Možda je put do boljeg odnosa s djetetom u glazbi – uključite je i pjevajte, plešite…

Djeca koja odrastaju uz glazbu, pjevaju i slušaju je s roditeljima imaju bolji odnos s mamama i tatama kasnije kad odrastu u mlade ljude

Nova studija Univerziteta Arizona, piše Sciencedaily.com, savjetuje da u život obitelji uključite glazbu jer ona može učiniti čuda za vaš odnos s djecom. Znanstvenici su zaključili da su mladi ljudi, u prosjeku oko 21. godine, u mnogo slučajeva izrazili kako je glazba bila presudna u gradnji odnosa sa njihovim roditeljima.

"S malom djecom je uobičajeno da im pjevamo uspavanke i pjesmice", govori prof. i koautor studije Jake Harwood i nastavlja:"S tinejdžderima to nije tako uobičajeno, a kad su stvari manje uobičajene, vjerojatno imaju još veći efekt kad se dogode."

Kad zajedno slušamo glazbu, smatra Harwood, dolazi do sinhronizacije odnosno međusobne koordinacije jer slušamo, pjevamo ili plešemo zajedno i to nas potiče da se više volimo i osjećamo bliskost. Također glazba može potaknuti osjećaje empatije za partnera i dijete te samim time i brižnije ponašanje.

Za roditelje je svakako važno znati da slušanje glazbe ili glazbena aktivnost s djecom ne treba biti komplicirana. Jednostavno slušanje radija u automobilu imat će već pozitivan efekt. Iskoristite povezujuće efekte glazbe posebice ako imate djecu u pubertetu jer je to dob kad se efekt glazbe i sjećanja najjače urezuju u pamćenje. Povremeno ih potaknete da se prime odabira radiostanice ili odaberu glazbeni CD koji ćete slušati.

"Ako imate malu djecu i s njima puštate glazbu, to će vam pomoći da budete bliski sada i kasnije u životu," rekao je prof. i koautor studije Jake Harwood. "Ako imate tinejdždere i s njima možete slušati glazbu ili dijeliti glazbena iskustva. To može imati još jači efekt na vaš budući odnos te na djetetovu percepciju odnosa u godinama koje će uslijediti."

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Pravo na nekretninu u slučaju sudužništva

Na što sve mogu ili ne mogu računati osobe koje otolaćuju tuđi kredit za nekretninu?

Švedski odgoj: Djeci su potrebni i ljubav i granice

Odgoj djece osjetljiva je tema jer svaki roditelj misli da zna što je najbolje za…

Seks nakon porođaja

Za vas je seks prošlo svršeno vrijeme? Ne brinite, postoji mnogo načina pomoću kojih ćete…

Baka i djed – pomažu li u odgoju ili ga otežavaju?

Na koji način bi trebala funkcionirati podrška baka i djedova u brizi oko djece odgovaraju…