Nezgoda na školskom igralištu i pravo na odštetu

Ozljede na školskom igralištu nisu rjetkost, provjerite imate li pravo na odštetu i pokrivanje troškova liječenja ako se to dogodi i vašem djetetu.

Pitanje:

Kada je moj sin za vrijeme velikog odmora igrao nogomet na školskom igralištu, prijatelj iz razreda mu je htio uzeti loptu te ga ne namjerno potpleo i moj sin je pao na lakat. Srećom, ruka nije slomljena nego je lakat natučen i dobio je langetu. Imamo li pravo na neku odštetu i kolika bi ona bila?”

Odgovor:

Škola odgovara za ozljede koje djeca zadobiju tijekom boravka na nastavi, ali i tijekom odmora, a radi se o objektivnoj odgovornosti koje se ne mogu osloboditi čak niti pozivom na povremenu zabranu danu učenicima da se ne igraju na školskom dvorištu za vrijeme odmora bez nadzora učitelja.

Naime, člankom 1061. Zakona o obveznim odnosima propisano je da za štetu koju trećoj osobi prouzroči zaposlenik u radu ili u svezi s radom odgovara poslodavac, a ovako je do ozljeđivanja došlo zbog propusta profesora kao djelatnika škole, za štetu odgovara škola.

Također, sukladno čl. 1045. Zakona o obveznim odnosima za prouzročenu štetu odgovara škola, obzirom da se radi o maloljetniku, povjerenom na skrb školi, a štetu je učenik pretrpio na prostoru škole.

U konkretnom slučaju dječak bi ima pravo na naknadu štete od škole, jer sukladno Zakonu o obveznim odnosima škola odgovara za ozljedu koju je zadobilo vaše dijete kada je bilo bez nadzora Problem koji se pojavljuje kod igranja nogometa je što nema propusta profesora zbog kontaktne ozljede u sportu koji je sam po sebi kontaktni i grublji sport, zbog čega se takvi odštetni zahtjevi u pravilu otklanjaju, a tada pravo na naknadu štete možete potraživati putem suda.

Ako postoji polica osiguranja od nezgode, tada je prilikom prijave nesretnog slučaja potrebno dostaviti ispunjenu i od strane škole ovjerenu prijavu o nezgodi kao dokaz da je uplaćena premija, te medicinsku dokumentaciju potrebnu za određivanje konačnog postotka trajnog invaliditeta.

Naknada za zaostali invaliditet isplaćuje se ovisno o vrsti police koja je zaključena, a moguće je uz trajni invaliditet osigurati i dobiti naknadu za troškove liječenja; dnevnu naknadu za boravak u bolnici; nošenje gipsa; lom kostiju i slično. Prilikom podnošenja prijave isto je potrebno dokumentirati, te obrazac ispuniti podacima o zdravstvenom stanju djeteta i eventualnom prijašnjem ozljeđivanju.

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Kako do odštete nakon što je dijete ozlijeđeno u vrtiću ili školi?

Odvjetnica Musulin odgovara na dva pristigla upita o…

Godišnji odmor zaposlenih u školstvu

Pitanja o načinima korištenja godišnjih odmora nakon roditeljskih…

Naplata alimentacije u slučaju da otac nema primanja

Naša suradnica vaša pravna pitanja i dvojbe Blaženka…

Djeca u prometu - prekršajna (ne)odgovornost djeteta

Djeca su česte žrtve u prometnim nezgodama, pa…

Pročitajte i:

Čime je jedan tata oduševio žene širom svijeta i objasnio neke stvari muškarcima: Ja ne pomažem svojoj ženi...

Nakon što je na svom Facebook profilu objavio snažnu poruku upućenu, uglavnom, muškarcima, tata John…

Umjesto da ga stalno smirujete, uključite dijete u pakiranje stvari

Odlazak na ljetovanje je velika promjena rutine za obitelj, a osobito za dijete. Kada je…

Djeca i korištenje javnih zahoda

Svi mi od djetetova rođenja programiramo malene na sve i svašta - što je dobro,…

Požari u Dalmaciji - povod za razgovor s djecom

Logično je da roditelji imaju potrebu zaštititi svoju djecu, no zadatak roditelja je također pripremiti…