Maštovite igre na zatvorenom 2

Donosimo vam još dvije zanimljive igre uz koje se možete družiti s djecom dok niste vani ili dok vam treba neka mirnija aktivnost

Ručice umjetnika

Dječjoj kreativnosti treba dati prostora i pustiti je da se razmaše. Zgodno je, recimo, kad dođu u fazu izmišljanja vlastitih priča imati spremnu bilježnicu u koju ćete vi (ako njima slova još ne idu) pisati priču na dnu stranice, a djetetu ostavljati gornji prostor da ga oslika, pa ćete na kraju imati vlastitu knjigu, možda i zbirku priča.
Možete izrezati lutke od papira ili, ako vam je dijete dovoljno sigurno sa škarama, može to učiniti samo i potom ih bojiti po želji. U djetetovoj se sobi za kišnih dana može napraviti "party" na kojem sudjelujete vi, vaše čedo i onoliko "gostiju" koliko ih složite od odjeće izvučene iz ormara. Prepustite se mašti, donesite i koji lonac ili neki drugi predmet i možete imati posjet iz svemira, kamenog doba ili s engleskog dvora.
Djeci možete staviti na raspolaganje i kartonske kutije od jaja: manji klinci zabavljat će se već punjenjem i pražnjenjem kutije, a stariji bi od kutije i vrpce za kosu ili ukrasne vrpce te nekih svojih važnih sitnica mogli napraviti kutijicu s blagom.

 

Veselje na kauču

Kad dođe trenutak da se dnevna uzbuđenja privedu kraju ili kad zaključite da je i vama i djetetu potrebno malo predaha, zgodne se igre mogu organizirati i na kauču ili podu. Recimo, igra "slijedi vođu". Svi u krugu trebaju slijediti pokrete odabranog vođe, poput pljeskanja, lupanja koljena, slijeganja ramena, dodirivanja uha… U "košarci" se s vrećom koju držite u rukama polako nakon svakog koša malo udaljavate. "Ne diraj lava" izazvat će salve smijeha kod dvogodišnjaka. Lezite na kauč i pretvarajte se da spavate, dijete vam mora ukrasti deku, a da vas pritom ne "probudi". Okrećite se i gromoglasno hrčite kako biste podigli napetost, pa se "probudite" uz silnu riku i obilje škakljanja.
Za veći broj djece zgodno je organizirati igru "pogodi životinju". U vreću stavite različite plišane životinje, a dijete treba izvući jednu, koju ne smije pokazati ostalima. Zadatak je pokretima imitirati tu životinju dok netko ne pogodi o kojoj je riječ. Onaj koji je pogodio izvlači sljedeću životinju i tako redom.

Tekst: Rahela Bakalović
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

igra s djecom

7 razloga zašto je roditeljima teško igrati se

Djeci je igra sve, a vama baš i…

Vodič za igre s djecom tijekom blagdana

Blagdansko vrijeme za mnoge znači dugo priželjkivani boravak…

Dođite na 'Dan za obitelj' na Bundeku

Hrabri telefon uz „Dan za obitelj“ poziva djecu…

Maštovite igre na zatvorenom 1

Ni sve igračke na svijetu ili najzanimljiviji park…

Pročitajte i:

S djecom napravite sladoled na štapiću s jagodama i bananom

Jagode su počele, a i sladoled je sve češće na repertoaru. Spojili smo ih u…

biljke procicivaci zraka

Znate li koje su biljke pročišćivači zraka i u kojoj ih prostoriji obavezno trebate imati?

Možda ste pomislili da je ta prostorija kupaonica ili wc? Naravno, ako imate prozor u…

preuranjena menopauza

Ovo su znakovi da možda ulazite u prijevremenu menopauzu

Žene u prosjeku ulaze u menopauzu otprilike u dobi od 51 godine. Taj prosjek međutim…

VIDEO: Za roditelje je svibanj jednako naporan kao i prosinac

Youtube par Penn i Kim Holderness vole glazbu i ona je glavni način zabave u…