Kako biti bolji roditelj?

Jedan od najtežih zadataka je biti kvalitetan i dobar roditelj, ali koliko god bilo teško nije nemoguće. Kako bi bili što bolji roditelj i kako bi znali što je sve važno u životu vaše djece donosim vam nekoliko natuknica.

 • Ako želite kvalitetno provoditi vrijeme sa svojom djecom, izbjegavajte donositi svoj posao doma! Kada ste s djecom, onda se posvetite samo njima u potpunosti, a ako svoj posao obavljate od kuće kao ja, onda jasno odredite pravila kada se radi i toga se pridržavajte.
 • Ludujte i igrajte se sa svojom djecom i ne dopustite da vas u igranju spriječi mišljenje da ste stari, jer ste stari dok god se ne igrate i zato se igrajte što je više moguće!
 • Ne dopustite da je tata jedina starija osoba koja luduje po kući s djecom, nego i vi ponekad zaboravite kućanske obveze i red i zabavite se s djecom. Takvi su trenuci neprocjenjivi i nezaboravni i nemojte ih propuštati.
 • Započnite sa zdravom prehranom kojom će se hraniti cijela vaša obitelj jer ćete time pridonijeti i boljem životu, a djeci ćete od malena usaditi zdrave navike.
 • Što je osoba u životu zadovoljnija i zahvalnija, to je i sretnija, i zato učite svoju djecu zahvalnosti, a vi im budite pravi primjer. Stanite na trenutak i razmislite o svom životu i o danu koji trenutno proživljavate. Sigurno u njemu ima puno stvari na kojima ste zahvalni.
 • Neka jedan dan u tjednu bude dan za obiteljsko druženje i neka cijela obitelj sudjeluje u odluci za tematiku druženja. Gledanje filmova, ispijanje čaja i razgovori, društvene igre ili bilo što što veseli sve članove.
 • Radite na svom odnosu s partnerom. Kvalitetniji odnos s partnerom, znači i bolje i zdravije uvjete za podizanje djece.
 • Provedite što više vremena vani jer se najljepša druženja i najljepši trenuci događaju vani. Najljepše uspomene svakog čovjeka dolaze iz djetinjstva i vežu se upravo na događaje koji su se odvijali vani. Iskoristite prirodu i ovisno o godišnjem dobu šećite, napravite piknik, vozite se biciklom, rolajte, planinarite, ležite na travi, vozite se brodom, itd.
 • Posebnu pažnju obratite na grljenje i ljubljenje i neka poljupci i zagrljaji budu dio vaše svakodnevice.
 • Danas u doba kompjutera i digitalnih fotoaparata sve je više fotografija koje su pohranjene na kompjuteru i nisu razvijene u albumima. Vaša djeca će jednog dana cijeniti albume kao i slike u njima pa se potrudite imati ih što više.
 • UVIJEK si omogućite vrijeme samo za sebe kako bi mogli napuniti baterije. Roditelji često zaboravljaju na sebe, ali moraju se potruditi priuštiti vrijeme samo za sebe. Radilo se to o samo sat vremena ili dva, u tom periodu radite samo ono što vas najviše zadovoljava i opušta.
 • Čitajte djeci i zajedno s djecom. Na taj ćete se način lijepo družiti, zajedno učiti i razgovarati s djetetom. Čitanje je vrlo važno u odrastanju djeteta i zato se potrudite da ga bude što više.
 • U život svoje djece uvedite kreativnost i stalno ju potičite! Bojite, pišite, crtajte, radite razne figurice, stvarajte… Kreativnost i maštovitost je vrlo važna u dječjem razvoju.
 • Potrudite se da vaša djeca budu smireni ljudi tako da što više razgovarate s njima i slušate ih. Uz puno slušanja i priče manje ćete se svađati, a vaša će djeca izrasti u sretnije i samopouzdanije ljude. Koliko god je današnji tempo života ubrzan, za razgovor sa svojim djetetom uvijek morate naći vremena!


Tekst:
Ana Zibar
Izvor: www.zenskisvijet.com

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Poučna priča iz vrtića: Nestašna lopta

Evo još jednog krasnog primjera komunikacije s djecom…

Neobični savjeti koji bi vam mogli pomoći s djecom!

Kad ne pomažu uobičajene metode, uključite maštu ili…

Intervju Jesper Juul: Kako najbolje voditi dijete na putu odrastanja

Danski psihoterapeut, pedagog i autor već desetljećima neumorno…

Pročitajte i:

Kako se izvući kad vas 'švicarci' stisnu...

Ako i vi imate kredit u švicarcima, čak ako ste ga i konvertirali u eure,…

Pomozite starijem djetetu da se lakše nosi s rođenjem sestre ili brata

Važno je naglasiti da ljubomora (kao i sve ostale emocije) ipak mora biti dozvoljena, a…

Mora li majka do djetetove treće godine raditi u smjenama?

Koliko Zakon o radu štiti majke čija djeca još nisu navršila tri godine?

Kako pronaći vrijeme za starije dijete kad dođe prinova?

Vjerojatno ste slušali ili čitali o tome koliko je važno ne zapostaviti starije dijete kada…