djeca pred ekranima

Ljubav prema ekranima raste ako ih koristite kao nagradu ili kaznu

Ne koristite vrijeme na ekranu kao nagradu i ne oduzimajte ga za kaznu djetetu jer će to rezultirati da će dijete u prosjeku na kraju više vremena provesti uz njih

"Slično je kao i sa slatkišima koje ne bismo trebali koristiti kao nagradu jer ćemo time istaknuti ekrane (televizor s crtićima, kompjuter, tablet i mobitel s igricama) kao super zabavnu i vrijednu aktivnost", rekao je Jess Haines, profesor nutricionizma i obiteljskih odnosa, za ScienceDaily.com. Kolegica u studiji Lisa Tang nadodaje:"Kad djetetu slatkiše dajete kao nagradu da pojede mrkvu, to će samo pojačati ljubav prema slatkišima, a smanjiti ljubav prema mrkvi. Isto je s ekranima."

Studija u kojoj su sudjelovali navedeni stručnjaci objavljena je u časopisu BMC Obesity, a istraživala je utjecaj roditelja na količinu vremena koja njihova djeca provode pred ekranima. Okupila je 62 djece između 18 mjeseci i 5 godina života te 68 roditelja.

"Željeli smo istražiti utjecaj roditelja na vrijeme koje njihova djeca u ranom djetinjstvu (od 2. godine do polaska u školu) provedu pred ekranima jer je to doba kad djeca stječu navike i rutine koje ostaju za cijeli život", govori Tang.

vrijeme pred ekranima

Gledate li TV kad su djeca prisutna?

U sklopu studije roditelji su opisivali kako nadziru djecu dok su ona na ekranima, kada su im dopuštali da ih koriste i gledaju te provode li vrijeme gledajući televiziju kad su djeca prisutna.

Rezultati su pokazali kako prosječno dijete provede gotovo sat i pol pred televizorom tijekom tjedna te po dva sata dnevno tijekom vikenda. Na to koliko su djeca dugo bila pred televizorom utjecalo više faktora uključujući i korištenje ekrana kao nagrade. Većina roditelja je potvrdilo da koriste televizor za kontrolu ponašanja, posebice vikendom što rezultira s 20 minuta više ekrana vikendom. Ako su roditelji vrijeme provodili pred televizorom pred djecom i djeca su više gledala posebice ako se radilo o majci koja je bila pred televizorom.

Ekrani tijekom obroka

Konačno, studija je zamijetila i da su djeca kojoj su zabranjivani crtići za vrijeme obroka, također provodili više vremena sveukupno na ekranima.

"Ne mislimo da bi ekrani trebali biti dio obroka jer je to odlično vrijeme za obiteljsko povezivanje", rekao je Haines. "I roditelji trebaju zapamtiti da ako zabranjuju crtiće za vrijeme objedovanja da u tome trebaju biti apsolutno dosljedni, bez iznimke."

"Gledanje u ekrane oduzima djeci koristi od interakcija koje djeci pomažu da razvijaju socijalne i akademske vještine. Gajimo nadu da nam ovi rezultati mogu pomoći naoružati roditelje koji ulaze u svijet sveprisutnih ekrana.", kaže Tang.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia
Izvor: ScienceDaily.com

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Roditelji, što vam djeca gledaju na televiziji?

Svega 11 posto djece gleda televiziju samo, 57…

Pametno kino - subotnje filmske i kreativne matineje za djecu

Pametno kino je edukativno-zabavni program za najmlađe u…

Moja četiri grijeha - o (ne)savršenom roditeljstvu

Ne možemo uvijek biti na visini zadatka. Možda…

Pročitajte i:

alternativne ideje za upotrebu gela za dezinfeciju ruku

7 zanimljivih načina kako još možete upotrijebiti sredstvo za dezinfekciju ruku

Imate li uvijek sa sobom gel za dezinfekciju ruku u torbi? Tada ćete se iznenaditi što…

Obiteljske rutine - prilike za učenje

Obiteljske rutine možemo definirati kao specifične, ponavljajuće okolnosti koje uključuju sve članove obitelji. Budući da…

novi test krvi za otkrivanje raka dojke

Senzacionalno otkriće znanstvenika Sveučilišne klinike Heidelberg: Rano otkrivanje raka dojke uz jednostavan test krvi

Znanstvenici iz Heidelberga u Njemačkoj na tragu su senzacionalnog medicinskog otkrića – osmislili su test…

Knjiga koja sjajno prikazuje vrijednost slobodne igre u odgoju zdrave i samopouzdane djece

Novi bestseler autorice „Danskog odgoja djece“ stigao je u knjižare