Kad dijete svjedoči seksu roditelja

Seksualni odnos u dječjem umu može dobiti različite, a katkad i traumatične interpretacije. Svjedoči li dijete seksu roditelja, kad odraste, to iskustvo može utjecati na njegov spolni život

Dok počinjem pisati ovaj tekst, u sjećanju oživljavam lica svojih klijentica koje su mi govorile o situacijama kad su slučajno vidjele ili čule roditelje kako vode ljubav. Nekima su takvi doživljaji iz djetinjstva bili dio normalnog odrastanja; spomenule su ih usput i to samo zato što sam ih pitala. No nekima su takvi doživljaji bili iznimno neugodni, ostali su u njima i izazivali određene seksualne smetnje u njihovoj odrasloj dobi.

Sram i nelagoda

Kad mi klijent ili klijentica dođu s nekom seksualnom smetnjom, na početku terapije detaljno razgovaramo o njihovu dotadašnjem seksualnom razvoju i iskustvu. Među ostalim, pitam ih jesu li kao djeca slučajno ušli roditeljima u sobu i vidjeli ih ili čuli dok su vodili ljubav. Ako jesu, pitam ih kako se sada osjećaju u vezi s tim doživljajem. Kao što sam već spomenula, prizor roditelja dok vode ljubav nekim osobama neće izazvati neugodu. No katkad od klijentica koje su svjedočile takvim situacijama čujem da ih je bilo jako sram, da im je bilo neugodno, da su se osjećale krivima i da osjećaju nelagodu kad god se toga sjete.

Jedna mi je klijentica govorila o svom iskustvu iz djetinjstva. Njezini bi mama i tata često navečer ostajali dulje u dnevnoj sobi i gledali televiziju, a onda bi potiho došli u sobu u kojoj su svi zajedno spavali i, pod pretpostavkom da djeca spavaju - vodili ljubav. Njoj su ti zvukovi bili jako neugodni i kaže da je uvijek ležala u strahu, čekajući kad će roditelji doći i kad će ih ponovno čuti. Iako je majka uvijek provjeravala jesu li djevojčice budne, moja se klijentica od straha i srama pretvarala da spava. Kaže da joj je to bilo strašno mučenje, ali nikada se nije usudila roditeljima reći da je budna. Ona je došla jer je seksualni odnos osjećala kao nešto prijeteće i ružno pa se teško mogla opustiti i prepustiti u vođenju ljubavi sa svojim partnerom.

Zvukovi iz spavaće sobe

Druga mi je klijentica pričala da je kroza zid koji je dijelio njezinu sobu od roditeljske, slušala svoje roditelje dok vode ljubav. Čula je mamine glasove koje je protumačila kao jaukanje, kao da joj nešto izaziva bol. Nikada nije s mamom razgovarala o tim zvukovima iz spavaće sobe i odrasla je u uvjerenju da je mama iza zida spavaće sobe patila. Ona je došla na terapiju s vaginizmom.

Dakako, nisu sve situacije jednake - katkad djeca vide roditelje ispod pokrivača i ne dožive veliko iznenađenje. No ako dijete vidi roditelje u samom činu, otkrivene i gole, seksualni čin može doživjeti kao agresiju. Par koji vodi ljubav može biti pun strasti i drukčijeg, neobičnog izraza lica, pokreti mogu biti neobično brzi za dijete, praćeni glasovima koje roditelji ne ispuštaju u dnevnim situacijama. Za malo dijete, koje još ništa ne zna o seksualnosti odraslih ljudi, takvo što doista može djelovati jako agresivno i izazvati strah.

Angry girl with the fists on her face against a white background, Image: 138542645, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Dječje tumačenje

Ako ne vide roditelje, nego samo čuju glasove koje oni ispuštaju u naletu strasti, stenjanje ili jaukanje, u djetetu može izazvati strah da se jednom od roditelja događa nešto loše i bolno. Ako je dijete pritom još svjedočilo svađama roditelja, takve zvukove može povezati s neprijateljstvom i napetošću te ponovno osjetiti nesigurnost oko toga što se događa s roditeljima.

Ako je dijete starije i već ima neko znanje o seksualnosti i intimnosti odraslih - a pritom u svom domu doživljava da je seksualnost nešto o čemu se ne govori ili da je sramotno, loše, možda i grijeh - onda će zvukovi koje roditelji ispuštaju tijekom vođenja ljubavi ili slučajni prizori seksualnog čina u djetetu izazvati sram i osjećaj krivnje jer je nazočio nečemu što nije pristojno, što je loše, o čemu se ne govori.

Klijentice s početka priče, sve odreda osjećale su sram i krivnju i nijedna nikada nije rekla roditeljima da ih je čula i da joj je to bilo tako teško, pa čak i traumatično.

