Igre na plaži s djecom

Odmor je fizička, ali i psihička potreba svakog čovjeka: iskoristite godišnji za lijepe trenutke s obitelji, a posebno sa svojim najmilijima. U nastavku vam donosimo 5 zabavnih igara u kojima ćete jednako kao i vaša djeca uživati i vi sami. Djeca brzo porastu i neće im kasnije više biti tako zanimljivo igrati se s vama, stoga ne propustite zajedničko druženje za kakvo nemate uvijek vremena

Godišnji odmor je pravo vrijeme da se cijela obitelj još više poveže i jednostavno 'podjetinji' zabavljajući se onako kako to samo djeca znaju. Učite od njih. Kad malo 'otpustite kočnice', vidjet ćete da je igra puno zanimljivija od besciljnog ležanja u hladu i spavanja. Aktivan odmor pun sportskih aktivnosti, plivanja i loptanja napunit će vas pozitivnom energijom, a osobito će usrećiti vaše mališane. Evo i nekoliko zgodnih igara koje, uz uobičajene sportske aktivnosti i kupanje, možete prakticirati na plaži.

Najljepši kamenčić

Ako na plaži ima kamenih oblutaka, neka dijete izabere nekoliko kamenčića glatke površine i neka ih ostavi nakratko na suncu da se posuše. Kad dođe vrijeme za mirniju igru, dajte mu da ih oslika na
svoj način. Vi također ukrasite svoje oblutke jer je crtanje uvijek zabavnije u društvu. Na kraju dana napravite malu izložbu i najljepše kamenčiće ponesite kući kao uspomenu s mora.

Skriveni kamenčić

Ovu igru mogu igrati djeca koja znaju zbrajati do 10. Pretpostavimo da se igraju tri osobe. Svatko neka uzme tri kamenčića (dakle, trebate ih ukupno devet). Svaki se igrač okrene i odabere koliko će kamenčića staviti u desnu ruku - sva tri, dva, jedan ili nijedan. Potom svatko ispred sebe stavi zatvorenu šaku tako da se ne vidi što je u njoj. Redom, jedan po jedan igrač pogađa koji je ukupan
zbroj kamenčića u sve tri ruke, imajući na umu to da ih najviše može biti devet, a da možda nema nijednog ako je svaki igrač odlučio ne staviti nijedan kamenčić. Nakon toga svatko ponudi svoj prijedlog zbroja, svi otvaraju šake i zbrajaju se kamenčići. Svaki igrač mora reći drugi iznos kako ne bi bila dva pobjednika, iako je moguće da nitko ne pogodi pravi zbroj u svakoj igri. Svaki krug počinje neki drugi igrač.

Igra u plićaku

Među igračima se bira glavni 'krokodil' koji će hvatati druge 'krokodile' tako da se koristi samo rukama za 'hodanje' po plićaku dok su noge na površini vode. Sljedeći kroko-lovac jest onaj tko prvi bude uhvaćen i tako dalje.

Potraga za blagom

Dovoljna su tri igrača. Jedan od roditelja neka igra s djetetom dok drugi roditelj sam ili s drugim djetetom crta kartu sa skrivenim blagom. Oni koji skrivaju blago (neku igračku) na plaži obilježavaju gdje se ono nalazi na način koji sami osmisle. Primjerice, točke koje vode prema blagu neka svaki put označavaju drukčiju udaljenost (jednom jedan korak, drugi put dva, treći put pet). Na karti koju radite za tragače odredite put do prvog cilja, na njemu skrijte novu mapu sa sljedećim uputama i tako još barem jedanput. Svaki novi papirić vodit će tragače do cilja. Kako bi potraga bila zanimljivija, na svakoj od karata neka bude i uputa što sve tragači moraju napraviti prije nego što krenu u potragu za sljedećom kartom, primjerice pronaći četiri češera, sedam drvenih štapića ili odigrati partiju Crnog Petra s drugim igračima, otplivati do određenog cilja u vodi i vratiti se. Uglavnom, što traženje blaga bude kompliciranije, to će se klincima više svidjeti. Poslije usporedite koliko je vremena trebalo jednoj ekipi da pronađe blago, a koliko drugoj. Igru možete organizirati tako da dvije ekipe istodobno jedna od druge skrivaju blago i izrađuju karte s uputama tako da svima bude zabavno. Sve ovisi o broju djece i vašoj mašti. Pazite na to da svaka ekipa žmiri dok druga postavlja karte i skriva blago.

Pješčani čovječuljak

Pješčana plaža može se sjajno iskoristiti za učenje crtanja i pisanja slova te igranja igre križić-kružić. Sve što trebate jest drveni štap i malo prostora za crtanje oblika. Počnite jednostavnim oblicima prilagođenim djetetovoj dobi. Mali klinci mogu oponašati crtanje kruga, trokuta, kvadrata i slično. Pokažite mu kako da štapom ili prstom oponaša te linije, a zatim dodajte svaki put novi element sve dok to ne uspije ponoviti. Krugu dodajte oči, nos, usta, kosu i, malo-pomalo, svatko će imati svojeg pješčanog čovječuljka. Zatim neka dijete smisli kako će se čovječuljak zvati, a vi mu pomozite napisati njegovo ime. Sa starijom djecom koja već znaju slova možete igrati i igru vješala koju sigurno znate, samo prilagodite djetetu pojmove koje treba pogoditi.

Tekst: J.S.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Želite li i vi mentalno snažno dijete?

Uzimajući u obzir da svakom djetetu treba pristupiti individualno i da će neki trebati više…

Intervju Jesper Juul: Kako najbolje voditi dijete na putu odrastanja

Danski psihoterapeut, pedagog i autor već desetljećima neumorno nas uči kako pomoći mališanima da odrastu…

Znate li uvijek što vam djeca gledaju u kinu?

Roditeljstvo je izuzetno odgovoran 'posao' koji zahtijeva da jedno oko uvijek bude otvoreno. Dakle, nemojte…

Pokušajte spriječiti kolike

Iako to ne jamči potpuni uspjeh, bračni par Sears opisuje što su s godinama sami…