Možda je put do boljeg odnosa s djetetom u glazbi – uključite je i pjevajte, plešite…

Djeca koja odrastaju uz glazbu, pjevaju i slušaju je s roditeljima imaju bolji odnos s mamama i tatama kasnije kad odrastu u mlade ljude

Nova studija Univerziteta Arizona, piše Sciencedaily.com, savjetuje da u život obitelji uključite glazbu jer ona može učiniti čuda za vaš odnos s djecom. Znanstvenici su zaključili da su mladi ljudi, u prosjeku oko 21. godine, u mnogo slučajeva izrazili kako je glazba bila presudna u gradnji odnosa sa njihovim roditeljima.

"S malom djecom je uobičajeno da im pjevamo uspavanke i pjesmice", govori prof. i koautor studije Jake Harwood i nastavlja:"S tinejdžderima to nije tako uobičajeno, a kad su stvari manje uobičajene, vjerojatno imaju još veći efekt kad se dogode."

Kad zajedno slušamo glazbu, smatra Harwood, dolazi do sinhronizacije odnosno međusobne koordinacije jer slušamo, pjevamo ili plešemo zajedno i to nas potiče da se više volimo i osjećamo bliskost. Također glazba može potaknuti osjećaje empatije za partnera i dijete te samim time i brižnije ponašanje.

Za roditelje je svakako važno znati da slušanje glazbe ili glazbena aktivnost s djecom ne treba biti komplicirana. Jednostavno slušanje radija u automobilu imat će već pozitivan efekt. Iskoristite povezujuće efekte glazbe posebice ako imate djecu u pubertetu jer je to dob kad se efekt glazbe i sjećanja najjače urezuju u pamćenje. Povremeno ih potaknete da se prime odabira radiostanice ili odaberu glazbeni CD koji ćete slušati.

"Ako imate malu djecu i s njima puštate glazbu, to će vam pomoći da budete bliski sada i kasnije u životu," rekao je prof. i koautor studije Jake Harwood. "Ako imate tinejdždere i s njima možete slušati glazbu ili dijeliti glazbena iskustva. To može imati još jači efekt na vaš budući odnos te na djetetovu percepciju odnosa u godinama koje će uslijediti."

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Zašto dijete već šest mjeseci plače pri odlasku u vrtić?

Psihologinje na Hrabrom telefonu ovaj put pomažu mami čije dijete i nakon šest mjeseci plače…

povrće iz pećnice

Pripremite savršeno povrće iz pećnice koje će i klinci možda poželjeti pojesti

Nagovoriti djecu da jedu povrće težak je zadatak za mnoge roditelje. Možda ih uz ovaj…

Kako prepoznati razliku između neugodnoga kašlja i upale pluća?

Iritantan kašalj, koji često graniči i s bolnim, tipičan je za ovo doba godine. Međutim,…

Važne lekcije o emocijama koje biste trebali naučiti djecu

Svaka od ovih pouka treba djetetu biti prenesena kad ono to može shvatiti i na…