Naučite dijete (i samoga sebe) izboriti se za sebe

Iako se i mnogi odrasli katkada ne znaju zauzeti za sebe, jako je važno tomu podučiti djecu

Vaše dijete ne reagira kada ga neki vršnjak udari, gurne ili uvrijedi? Zauzima pasivnu ulogu i povlači se? No dijete nije odreagiralo jer nije znalo kako, zato ga vi tome morate podučiti. Nemojte ga kritizirati zbog toga, nego ga pitajte ima li ideju kako bi mogao drukčije reagirati u neugodnoj situaciji.

Razgovarajte s djetetom rječnikom primjerenim njegovu uzrastu i zajedno potražite rješenje. Ako ga drugo dijete udara, podučite ga kako da glasno i odlučno kaže: ‘Ne udaraj me!’ Neka tu rečenicu uvježba s vama kod kuće. Pokažite mu da je u redu tražiti ono što želi i da su svi njegovi osjećaji važni.

Naučite dijete kako da pokaže drugomu da smatra kako je njegovo ponašanje neprimjereno. Primjerice, ako su vašem djetetu oteli loptu. podučite ga da kaže: "Ne sviđa mi se to što mi uzimaš loptu. Ako je želiš, moraš to prvo od mene zatražiti". Ako je netko uvrijedio vaše dijete, možete mu reći da se nauči zauzeti za sebe tako da kaže drugom djetetu da ne želi da ono više tako razgovara s njim. Ili neka to odmah povjeri nekom starijem.

O tome kako se zauzeti za sebe, kako biste na najbolji mogući način - svojim primjerom, mogli tomu naučiti i vlastitu djecu, pročitajte na portalu Sretna.hr – ovdje!

Tekst: Sretna.hr
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i:

Alba - riba koja živi 100 godina

Važno je da djeca od malih nogu budu upoznata s ekološkim stanjem mora i kopna…

TEST: Koliko imate strpljenja?

Riješite naš TEST i saznajte koliko ste tolerantni prema bližnjima i djeci Imati strpljenja za…

Dario Šimić prvi put govori o sinu sa sindromom Down: 'Kao Davidovi roditelji, najviše se bojimo predrasuda'

U sklopu višegodišnje društveno-odgovorne akcije Same Chances by Story portal Story.hr donosi intimnu ispovijest bivšeg…

10 namirnica koje vaše zube štite od karijesa

Australski stomatolog Steven Lin, autor knjige The Dental Diet, tvrdi da bez obzira na to…