozvola da se ne treba žrtvovati ne odgojimo djevojčice koje će izrasti u žene koje misle samo na sebe i svoje trenutne želje i potrebe.

Kako izbjegavam generaliziranje, za kraj bih naglasila da zabranu na ljutnju ne razvijaju svi roditelji, kao što svi roditelji ne cijene žrtvu, ako se pak netko prepoznao u ovome, e to je onda članak za vas.

 

Tekst: Jelena Vrsaljko, psihoterapeut

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Dječji tjedan u Samoboru

Dječji tjedan se ovih dana obilježava u mnogih…

Pročitajte i:

Danski odgoj djece: Znati se dobro igrati temelj je buduće sreće

Donosimo vam vrlo koristan izvadak iz knjige Danski odgoj djece autorice Jessice Joelle Alexander i…

majčinstvo

Majčinstvo sa sobom donosi novu notu ženstvenosti

Svaka žena, i prije i poslije porođaja, ima veliku odgovornost brinuti sama za sebe, ne…

Mama kojoj su smetali kilogrami i nabori na trbuhu: Konačno sam naučila voljeti svoje tijelo

Donosimo iskrenu ispovijest jedne majke koja je prije svega samo žena o tome kako je…

8 dobrobiti pljeskanja koje će vas oduševiti

Sva sreća pa nas djeca često tjeraju da plješćemo jer često nešto izvode i predstavljaju.…