Kako da prekinemo šutnju, kad nam cijeli život govore da šutimo

Prenosimo tekst sa stranica udruge Roda jer svi zaslužuju pošteni tretman u rodilištima i bolnicama, s poštovanjem osoblja i odgovarajućom zdravstvenom skrbi. A šuteći se ništa promijeniti na bolje neće...

Zadnjih nekoliko dana slušamo, čitamo i gledamo o realnom stanju u hrvatskim bolnicama, rodilištima i ginekološkim ordinacijama. Javljaju se stotine i stotine žena sa svojim horor pričama i strašnim iskustvima koje su doživjele prije, tijekom ili nakon poroda, kiretažama "na živo”, epiziotomijama "bez pitanja”. Ravnatelji bolnica, političari i ostali odgovorni verbalno napadaju i optužuju sve one koji se usude kritizirati loše stanje našeg zdravstvenog sustava. A obična žena, trudnica koja se priprema za svoj porod? Gdje je ona u svemu tome? Čuje li se i njezin glas ili se sama ne usudi podijeliti svoje mišljenje?

Cijeli život nam govore kako moramo biti poslušni. Od malena nas uče da su dobra djeca - poslušna djeca, djeca koja ne pitaju suvišna pitanja, djeca koja šute i pokorno izvršavaju sve što im je rečeno. Vjerojatno zbog stanja našeg društva, ovo je još više izraženo kod djevojčica. "Ma šuti, to ti je normalno, to tako mora biti.

Ali to nije normalno. Priče kojima svjedočimo zadnjih nekoliko dana - zbog hrabrosti jedne žene koja se prva usudila svoje užasno iskustvo podijeliti sa cijelim svijetom - nisu nešto što se događa zadnjih nekoliko godina - ovo je stanje o kakvom slušamo cijeli svoj život, ovo su priče o kojima su pripovijedale naše majke, njihove bake, tete, strine, prijateljice…

Potiho pričamo o boli i agoniji koju smo prošle jer nam govore "da se o tim stvarima ne priča“. Muškarcu koji se nađe u našem društvu, moglo bi postati neugodno. "Znaš, to ti nije baš lijepo“. Ali došlo je vrijeme da prekinemo šutnju i glasno kažemo sve što treba biti rečeno!

Zbog naših kćeri, zbog budućih generacija, zbog bolne prošlosti i zbog svih nas zajedno!

Svjesno zatvaraš oči i okrećeš glavu u stranu jer nisi spremna prihvatiti istinu. Tvoj porod je prošao uredno, imala si sreće, svi ti govore da su to strašne priče koje ne bi trebala slušati sad kad se pripremaš za svoj drugi porod. Kao ženi, cijeli život su se prema tebi drugačije odnosili, ali ti si to nikada nisi uspjela priznati. Nisi vidjela istinu jer ju nisi htjela vidjeti. Željela si živjeti sretno jer si se smatrala sretnom osobom.

Ali ja te ne vidim sretnom. Vidim strah u tvojim očima, osjetim zabrinutost u tonu tvog glasa jer sama sebe preispituješ "što će se dogoditi ako kažem što mislim?”. Razumijem tvoju potrebu da ostaneš tiha i skrivena.

Istina će i dalje ostati ovdje. Ona je nepromjenjiva, bez obzira na naše mišljenje o njoj. Potrebno je samo malo hrabrosti da sami sebi, a potom i drugima, priznamo ono što nas tišti u srcu. Pogledamo oko sebe i vidimo svijet onakvim kakav on uistinu je - sirov i nemilosrdan, ali pun nade i mogućnosti da poduzmemo nešto kako bi ga napravili boljim!

Sve te strašne priče, sva ta jeziva iskustva žena iz Hrvatske koje su svoj život na tren podijelile s drugima, neka nam budu poticaj za stvaranje boljeg sustava. Sredstvo borbe protiv svih onih koji nas ustrajno uvjeravaju "da ne može bolje”, kada mi znamo da može i MORA!

Prekinimo šutnju, zbog naših kćeri, zbog budućih generacija, zbog bolne prošlosti i zbog svih nas zajedno!

Fotografiju, uz #prekinimosutnju i #ostavimotrag hashtag postajte na društvenim mrežama ili nam ih pošaljite na mail prekinimo.sutnju@roda.hr da ih objavimo.

Nastavak čitajte na roda.hr

 

Tekst: Magdalena Božićević
Izvor: roda.hr
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Noćni marš u povodu Dana žena

Iako ste možda mislili da u 2019. više…

Izložba posvećena švedskim i hrvatskim tatama

U ponedjeljak 4. veljače 2019. godine, u kinu…

Tantrumi - postavljanje granica s ljubavlju

Izaberite jednu ili sve radionice koje će vam…

Predavanje za roditelje o zaštiti djece na internetu

Pozivaju se roditelji djece predškolske dobi na javno…

Pročitajte i:

S djecom napravite sladoled na štapiću s jagodama i bananom

Jagode su počele, a i sladoled je sve češće na repertoaru. Spojili smo ih u…

biljke procicivaci zraka

Znate li koje su biljke pročišćivači zraka i u kojoj ih prostoriji obavezno trebate imati?

Možda ste pomislili da je ta prostorija kupaonica ili wc? Naravno, ako imate prozor u…

preuranjena menopauza

Ovo su znakovi da možda ulazite u prijevremenu menopauzu

Žene u prosjeku ulaze u menopauzu otprilike u dobi od 51 godine. Taj prosjek međutim…

VIDEO: Za roditelje je svibanj jednako naporan kao i prosinac

Youtube par Penn i Kim Holderness vole glazbu i ona je glavni način zabave u…