Možda je put do boljeg odnosa s djetetom u glazbi – uključite je i pjevajte, plešite…

Djeca koja odrastaju uz glazbu, pjevaju i slušaju je s roditeljima imaju bolji odnos s mamama i tatama kasnije kad odrastu u mlade ljude

Nova studija Univerziteta Arizona, piše Sciencedaily.com, savjetuje da u život obitelji uključite glazbu jer ona može učiniti čuda za vaš odnos s djecom. Znanstvenici su zaključili da su mladi ljudi, u prosjeku oko 21. godine, u mnogo slučajeva izrazili kako je glazba bila presudna u gradnji odnosa sa njihovim roditeljima.

"S malom djecom je uobičajeno da im pjevamo uspavanke i pjesmice", govori prof. i koautor studije Jake Harwood i nastavlja:"S tinejdžderima to nije tako uobičajeno, a kad su stvari manje uobičajene, vjerojatno imaju još veći efekt kad se dogode."

Kad zajedno slušamo glazbu, smatra Harwood, dolazi do sinhronizacije odnosno međusobne koordinacije jer slušamo, pjevamo ili plešemo zajedno i to nas potiče da se više volimo i osjećamo bliskost. Također glazba može potaknuti osjećaje empatije za partnera i dijete te samim time i brižnije ponašanje.

Za roditelje je svakako važno znati da slušanje glazbe ili glazbena aktivnost s djecom ne treba biti komplicirana. Jednostavno slušanje radija u automobilu imat će već pozitivan efekt. Iskoristite povezujuće efekte glazbe posebice ako imate djecu u pubertetu jer je to dob kad se efekt glazbe i sjećanja najjače urezuju u pamćenje. Povremeno ih potaknete da se prime odabira radiostanice ili odaberu glazbeni CD koji ćete slušati.

"Ako imate malu djecu i s njima puštate glazbu, to će vam pomoći da budete bliski sada i kasnije u životu," rekao je prof. i koautor studije Jake Harwood. "Ako imate tinejdždere i s njima možete slušati glazbu ili dijeliti glazbena iskustva. To može imati još jači efekt na vaš budući odnos te na djetetovu percepciju odnosa u godinama koje će uslijediti."

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Brat se teško nosi s poteškoćama u razvoju mlađe sestre

Biti roditelj je zahtjevan i težak zadatak, a kada vaše dijete ima teškoće u razvoju,…

Obećala sam sebi da ću biti dobra mama, a onda je stigla stvarnost...

Tjelesnim kažnjavanjem potičemo dijete da to što radi, radi skriveno, zbog straha od posljedica. Postoje…

Kako djetetu dati i korijen i krila?

Roditeljstvo ima mnogo definicija, ali nijedna nije dovoljno sveobuhvatna, u odnosu na ono kako vi…

Otac unatoč sudskoj odluci ne sudjeluje u troškovima za djecu, što učiniti?

Pitanja oko nadmudrivanja s alimentacijama i sudjelovanja o troškovima ne prestaju, stiže još jedan slučaj…