Faze ljubavi u braku

Doista zvuči pesimistično činjenica da početna iskra i zanos koje osjećamo kad smo na početku ljubavi s vremenom slabe, no psiholozi tvrde da je upravo to – normalno

Imati svoju 'drugu polovicu' nije samo ono što nam je nametnuto kao standard nego i ljudska potreba, jer čovjek je oduvijek najbolje funkcionirao u zajednici. Zajedništvo je važan 'životni začin', ali što ga više 'konzumiramo', to on sve slabije djeluje. Doista zvuči pesimistično činjenica da početna iskra i zanos koje osjećamo kad smo na početku ljubavi s vremenom slabe, no psiholozi tvrde da je upravo to - normalno. Koje su sve faze ljubavi?

U prvoj godini odnosa počinje intimnost, a u drugom razdoblju parovi se susreću s izazovom uspostavljanja ravnoteže između međusobnog otkrivanja i privatnosti. Treće je obilježeno pitanjem: kako naći vremena za sve obaveze? Jer ovo razdoblje najčešće uključuje roditeljstvo koje od partnera traži puno vremena i truda, odustajanje od ranijih navika te ponovno definiranje liste prioriteta. No nije samo dijete ono što mijenja odnos između partnera. Svakodnevne obaveze, osobito posao, koji danas čovjeku ne ostavlja puno vremena, nerijetko stavlja vezu na kušnju.

Neki partneri jednostavno ne mogu prihvatiti činjenicu da u 'novom odnosu snaga' moraju dijeliti pažnju voljene osobe s drugima. Također, kako popušta osjećaj zaljubljenosti i prepušta mjesto ljubavi, kod partnera uočavamo sve više mana koje nismo željeli priznati ili ih zaslijepljeni zaljubljenošću nismo vidjeli. No ljepota bliskih odnosa je u stalnom primanju i davanju. Psiholozi tvrde kako je važno ne uloviti se u zamku 'dječjih očekivanja' da nam je partner dužan ispuniti sve želje.

Pozitivne promjene, dakle, dolaze od nas samih. Mnogi će, kad žar izblijedi, utjehu tražiti u drugima, a tome su - suprotno uvriježenim mišljenjima - jednako skloni i muškarci i žene. Statistike kažu da 50 do 60 posto oženjenih muškaraca i 45 do 55 posto udanih žena barem jednom prevari svoju 'drugu polovicu'. Iako mnogi prelaze preko preljuba, a neki čak u tome vide 'novi žar' za vezu ili brak, u nas je još uvijek preljub glavni razlog razvoda brakova, tj. partneri se lakše odlučuju na odlazak kad postoji druga osoba.

Moderan život promijenio je odnos snaga između žena i muškaraca. Mnoge žene više nisu materijalno ovisne o muškarcu, pomalo se gubi i ona klasična podjela obiteljskih obaveza, pa muškarci jednako participiraju u odgoju; žene su postale svjesnije činjenice da im je potrebno vrijeme za sebe i da to nije nikakav luksuz. Ipak, jedno domaće istraživanje pokazalo je da - ma koliko se stvari mijenjaju u korist žene - samo 4 posto muškaraca idealnom ženom za sebe smatra onu koja ima izvrsnu poslovnu karijeru, a o djeci se brine jednako kao i suprug. Za većinu je muškaraca (njih čak 39 posto) idealna žena ona koja ima posao, ali manje odgovoran i s manje angažmana, tako da joj ostane dovoljno vremena da na sebe preuzme brigu o djeci i obitelji.

Tekst: J.S.
Foto: Profimedia

 

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

Što ako ne zavolim bebu odmah?

Oko 30 posto majki rođenjem djeteta ne osjeti…

Zaljubljenost ‘skida’ kilograme!

Jedno talijansko istraživanje pokazalo je da ništa nije…

Što djetetu činimo dok vičemo na njega?

Roditelj će steći prirodni autoritet ako s djetetom…

Funkcionira li dobro vaš hormon ljubavi, roditelja i djece?

Sve aktivnosti maloga djeteta trebale bi biti ‘ogrnute’…

Pročitajte i:

Kako se izvući kad vas 'švicarci' stisnu...

Ako i vi imate kredit u švicarcima, čak ako ste ga i konvertirali u eure,…

Pomozite starijem djetetu da se lakše nosi s rođenjem sestre ili brata

Važno je naglasiti da ljubomora (kao i sve ostale emocije) ipak mora biti dozvoljena, a…

Mora li majka do djetetove treće godine raditi u smjenama?

Koliko Zakon o radu štiti majke čija djeca još nisu navršila tri godine?

Kako pronaći vrijeme za starije dijete kad dođe prinova?

Vjerojatno ste slušali ili čitali o tome koliko je važno ne zapostaviti starije dijete kada…