Dva pitanja koja će vam roditeljstvo učiniti lakšim

Uloga roditelja jeste zahtjevna, katkad i naporna, i svakako nosi mnogo odgovornosti. Ali, ona je prije svega nešto što nam obogaćuje život i donosi ljubav i radost. I baš zato fokus treba što češće stavljati na te lijepe stvari, i ne gubiti previše energije na one kojima nismo zadovoljni.

Kad radim s roditeljima, bilo individualno bilo u grupi, primijetila sam da je svima zajednička jedna stvar - uvijek svi pričaju o tome gdje su pogriješili ili gdje misle da griješe, a nitko ne kaže što radi dobro.
Kao i u svim drugim područjima života, tako se i u roditeljstvu susrećemo s izazovima, problemima, greškama, ali to ne znači da sve radimo pogrešno. Naprotiv!

Veći dio toga radimo odlično!

Problem je što smo navikli da pozornost usmjeravamo na ono čime nismo zadovoljni, ma koliko to malo bilo, ali nismo stekli naviku da sebe pohvalimo čak ni kada napravimo nešto veliko. Kada vidimo samo greške, lako ulazimo u začarani krug prebacivanja sebi, osjećaja krivice, tuge, možda se ljutimo na sebe, "svađamo" se sa sobom u mislima… Sve u svemu, osjećamo se loše.

Uloga roditelja jeste zahtjevna, nekad i naporna, i svakako nosi mnogo odgovornosti. Ali, ona je prije svega nešto što nam obogaćuje život i donosi ljubav i radost. I baš zato fokus treba što češće stavljati na te lijepe stvari, i ne gubiti previše energije na one kojima nismo zadovoljni.

E, sad ide pitanje za milijun dolara!

Kako to (u)činiti? Kako promijeniti fokus, kada često na kraju dana više ne znam za sebe?

Pomoću ova dva pitanja:

1. ŠTO SVE RADIM DOBRO?

Koliko puta ste sebi nabrojali što ste sve kao roditelj naučili, uspjeli, prebrodili, napravili? Koliko često sebe pohvalite? Koliko puta uvečer sagledate cijeli dan, prevrtite film u glavi i kažete sebi "Bravo!" za sve što ste napravili tog dana, iako je bilo teško i ni sami ne znate kako vam je to pošlo za rukom? Tijekom dana imamo mnogo rutinskih radnji s djecom i oko njih, pa se nekako podrazumijeva da sve to obavljamo i, naravno, usput ih i odgajamo. A ono što se podrazumijeva, uzimamo zdravo za gotovo. Ali, to uopće nisu male stvari, naprotiv! To su sve vrlo važne stvari koje našoj djeci čine djetinjstvo, a nama roditeljstvo. Kada ovako sagledamo naš dan vidjet ćemo da je stvarno bilo mnogo više onih dobrih stvari, i na mnoge od njih možemo da budemo ponosni. E, pa za sve te dobre se pohvalite! Zašto je dobro da vam ovo pređe u naviku? Zato što kada nabrojite svoje male i velike svakodnevne uspjehe, imate osjećaj postignuća, iz tog osjećaja se stvara motivacija, a to je odlična polazna točka za pitanje broj 2.

2. KAKO TO MOGU UČINITI BOLJE?

Ovdje su one druge stvari, one kojima nismo zadovoljni, koje grickaju našu savjest - dakle naše greške. Prva stvar koju napomenem roditeljima kada su greške u pitanju je - da su one najbolji poligon za učenje! Kada smo svjesni da smo negdje pogriješili to nam daje veliku šansu da sljedeći put nešto napravimo drugačije, bolje. Dakle, kada sebi postavite ovo pitanje, vi pomičete fokus s greške na traženje rješenja. Jer, sve dok razmišljate o greškama vi ste zakucani u mjestu, nepotrebno mučite sebe, trošite energiju. Ali, kada razmišljate o rješenju, već nazirete svjetlo na kraju tunela.

I za kraj, stvorite naviku da sebi postavljate ova dva pitanja svakog dana. I naučite pohvaliti sebe. Vi ste roditelj i svakodnevno brinete o svom djetetu na najbolji mogući način - budite ponosni na sebe što savjesno i odgovorno odgajate jednog malog čovjeka.

Jačajte osjećaj postignuća, motivacije i tragajte za rješenjima - to je vaš dragocjeni kompas koji će vas (po)držati na roditeljskom putu!

 

Tekst: Dragana Aleksić, Family coach
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

5 situacija koje ukazuju na emotivnu blokadu kod roditelja

Kroz dugogodišnji individualni rad s roditeljima uočila sam…

3 jednostavna koraka kako naučiti dijete pravilima

Pravila su važna jer djetetu daju okvire u…

Zašto je važno djetetu prestati govoriti da je bezobrazno...

Imate osjećaj da ste stalno u disharmoniji s…

I padanje može biti korisno...

Hodanje je važna ‘disciplina’ koja se trenira po…

Pročitajte i:

Rastava braka i utjecaj na dijete

Raspad obitelji djecu najviše pogađa ako se dogodi između 7. i 14. godine djetetova života

Rastava roditelja vjerojatno će imati negativan utjecaj na mentalno zdravlje djece ako se dogodi kad…

Godi Keller: Odgoj nekad i sada

Roditelji i učitelji imaju samo jednu zadaću: pomoći djetetu da bude ono što jest, optimalno…

Zašto dijete već šest mjeseci plače pri odlasku u vrtić?

Psihologinje na Hrabrom telefonu ovaj put pomažu mami čije dijete i nakon šest mjeseci plače…

povrće iz pećnice

Pripremite savršeno povrće iz pećnice koje će i klinci možda poželjeti pojesti

Nagovoriti djecu da jedu povrće težak je zadatak za mnoge roditelje. Možda ih uz ovaj…