pozitivne riječi

Kako govorite o svojoj djeci, tako će ih i njihova okolina doživljavati

Tako kako opisujete svoje dijete tako će ono također biti percipirano od strane okoline i najvjerojatnije će se u tom smjeru nastaviti razvijati, smatra dr. med. Mary Sherry Kurcinka u knjizi „Raising your spirited child“

Kad sam pročitala tu misao, odmah sam se zapitala je li to stvarno tako? Kojim riječima ja opisujem svoju djecu? Kad govorim drugima o njima, govorim li pozitivno ili moje riječi na kraju zvuče negativno?

Nažalost, došla sam do zaključka da zapravo opisujem mnoge karakteristike moje djece negativnim riječima. Naravno, volim ih i svakodnevno sam svjesna toga kad ih pogledam, kad se zagrlimo. Ali puno je i ovih drugih osjećaja i trenutaka, pogotovo navečer, kad od iscrpljenosti gubim kontrolu.

Svaka negativna riječ može se zamijeniti pozitivnom

Tako sam, slijedeći autoričin savjet, sjela i napravila popis negativnih pridjeva koje koristim kad govorim o svojoj djeci i uz njih napisala pozitivne riječi kojima bih mogla opisati istu osobinu.

Tako je tvrdoglav postao uporan, usmjeren na svoj cilj, svadljiv - čvrstog stava i nepokolebljiv, cmizdrav - pun emocija, nemoguć i nemiran – pun energije.

Počela sam koristiti ovaj savjet i odmah primijetila kako ih i sama doživljavam drugačije, pozitivnije, kako im dajem pravo da su uporni, energični i zaigrani.

Ali nije sve išlo lako. Kad god bih govorila o djeci, morala sam prvo kratko u sebi zastati, koncentrirati se da bi izgovorila zamjensku pozitivnu riječ i to bez obzira koliko sam bila ljuta. Tako sam rekla susjedi u liftu da su moja djeca danas posebno energična jer su trčala i vikala čim smo izašli u stubište iz stana. U početku mi je to bilo baš teško, ali nakon nekoliko dana sam se već navikla na novi vokabular koji mi sada već dolazi prirodnije. Ima dana kad posrnem, ali sve manje.

pozitivne riječi

Reakcije okoline su također pozitivne

Pozitivna priča sada već traje 6 tjedana i zapravo se promijenila moja percepcija. Sada puno brže i lakše vidim njihove kvalitete čak i u stresnim situacijama.

Ali ne samo to, i drugi pozitivnije reagiraju. Kad drugoj majci kažem da su moja djeca neopisivo iscrpljujuća, često i ona meni kaže isto i krenu “žalopojke” koliko nam je teško s njima. Ali kad kažem da su moja djeca baš puna energije, onda se druga majka često nasmiješi i kaže nešto u stilu:”O kad bi mi imali tu energiju.”.

Posebno mi je bilo zanimljivo da zapravo djeluje u odnosu na vrtić.

Nedavno sam s tetom iz vrtića razgovarala i stalno pokušavala naći pozitivno u rečenici koju mi je uputila. Kad je u razgovoru pala izjava da moj sin često govori da je ljut odgovorila sam: on je bistar i brz, puno zamjećuje, ne skriva osjećaje i sve verbalizira. Tada se na njezinom licu razvio osmijeh, jer osoba koja je bistra, brza, ne skriva osjećaje i odmah govori o njima je ustvari nešto čemu težimo, zar ne, i svakako puno pozitivnije od osobe koja je ljuta.

Naravno, rekla sam da ćemo raditi na tome. U međuvremenu, sam pozitivu prenijela i u odnose sa svim drugima, mužem, mamom, našim duhovitim psom. I s njima već vidim pozitivne promjene.

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

Alba - riba koja živi 100 godina

Važno je da djeca od malih nogu budu upoznata s ekološkim stanjem mora i kopna…

TEST: Koliko imate strpljenja?

Riješite naš TEST i saznajte koliko ste tolerantni prema bližnjima i djeci Imati strpljenja za…

Dario Šimić prvi put govori o sinu sa sindromom Down: 'Kao Davidovi roditelji, najviše se bojimo predrasuda'

U sklopu višegodišnje društveno-odgovorne akcije Same Chances by Story portal Story.hr donosi intimnu ispovijest bivšeg…

10 namirnica koje vaše zube štite od karijesa

Australski stomatolog Steven Lin, autor knjige The Dental Diet, tvrdi da bez obzira na to…