Kako smo pronašli dragocjeno vrijeme za našu obitelj i učvrstili zajedništvo?

Ekrani, ekrani, te čarobne kutijice bez kojih kao da ne možemo, pred nas roditelje donose brojne izazove. Olakšavaju nam život i tek otkrivamo u čemu nam mogu priskočiti u pomoć i biti naši saveznici. Istovremeno nam zadaju brige jer i naša djeca žele ugoditi svojoj znatiželji eksperimentirajući i uvijek želeći gledati više nego im dozvoljavamo. Ekrani, ekrani, te šarene kutijice, u naše domove donose radost i frustraciju, zajedništvo i razmirice. Kako ih kultivirati, kako im odoljeti, kako ih s mjerom i ispravno koristiti? – pitanje je s kojim se svakodnevno susrećemo.

Jedna od današnjih potreba obitelji je kultiviranje korištenja ekrana. Kao što vrtlar obrađuje svoj vrt, sadi što želi, a čupa i plijevi ono što je korov, tako bi trebali činiti i mi s ekranima. U kratkom su se vremenu namnožili u našim obiteljima. Tek što smo ih zasadili ubrzano su se razvili, raširili grane i pomalo prijete drugom bilju. Uživamo u njihovoj ljepoti, ali trebamo znati i kako ih orezivati, uređivati i gdje ih i kako zasaditi. Najčešće za takve aktivnosti ni nemamo vremena. Stoga vam donosim prijedlog koji bi višestruko mogao biti od koristi vama i vašim voljenima. Pomoću ove metode pronaći ćete izgubljeno vrijeme, učvrstiti odnose među članovima svoje obitelji, opustiti se, odmoriti i napuniti baterije te provesti zajedničko vrijeme o kojem toliko čeznete i koje svakako zaslužujete.
Metoda se zove "Nedjelja bez ekrana". U našoj je obitelji nastala upravo iz ovih potreba, posve spontano i jednostavno. Toliko nam je dobra donijela, zavoljeli smo je i redovito je primjenjujemo. Evo što smo uz nju do sada naučili:

  1. Nedjelju bez ekrana trebaju prihvatiti svi članovi kućanstva. U protivnom donosi frustracije i nema željeni učinak.
  2. Dan proveden bez ekrana traje mnogo dulje, provjereno! Napokon smo pronašli dragocjeno vrijeme kojega nam uvijek nedostaje.
  3. Naša su djeca iskazala zadovoljstvo našom većom usmjerenošću i predanošću njima i njihovim temama. Još će kratko biti djeca i želimo uživati s njima. Želimo da nam obitelj barem jedan dan u tjednu bude na prvom mjestu.
  4. Više je prilika za zajednički razgovor bez dodatnih ometanja sa strane. Nema poruka, zvonjave, nenadanih "važnih" poslova ni tema koje nam remete mir.
  5. Ekrane koristimo cijeli tjedan, a nedjeljom osvješćujemo kako je moguće, a ponekad i vrlo poželjno živjeti bez njih. Vježbamo i razvijamo osjećaj za vlastitu slobodu i učimo se ne vezivati na stvari. Pokazujemo djeci da i bez ekrana možemo živjeti.
  6. Više vremena posvećujemo čitanju, igranju društvenih igara ili izrađivanju onoga što nas veseli. Sve su ovo prilike da se zapodjene razgovor o temama o kojima inače ne stignemo razgovarati.
  7. Razvijamo strategije snalaženja bez ekrana. Želimo znati živjeti uz informacije koje prikupljamo iz različitih drugih izvora. Ponekad je vrlo uzbudljivo i zabavno! Subotom se pripremamo za nedjelju kada imamo planove koji zahtijevaju konkretne informacije.
  8. Činimo odmak od zbivanja u svijetu. Shvatili smo da ništa važno ne propuštamo, a sve što nam ponedjeljkom kada upalimo ekrane stigne kao obavijest moglo je pričekati jedan dan. One s kojima smo se običavali čuti na društvenim mrežama obavijestimo i s njima dogovorimo drugi termin. Kada im obrazložimo našu odluku, rado je prihvate.
  9. Svojim primjerom pokazujemo djeci da je odmak od ekrana potreban. Mi prvi gasimo naše uređaje i obećajemo da ih nećemo koristiti. Nakon toga djeci je mnogo lakše odmaknuti se, znajući da ćemo biti uz njih i posvetiti im se.
  10. Zadovoljstvo koje smo osjetili nakon što smo prvi put proveli nedjelju bez ekrana potaklo nas je da to činimo svaki tjedan (bez izuzetka).

Ako se u vašoj obitelji ekrani pale često i ako ste u potrazi za novim učinkovitim rješenjem njihova kultiviranja, predlažem da isprobate metodu "Nedjelja bez ekrana". Priključite se i Facebook grupi E-GLEDALO koja okuplja roditelje i odgojitelje i prostor je za razmjenu informacija i iskustava odnosa obitelji i medija.

Tekst: Iva Maričić, profesorica, majka četvero djece
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , , , , , ,

Vezano uz temu

Besplatni webinar za roditelje za lakšu komunikaciju s djecom

Udruga Najsretnija beba Hrvatska™ i udruga Abeceda roditeljstva…

Gospođica Neću

U Centru za kulturu Novi Zagreb, u subotu…

3 jednostavna koraka kako naučiti dijete pravilima

Pravila su važna jer djetetu daju okvire u…

Kad se ljutimo na dijete, na koga se zapravo ljutimo?

Naše reakcije na ponašanje djece često su nekontrolirane,…

Pročitajte i:

Kako dijete može doći do neisplaćenih alimentacija jednog od roditelja?

Katkad je jedina satisfakcija napuštenom djetetu da dođe do neisplaćenih alimentacija i osigura si donekle…

5 razloga zašto djetetu trebate čitati i pričati priče

Priče su nezamjenjiv dio svakog odrastanja te imaju mnogostruku ulogu u formiranju osobnosti i razvoju…

Kako pametni telefoni i tableti izgladnjuju naša srca?

Jesper Juul, poznati danski pedagog i obiteljski terapeut objašnjava kako korištenje pametnih telefona djeluje na…

Volite li svoje dijete upravo onakvo kakvo jest?

Poznata dječja psihologinja dr. Shefali Tsabari savjetuje roditeljima kako da vole svoju djecu na najljepši…