Odgoj djece u Japanu: Razmaziti i voljeti nije isto

Iz Zemlje Izlazećeg Sunca dolazi glas da Japanci imaju discipliniranu, samostalnu i odgovornu djecu. Koja je tajna japanskog odgoja upitali smo Yasuko Štefanek, 41-godišnjakinju iz Tokija koja se zbog ljubavi prije šest godina doselila u Hrvatsku. Živi u Zagrebu sa suprugom i njihovom petogodišnjom kćeri i šestomjesečnim sinčićem

Kako se u Japanu njeguje obiteljska bliskost?
Za razliku od hrvatske, japanska kultura nije pretjerano obiteljski i rodbinski orijentirana. Učestali posjeti i telefonski kontakti s rodbinom, jer je suprugova obitelj prilično velika, u početku su mi bili vrlo neobični. U Japanu se rodbina rijetko okuplja. U tim prilikama nalazimo se po restoranima ili u parkovima, a ne po kućama.

Je li istina da u Japanu majke prakticiraju tzv. ekstremno privrženo roditeljstvo koje uključuje zajedničko spavanje i kupanje. Možete li nam reći nešto više o tome?
To se uglavnom odnosi na prve dvije godine djetetova života, ali se danas sve rjeđe prakticira jer je vezano uz stare običaje. To je bilo vrijeme kad je u kući postojala samo jedna spavaća soba pa su u njoj svi zajedno spavali ili kad su obitelji odlazile u javna kupališta gdje su se svi goli kupali (s tim da su žene bile odvojene od muškaraca). Još se dobro sjećam kako sam se veselila kupanju s mamom ili tatom, to mi je jako lijepa uspomena iz djetinjstva. No, polaskom u školu takve aktivnosti uglavnom prestaju. Unatoč takvom privrženom roditeljstvu, Japanci ne ljube i ne grle toliko puno djecu kao Hrvati. U Japanu, generalno, nema toliko fizičkog kontakta ‒ mi se ne grlimo, a rijetko se i rukujemo.

Kako Japanci uče djecu disciplini i lijepim manirama?
Roditelji često djeci, i to od malih nogu, zadaju kućanske poslove. Na primjer, kad sam imala oko pet godina, svaku sam subotu trebala oprati kupaonicu. Osim toga, svako malo sam pomagala roditeljima u restoranu jer smo imali obiteljska pravila i svoj restoran. I u školi djeca imaju svoje obaveze, npr. čišćenje učionice ili dežurstvo koje uključuje nošenje ručka iz kuhinje i dijeljenje učenicima u razredu te pospremanje i vraćanje posuđa natrag u kuhinju. U Japanu se svugdje jako cijeni disciplina i moralno ponašanje, čak se to očekuje i od male djece koja, na primjer, ne smiju glasno pričati i vikati u autobusu ili vlaku, a majke s malom djecom u vrijeme velikih prometnih gužvi izbjegavaju vožnju vlakom da ne bi smetale drugim ljudima. Dakle, i doma, i u školi, i vani djeca imaju priliku učiti se disciplini, a ovo su samo neki od primjera, jer stvarno ih je bezbroj.

Zašto mislite da je to jako važno?
Važno je da se mala djeca nauče disciplini jer tada i djeca i roditelji postaju svjesni da razmaziti i voljeti nije isto. Također, vjerujemo da će tako bolje i lakše prolaziti kroz život, više cijeniti svoj trud i znanje te jednako uvažavati i poštovati i druge ljude, posebno starije, i zato što će tako više cijeniti neke tradicionalne japanske vrijednosti i sačuvati ih za sljedeće naraštaje.

Nastavak čitajte na sljedećem linku

Izvor:
sensa.hr

Tekst: Magda Dežđek

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Ne možete djetetu dati previše osjećaja sigurnosti i povezanosti

Što o zajedničkom spavanju s djecom misli danska…

Želite li i vi mentalno snažno dijete?

Uzimajući u obzir da svakom djetetu treba pristupiti…

Kako bi roditelji pred djetetom trebali nastupati kao tim

Da bi vaše roditeljske metode odgoja bile što…

Djeca, spavanje i zablude

Kada se govori o spavanju beba i djece…

Pročitajte i:

Alba - riba koja živi 100 godina

Važno je da djeca od malih nogu budu upoznata s ekološkim stanjem mora i kopna…

TEST: Koliko imate strpljenja?

Riješite naš TEST i saznajte koliko ste tolerantni prema bližnjima i djeci Imati strpljenja za…

Dario Šimić prvi put govori o sinu sa sindromom Down: 'Kao Davidovi roditelji, najviše se bojimo predrasuda'

U sklopu višegodišnje društveno-odgovorne akcije Same Chances by Story portal Story.hr donosi intimnu ispovijest bivšeg…

10 namirnica koje vaše zube štite od karijesa

Australski stomatolog Steven Lin, autor knjige The Dental Diet, tvrdi da bez obzira na to…