Evo kako možete u svakom trenutku znati što vaše dijete radi na internetu

Djeci je tehnologija u “malom prstu”, a roditelji su uglavnom u tom smislu neobrazovani. Željka Babić, koja već godinama upozorava na važnost sustavne edukacije roditelja, otkrila nam je neke od trikova zahvaljujući kojima je moguće uspostaviti kontrolu nad mobitelima, tabletima i igricama

Ovisnost o internetu najveća je prijetnja tinejdžerskoj generaciji, pa su tako neke zemlje, poput Kine, tu masovnu pošast već i službeno definirale kao klinički poremećaj. Internet je sastavni dio našeg života i nikako ga ne treba proglašavati "dežurnim krivcem" za sve, no to što djeca dolaze u školu neispavana jer su se do sitnih noćnih sati dopisivala u raznim grupama; što ne izlaze na igrališta i ne druže se uživo, jer im je draže igrati igrice i gledati "gejmere"; što ne znaju komunicirati, pa tako ni najosnovnije podatke o djetetu kojeg zovu najboljim prijateljem; činjenice su pred kojima ne treba zatvarati oči. Za to svoj dio krivnje neminovno nosi - virtualna stvarnost.

Čak 92 posto ispitanika gotovo nikad ne traži da im dijete pokaže što radi na društvenim mrežama, pokazuju istraživanja. Jedan od razloga takve poražavajuće statistike svakako je roditeljsko neznanje. Naime, cyber prostor, odnosno prostor interneta, društvenih mreža i mobilnih aplikacija valjda je jedino područje u kojem djeca i mladi većinu roditelja mogu "pojesti za doručak". Njima je tehnologija u malom prstu, a mnogi roditelji su tehnološki nepismeni. Koliko je neznanje opasno svjedoče i podaci kako su svaka druga djevojka i svaki četvrti mladić bili žrtve vrijeđanja na internetu. Govor mržnje samo je dio tog "virtualnog kaosa"; mladi najčešće nisu svjesni realnih opasnosti koje mogu proizaći iz, primjerice, širenja informacija o sebi i svojoj obitelji. Sexting ili slanje seksualno eksplicitnih poruka i fotografija putem mobitela još je jedna "zona opasnosti" koja je postala pravi trend među mladima. U cijeloj toj priči ne treba zanemariti ni sadržaj koji upijaju kroz razmjenu informacija, različite komunikacijske kanale ili chat grupe…, što je opet izvan svake roditeljske cenzure. Pokušali smo istražiti na koje sve načine situaciju ipak možemo držati pod kontrolom?

Najednostavnije je instalirati neke od aplikacija na svoj i djetetov uređaj. Aplikacijom na svojem uređaju upravljate djetetovim korištenjem uređaja (pametnog telefona ili tableta) čak i kad ste na poslu. Što sve možete? Možete upravljati količinom vremena koje dijete može provoditi na internetu ili određenoj aplikaciji; možete odrediti u kojem vremenskom periodu dijete neće moći pristupiti uređaju ili jednostavnim pritiskom gumba "pauza" trenutačno zaključati uređaj. Možete aplikacije djetetovog uređaja dopustiti ili zabraniti, a također i limitirati vrijeme koje smatrate da je primjereno određenoj aplikaciji.
"Aplikacija je fantastična - samo nemojte zaboraviti staviti app Google Play u nedozvoljene. U protivnom dijete će skinuti firewall aplikaciju i lijepo obraniti svoj uređaj od roditeljevog hakerskog nasrtaja. Moj sin se tome domislio i - znate što? - to je trenutak kada čestitate djetetu i zamolite ga da učite od njega", otkriva nam Željka Babić, majka i autorica bloga Motherindigitally, koja se, između brojnih aplikacija, odlučila za Dinnertime, jer je besplatna i jednostavna. No postoji cijeli niz drugih korisnih aplikacija koje preporučuje: Family Norton, Kudoso, Family Time

Nastavak teme pročitajte ovdje.

Tekst: Danijela Petrov
Izvor: www.story.hr
Foto: Profimedia

 

Preporučujemo

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Nedjelja bez tehnologije na imanju Velika nedaleko Vrbovca

Nemate ideju što raditi s djecom u prirodi…

Nova kolumnistica na našem portalu!

Jako smo sretni što vam možemo predstaviti našu…

djeca na kompjuteru

„Prevencija cyberbullyinga: Što su nas djeca naučila?“

Na međunarodni dan nedužne djece žrtava agresije 5.…

collage

Kako s djecom razgovarati o internetu?

Djetetu treba postaviti granice u virtualnom svijetu te…

Pročitajte i:

5 razloga zašto djetetu trebate čitati i pričati priče

Priče su nezamjenjiv dio svakog odrastanja te imaju mnogostruku ulogu u formiranju osobnosti i razvoju…

Kako pametni telefoni i tableti izgladnjuju naša srca?

Jesper Juul, poznati danski pedagog i obiteljski terapeut objašnjava kako korištenje pametnih telefona djeluje na…

Volite li svoje dijete upravo onakvo kakvo jest?

Poznata dječja psihologinja dr. Shefali Tsabari savjetuje roditeljima kako da vole svoju djecu na najljepši…

Vodič za igre s djecom tijekom blagdana

Blagdansko vrijeme za mnoge znači dugo priželjkivani boravak u toplini doma s najmilijima. Miris cimeta…