Kako biti bolji roditelj?

Jedan od najtežih zadataka je biti kvalitetan i dobar roditelj, ali koliko god bilo teško nije nemoguće. Kako bi bili što bolji roditelj i kako bi znali što je sve važno u životu vaše djece donosim vam nekoliko natuknica.

 • Ako želite kvalitetno provoditi vrijeme sa svojom djecom, izbjegavajte donositi svoj posao doma! Kada ste s djecom, onda se posvetite samo njima u potpunosti, a ako svoj posao obavljate od kuće kao ja, onda jasno odredite pravila kada se radi i toga se pridržavajte.
 • Ludujte i igrajte se sa svojom djecom i ne dopustite da vas u igranju spriječi mišljenje da ste stari, jer ste stari dok god se ne igrate i zato se igrajte što je više moguće!
 • Ne dopustite da je tata jedina starija osoba koja luduje po kući s djecom, nego i vi ponekad zaboravite kućanske obveze i red i zabavite se s djecom. Takvi su trenuci neprocjenjivi i nezaboravni i nemojte ih propuštati.
 • Započnite sa zdravom prehranom kojom će se hraniti cijela vaša obitelj jer ćete time pridonijeti i boljem životu, a djeci ćete od malena usaditi zdrave navike.
 • Što je osoba u životu zadovoljnija i zahvalnija, to je i sretnija, i zato učite svoju djecu zahvalnosti, a vi im budite pravi primjer. Stanite na trenutak i razmislite o svom životu i o danu koji trenutno proživljavate. Sigurno u njemu ima puno stvari na kojima ste zahvalni.
 • Neka jedan dan u tjednu bude dan za obiteljsko druženje i neka cijela obitelj sudjeluje u odluci za tematiku druženja. Gledanje filmova, ispijanje čaja i razgovori, društvene igre ili bilo što što veseli sve članove.
 • Radite na svom odnosu s partnerom. Kvalitetniji odnos s partnerom, znači i bolje i zdravije uvjete za podizanje djece.
 • Provedite što više vremena vani jer se najljepša druženja i najljepši trenuci događaju vani. Najljepše uspomene svakog čovjeka dolaze iz djetinjstva i vežu se upravo na događaje koji su se odvijali vani. Iskoristite prirodu i ovisno o godišnjem dobu šećite, napravite piknik, vozite se biciklom, rolajte, planinarite, ležite na travi, vozite se brodom, itd.
 • Posebnu pažnju obratite na grljenje i ljubljenje i neka poljupci i zagrljaji budu dio vaše svakodnevice.
 • Danas u doba kompjutera i digitalnih fotoaparata sve je više fotografija koje su pohranjene na kompjuteru i nisu razvijene u albumima. Vaša djeca će jednog dana cijeniti albume kao i slike u njima pa se potrudite imati ih što više.
 • UVIJEK si omogućite vrijeme samo za sebe kako bi mogli napuniti baterije. Roditelji često zaboravljaju na sebe, ali moraju se potruditi priuštiti vrijeme samo za sebe. Radilo se to o samo sat vremena ili dva, u tom periodu radite samo ono što vas najviše zadovoljava i opušta.
 • Čitajte djeci i zajedno s djecom. Na taj ćete se način lijepo družiti, zajedno učiti i razgovarati s djetetom. Čitanje je vrlo važno u odrastanju djeteta i zato se potrudite da ga bude što više.
 • U život svoje djece uvedite kreativnost i stalno ju potičite! Bojite, pišite, crtajte, radite razne figurice, stvarajte… Kreativnost i maštovitost je vrlo važna u dječjem razvoju.
 • Potrudite se da vaša djeca budu smireni ljudi tako da što više razgovarate s njima i slušate ih. Uz puno slušanja i priče manje ćete se svađati, a vaša će djeca izrasti u sretnije i samopouzdanije ljude. Koliko god je današnji tempo života ubrzan, za razgovor sa svojim djetetom uvijek morate naći vremena!


Tekst:
Ana Zibar
Izvor: www.zenskisvijet.com

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Naše dijete neće biti razmaženo

Roditeljima je teško djetetu reći "ne", a svi…

Problemi u obitelji - kako se nositi s njima i riješiti ih?

Obitelj je mjesto u kojem djeca trebaju osjetiti…

Besplatna radionica za roditelje djece od 1 do 6 godina

Dijete je ušlo u NE fazu. Stalno krši…

U Varaždinu kreće Akademija za roditelje A+

Društvo psihologa Varaždin poziva vas na ciklus edukativnih…

Pročitajte i:

Pušenje na balkonu također šteti zdravlju djece

Djeca pušača prema procjenama stručnjaka pobolijevaju češće od bronhitisa i astme čak i ako roditelji…

Darujemo novu knjigu Jespera Juula 'Kako biti vođa vučjeg čopora?'

Svatko tko je ikad proučavao išta vezano uz roditeljstvo morao je naići na knjige od…

Roditelji su odgovorni za atmosferu za obiteljskim stolom

Kad bi bar mogli samo na miru jesti, sjediti i čavrljati. Tako si svi otprilike…

CAP - program prevencije napada na djecu

Jeste li čuli za CAP? Ako ne, onda je krajnje vrijeme da se upoznate s…