Kako dijete učiti da se nosi s (ne)uspjehom?

Želja za zaštitom svog djeteta je razumljiva, no u tom nastojanju roditelji su često vođeni svojim bolnim iskustvom i obrascima koje su usvojili u djetinjstvu. Ti se obrasci, srećom, mogu mijenjati i kad ih prevladaju, roditelji mogu dijete učiti da ne odustaje od svojih ciljeva, da teži uspjehu i neuspjehe doživljava kao izazove, a ne poraze

Životni ciljevi

Kao što postoje različite definicije uspjeha i ne­uspjeha, tako postoje i individualni kriteriji uspješnosti, odnosno neuspješnosti. Jedna od najčešćih definicija uspjeha je ona koja ga definira kao postizanje vlastitih životnih ciljeva. Međutim, što su vaši životni ciljevi, to znate samo vi.

Drugim riječima, vaše određenje uspjeha može biti potpuno različito od određenja neke druge osobe. Ipak, svima nam je zajedničko to da svojim nesvjesnim ponašanjem pripremamo sebe, a time i svoju djecu, više za izbjegavanje neuspjeha nego za postizanje uspjeha. Zašto je to tako?


Težnja uspjehu ili izbjegavanje neuspjeha?

U pokušaju da svoje dijete zaštitimo od svega što mu se može dogoditi, vođeni smo vlastitim bolnim iskustvom te znamo da svako razočaranje, promašen cilj i nepostignut rezultat mogu ostaviti posljedice. Iako je roditeljska želja za zaštitom razumljiva, to nije ono najbolje što možemo učiniti za dijete.

Primjerice, dijete koje ima strah od neuspjeha neće se javiti kako bi popravilo ocjenu ako nije dovoljno sigurno u svoje znanje. S druge strane, dijete koje je usmjereno na postizanje uspjeha svakako će pokušati i pokušavati popraviti ocjenu (javljat će se i kad nije potpuno sigurno) sve dok ne uspije u svojoj namjeri.


Pravo na izbor

Kada dijete odrasta u sredini u kojoj ima podršku roditelja i pravo na vlastiti izbor, lakše se bori za svoje ciljeve. Podrazumijeva se da, kad ima ohrabrenje za ostvarivanje vlastitih (a ne vaših) planova, njegova se motivacija, upornost i fokusiranost mnogostruko uvećavaju. Znate li uopće što želi vaše dijete?

Koliko ste ga spremni podržati, čak i ako se ne slažete s njegovim odabirom? Ako dijete svoj cilj ne ispuni, hoćete li ga moći ohrabriti i pomoći mu da nadvlada razočaranje ili ćete početi monolog: "Govorio sam ti, da si me slušao, sad se ovo ne bi dogodilo…"?

Tko nas to uistinu sprečava da postignemo uspjeh?

Ako su vas roditelji odgajali kako je važnije da izbjegavate neuspjehe nego da fokusirano težite uspjehu, taj model iz najranijeg djetinjstva vi ćete, nesvjesno, ponijeti kroz cijeli život. Istovremeno, to znači da će upravo taj model obilježiti vaš pogled na svijet, kako ćete se osjećati u vlastitoj koži, ali i kako ćete odgajati svoje dijete. Sretna je okolnost što se osvještavanjem tih obrazaca oni mogu mijenjati. Upravo zato što nitko drugi osim nas samih nije odgovoran za sprečavanje našeg postizanja uspjeha, imamo priliku taj model promijeniti.

Kad se suočite sa svojim strahovima i osobnim saboterima, ako svjesno preuzmete odgovornost za svoje ponašanje, tek tada ćete moći svoje dijete učiti da ne odustaje, da teži uspjehu i neuspjehe shvaća kao izazove, a ne obeshrabrujuće prepreke i poraze. Kako ćete zakoračiti na put promjene vlastitog stila - usmjeravajući se na uspjeh ili izbjegavanje neuspjeha?


Upoznajte sebe

Na prvu, svatko će reći da ne strahuje od uspjeha. Razmislite još jednom. Primjerice, odgovorite sebi na ova pitanja: Što me je dosad sprečavalo da uspijem? Što će se u mom životu promijeniti ako uspijem? Što će biti drugačije ako ne uspijem? Od čega me neuspjeh štiti? Kakvu mi sigurnost donosi uspjeh, a kakvu neuspjeh? Zaslužujem li uopće uspjeti? Jesam li dovoljno dobar za uspjeh? Imam li dovoljno znanja, vještina, sposobnosti? Kako će me okolina gledati ako uspijem, a kako ako ne uspijem, tj. ostanem neuspješan?


Volite sebe i s manama

Kad znate da niste savršeni, lakše sebi opraštate pogreške i drugačije gledate na svoje mane. Usto, kad odustanete od perfekcionizma, lakše ćete se poslije nekog neuspjeha podignuti i ponovo pokušati.

 


Kontrolirajte svoje misli

Ušutkajte svoje "blebetalo", onaj mali glas u glavi koji je uvijek pesimističan i stalno blebeće kako ste nesposobni, a netko drugi je bolji, pametniji, brži, spretniji… Srećom, danas postoje tehnike koje vam u tome mogu pomoći, od onih da sebi kažete: "Poništi, poništi!" svaki put kad čujete to svoje "blebetalo" ili u tom trenutku pre­usmjerite svoje misli na konstruktivniji način razmišljanja.

Kad uspijete preformulirati svoje misli - onu "Ja sam nesposoban, milijun puta pokušavam i ne uspijevam" u "Nisam sada uspio, ali ću naučiti nešto iz ovih iskustava i pokušati ponovo" - uspjet ćete se usmjeriti na uspjeh umjesto na izbjegavanje neuspjeha.

 

Nastavak teksta čitajte na ovom linku

Tekst: Jelena Holcer, pedagoginja

Izvor: sensa.hr

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Strahujete li od negativnog utjecaja vršnjaka na svoju djecu?

Prije početka nove školske godine možda vas muči…

7 putovanja: Terapeutske priče za djecu

Kad zaista mnogo čitaš imaš priliku pronaći i…

SOS za roditelje koji su zanemarili sebe

U golemoj količini zadataka, posebice onih vezanih uz…

Kako naučiti dijete da se snađe u problematičnim situacijama?

Kad pošaljete dijete da trenira neki sport, jasno…

Pročitajte i:

Izebel Kovačić i sestra Ivana za Story ispričale priču o malenoj Nikol, Ivanonoj kćerkici rođenoj sa sindromom Down

Ljubav dolazi u različitim oblicima, a sestrinska je posebna - ističe na samom početku razgovora…

Dječji mozak razvijaju putovanja, a ne igračke, tvrde istraživači

Ako pripadate onoj grupi roditelja koja se trudi zaustaviti gomilanje igračaka u svom domu, imamo…

slatkisi u djetetovoj prehrani

Slatkiši - vječni rat između roditelja i djece

Kako djetetu ograničiti želju za slatkišima? Nije lako, ali potrebno je malo roditeljske mudrosti roditelja...

Bojanka i vježbenica za upoznavanje Hrvatske

Rješavanjem igara, labirinata, zagonetki i matematičkih pitalica, s lakoćom upoznajemo svoju domovinu i njezine gradove,…