Evo kako možete u svakom trenutku znati što vaše dijete radi na internetu

Djeci je tehnologija u “malom prstu”, a roditelji su uglavnom u tom smislu neobrazovani. Željka Babić, koja već godinama upozorava na važnost sustavne edukacije roditelja, otkrila nam je neke od trikova zahvaljujući kojima je moguće uspostaviti kontrolu nad mobitelima, tabletima i igricama

Ovisnost o internetu najveća je prijetnja tinejdžerskoj generaciji, pa su tako neke zemlje, poput Kine, tu masovnu pošast već i službeno definirale kao klinički poremećaj. Internet je sastavni dio našeg života i nikako ga ne treba proglašavati "dežurnim krivcem" za sve, no to što djeca dolaze u školu neispavana jer su se do sitnih noćnih sati dopisivala u raznim grupama; što ne izlaze na igrališta i ne druže se uživo, jer im je draže igrati igrice i gledati "gejmere"; što ne znaju komunicirati, pa tako ni najosnovnije podatke o djetetu kojeg zovu najboljim prijateljem; činjenice su pred kojima ne treba zatvarati oči. Za to svoj dio krivnje neminovno nosi - virtualna stvarnost.

Čak 92 posto ispitanika gotovo nikad ne traži da im dijete pokaže što radi na društvenim mrežama, pokazuju istraživanja. Jedan od razloga takve poražavajuće statistike svakako je roditeljsko neznanje. Naime, cyber prostor, odnosno prostor interneta, društvenih mreža i mobilnih aplikacija valjda je jedino područje u kojem djeca i mladi većinu roditelja mogu "pojesti za doručak". Njima je tehnologija u malom prstu, a mnogi roditelji su tehnološki nepismeni. Koliko je neznanje opasno svjedoče i podaci kako su svaka druga djevojka i svaki četvrti mladić bili žrtve vrijeđanja na internetu. Govor mržnje samo je dio tog "virtualnog kaosa"; mladi najčešće nisu svjesni realnih opasnosti koje mogu proizaći iz, primjerice, širenja informacija o sebi i svojoj obitelji. Sexting ili slanje seksualno eksplicitnih poruka i fotografija putem mobitela još je jedna "zona opasnosti" koja je postala pravi trend među mladima. U cijeloj toj priči ne treba zanemariti ni sadržaj koji upijaju kroz razmjenu informacija, različite komunikacijske kanale ili chat grupe…, što je opet izvan svake roditeljske cenzure. Pokušali smo istražiti na koje sve načine situaciju ipak možemo držati pod kontrolom?

Najednostavnije je instalirati neke od aplikacija na svoj i djetetov uređaj. Aplikacijom na svojem uređaju upravljate djetetovim korištenjem uređaja (pametnog telefona ili tableta) čak i kad ste na poslu. Što sve možete? Možete upravljati količinom vremena koje dijete može provoditi na internetu ili određenoj aplikaciji; možete odrediti u kojem vremenskom periodu dijete neće moći pristupiti uređaju ili jednostavnim pritiskom gumba "pauza" trenutačno zaključati uređaj. Možete aplikacije djetetovog uređaja dopustiti ili zabraniti, a također i limitirati vrijeme koje smatrate da je primjereno određenoj aplikaciji.
"Aplikacija je fantastična - samo nemojte zaboraviti staviti app Google Play u nedozvoljene. U protivnom dijete će skinuti firewall aplikaciju i lijepo obraniti svoj uređaj od roditeljevog hakerskog nasrtaja. Moj sin se tome domislio i - znate što? - to je trenutak kada čestitate djetetu i zamolite ga da učite od njega", otkriva nam Željka Babić, majka i autorica bloga Motherindigitally, koja se, između brojnih aplikacija, odlučila za Dinnertime, jer je besplatna i jednostavna. No postoji cijeli niz drugih korisnih aplikacija koje preporučuje: Family Norton, Kudoso, Family Time

Nastavak teme pročitajte ovdje.

Tekst: Danijela Petrov
Izvor: www.story.hr
Foto: Profimedia

 

Preporučujemo

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Nedigitalne igre za tinejdžere - zašto su tako dobre

U gradu je obilje radionica, igraonica, događanja, predstava...…

Nedjelja bez tehnologije na imanju Velika nedaleko Vrbovca

Nemate ideju što raditi s djecom u prirodi…

Kako sam postala odmornija mama?

Nismo tu da recitiramo nekakva apstraktna pravila. Nego…

Optimistična jesen za hrvatske roditelje

Mnoge jeseni donesu neke čudne stvari za nas…

Pročitajte i:

S djecom napravite sladoled na štapiću s jagodama i bananom

Jagode su počele, a i sladoled je sve češće na repertoaru. Spojili smo ih u…

biljke procicivaci zraka

Znate li koje su biljke pročišćivači zraka i u kojoj ih prostoriji obavezno trebate imati?

Možda ste pomislili da je ta prostorija kupaonica ili wc? Naravno, ako imate prozor u…

preuranjena menopauza

Ovo su znakovi da možda ulazite u prijevremenu menopauzu

Žene u prosjeku ulaze u menopauzu otprilike u dobi od 51 godine. Taj prosjek međutim…

VIDEO: Za roditelje je svibanj jednako naporan kao i prosinac

Youtube par Penn i Kim Holderness vole glazbu i ona je glavni način zabave u…