Kako se djeca odgajaju na Novom Zelandu?

Novozelanđanka Melissa Jack nakon šest godina života u Americi, gdje je radila kao dadilja, upoznala je supruga i zasnovala obitelj te se vratila u zemlju Kivija – državu koja je naklonjena obitelji i djeci. U predgrađu Aucklanda 37-godišnja Melissa živi sa suprugom i sinovima – 13-godišnjim Ethanom i četverogodišnjim Nixonom, a o njihovim dogodovštinama piše na blogu ‘The Best Nest’

Koja je najveća razlika u odgoju djece u Novom Zelandu i SAD-u?
U Novom Zelandu od djece se manje očekuje da se prema roditeljima i starijima obraćaju formalno. Ne inzistiramo i ne učimo djecu da se odraslima obraćaju s 'gospođo' ili 'gospodine' ali, naravno, očekujemo da su pristojna i imaju lijepe manire.

Novi Zeland slovi kao zemlja naklonjena obiteljima i djeci, gdje je to najviše vidljivo?
Mnogi roditelji smatraju jako vrijednim Plunket, besplatnu zdravstvenu uslugu mladim majkama. Ona uključuje redovite posjete medicinske sestre i babice te preglede majke i djeteta, od rođenja do pete godine, dok dijete ne krene u školu.
Osim toga, u Novom Zelandu dojenje se uglavnom podržava na svim javnim mjestima, što je odlično, a igračke se mogu naći posvud, u bankama, poštanskim uredima, ljekarnama, restoranima… Mislim da je to zato što većina nemaju dadilju pa roditelji svuda vode djecu sa sobom.

Koliko su očevi angažirani u odgoju djece?
Očevi su jednako kao i majke angažirani u odgoju - barem je tako u mojoj kući!

Iako živite u multikulturalnoj zemlji, dominira li ipak u odgoju djece neki poseban stil ili tradicija?
Prihvaćamo različite odgojne stilove i sve su majke drugačije, ali poznate smo po tome što ne držimo djecu pod staklenim zvonom. Puštamo ih da istražuju i razvijaju avanturistički duh, da se igraju grubih igara, penju se po drveću, sama otkrivaju svoje granice, a mi nad njima ne bdijemo 24 sata na dan.

Kakve aktivnosti preferiraju vaša djeca?
Naša su vrata uvijek otvorena, tijekom cijele godine, pa djeca mogu slobodno ulaziti i izlaziti. Imamo ograđen vrt pa je sigurno da se dječaci sami igraju ispred kuće. Ne smeta mi ako se smoče ili zaprljaju jer je igra na otvorenome jako važna. Kako u Aucklandu ne pada snijeg, mogu se čak i usred zime igrati vani ‒ loptom, u pijesku, na zidu za penjanje ili na trampolinu. Oba su moja dječaka naučena na pješačenje i planinarenje, što je naša omiljena obiteljska aktivnost. To je besplatan, jednostavan, odličan i zdrav način da zajedno provedemo vrijeme.

Je li istina da Novozelanđani, posebno djeca, često hodaju bosi, čak i po ulici?
Oba moja sina mrze cipele! Ne znam zašto! Kad je Ethan bio u osnovnoj školi, dan bi počeo s cipelama na nogama, ali čim bi počeo školski sat, on bi ih skinuo i vratio se kući bos. Jedan par cipela trajao bi mu cijelu godinu! Nixon također ne voli cipele, kao ni duge hlače. Cijelu zimu provede u kratkim hlačama, kao i njegov stariji brat. Bosonogo hodanje vrlo je karakteristično za Novozelanđane, i mom suprugu Amerikancu to je također vrlo neobično!


Tekst:
Magda Dežđek
Izvor: sensa.hr
Foto: FB The best nest

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Kate Hudson doji na poslu

Kate Hudson zna da kad dijete želi jesti, treba mu dati jesti!

Mame znaju da bebe trebaju jesti kad su…

VIDEO: Super genijalna odjeća za dojenje

Marlena Wilding je majka koja je ponukana vlastitim…

Ljeto i dojenje

Ljetovanje i dojenje idu savršeno zajedno. Idete na…

Pročitajte i:

Postala sam majka usprkos reumatoidnom artritisu

Uspješno iznesena trudnoća žene oboljele od upalne reumatske bolesti, koja je tijekom cijele trudnoće bila…

Zaštitne mjere protiv obiteljskih nasilnika

Na koje se sve načine možete zaštititi od nasilnika, na pravni način, pročitajte u ovom…

Česti konflikti između jednog roditelja i djeteta - zašto nastaju i što učiniti?

Pogledajmo kako neadekvatna reakcija roditelja može pogoršati reakciju djeteta koje burnije reagira i kako se…

Izmjene ugovora o radu, koja su prava zaspolenika?

Razlilčite su kombinacije u kojima poslodavci mogu reorganizirati radna mjesta i nuditi dosadašnjem zaspoleniku promjenu…