Većina njih nije željela to reći roditeljima ni tijekom terapije. Pretpostavljale su da bi i roditeljima i njima bilo jako neugodno, a neke su mislile i da bi se roditelji osjećali krivima zato što nisu bili oprezniji i odgovorniji.

Što učiniti ako vas uhvate na djelu?

Dakle, osjećaji straha, sramote i krivnje povezani sa seksualnošću u djetinjstvu nekim će osobama poslije u životu izazvati seksualne smetnje. Važno je još jedanput naglasiti da se to ne događa uvijek i svima, ali neke osobe, koje ne uspiju osvijestiti iskustvo koje im je izazvalo neugodu, nelagodu i sram, poslije u životu mogu imati različite seksualne smetnje.

Što roditelji čine kad ih dijete uhvati na djelu? Prema iskustvu mojih klijentica, uglavnom ništa. Nijedna od klijentica, koje su mi s boli govorile o tim doživljajima, od mame i tate nije dobila neko objašnjenje. Katkad zato što mama i tata nisu ni znali da ih one čuju, a katkad vjerojatno i zato što je i roditeljima bilo jako neugodno i nisu znali što bi učinili ili rekli. Jedan klijent, koji je ušao mami i tati u sobu dok su vodili ljubav, sjeća se da je tata izišao za njim i pokušao mu objasniti da to što je vidio izgleda čudno, ali da sve mame i tate to rade, da je to roditeljima lijepo, ugodno i dobro. I to bi bilo najbolje - odmah reagirati i djetetu reći da se događalo nešto neobično, ali da odrasli ljudi i tako međusobno izražavaju i pokazuju ljubav. I svakako valja naglasiti da dijete nije krivo što ih je vidjelo.

, Image: 247514984, License: Royalty-free, Restrictions: Not available for distribution, sale, or license by Corbis' international representatives., Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Corbis

Planirajte intimne trenutke

Dakako da nije rijetko da roditelji na početku zajedničkog života - a tada često imaju malu djecu - žive u malim stanovima ili u zajednici s roditeljima te da za svoju malu obitelj imaju samo jednu spavaću sobu. Također, nije rijetkost da roditelji noću ostavljaju otvorena vrata sobe kako bi čuli dijete ako bude plakalo ili se probudilo. No na roditeljima je odgovornost da predvide eventualne nezgodne situacije.

Ako ste mama malog djeteta, iskustva mojih klijentica doživite ozbiljno i pokušajte što odgovornije organizirati intimne trenutke. Ako imate samo jednu spavaću sobu, imajte na umu da je dijete možda budno, iako se čini da spava. Vođenje ljubavi u nekoj drugoj sobi uvijek je bolji izbor. Ako druge prostorije nema, onda postoji drugo vrijeme, kada dijete nije u stanu. Ako imate običaj ostavljati otvorena vrata da čujete dijete, onda nemojte voditi ljubav u toj sobi. Ključ u bravi tijekom intimnih trenutaka jako je dobro rješenje.

Seksualnost je lijepa, dobra i treba pomoći djeci da odrastu doživljavajući i roditeljsku i svoju seksualnost kao nešto ispravno i vrijedno. Neugodni doživljaji povezani sa seksualnošću djeci nisu neophodni u odrastanju. Na roditeljima je odgovornost da ih zaštite koliko god mogu.

Nataša Barolin Belić, geštalt psihoterapeutkinja i seksualna terapeutkinja

Tekst: preuzet s www.sensaklub.hr

Foto: Profimedia

 

 

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Pomozite djetetu da izrazi osjećaje

Treba li i u kojoj mjeri ignorirati djetetove…

Dolazi li Djed Božićnjak?

Za vrijeme blagdana brojni roditelji diljem svijeta razveseljavaju…

VIDEO: Kako zapravo izgleda Božić s bebom u kući

Savjet: svakako pogledati. Osobito ako imate malo puzavo…

Kad Božić zakuca na vrata

Prije nego vas blagdanska euforija potpuno obuzme, želimo…

Pročitajte i:

Kućica na stablu od 13 katova - odličan ilustrirani roman za mlade

Uz Kućicu na stablu zabava vreba na svakom uglu. Osim što će ih nasmijati, ovaj…

Pedijatrica Diana Puževski na radionici za mame odgovarala na najvažnija pitanja o njezi beba

Marijana Batinić, Nevena Rendeli Vejzović i Mirna Medaković Stepinac progovorile o izazovima s kojima se…

recept za složenac od krumpira i kiselog kupusa

Zanimljiv recept za složenac od krumpira i kiselog kupusa

Kiseli kupus iznimno je zdrava namirnica i sada je njezino vrijeme. Ovaj složenac je prilika…

Slikovnica o autoru Malog princa i nadahnuću koje ga je stvorilo

Upoznajte Malog princa kroz priču o njegovu tvorcu i usput uživajte u predivnim ilustracijama talijanske…