Dr. Bruce Lipton: Kako odgajati dijete prvih sedam godina života?

Donosimo vam dio iz intervjua s dr. Bruceom Liptonom, američkim molekularnim biologom koji uskoro gostuje u Zagrebu, na temu koja će zanimati roditelje. Ne propustite pročitati cijeli intervju u novoj rujanskoj Sensi.

Budući da je prvih sedam godina zapravo odlučujuće za djetetov život, što savjetujete roditeljima, kako odgajati dijete?

“Čak 80 – 90 posto ljudi nema pozitivan rezultat na testu ljubavi prema sebi jer su njihovi roditelji bili vrlo kritični prema njima. Kritizirali su ih, vikali na njih, govorili im: Nisi dovoljno dobar!; Ne zavređuješ; Što misliš tko si ti!!
Dijete u dobi do sedam godina ne razumije kritiku, ali je "snima". Mnoge stvari koje smo čuli od roditelja oduzimaju nam moć. Ako su nas kritizirali, i mi kritiziramo sebe i ne možemo nikad biti dovoljno dobri. Stoga, ako želite biti dobar roditelj, najvažnije je razgovarati s djetetom i držati ga uza se što više možete. Kulture u kojima se dijete drži, nosi, su mirne kulture jer beba dobiva potvrdu ljubavi i sigurnosti. Što više držite dijete i volite ga, to se ono osjeća sigurnijim u svijetu, a to je jako važno. Jer ako živimo u strahu, to je potpuno drugačiji svijet. Osim toga, kada govorite djetetu, upamtite, svaka riječ koju mu kažete kao da je snimljena video rekorderom. Zato je najbolji način odgoja djeteta ponavljati mu što češće - Voljen si, pametan, moćan. Posao uma je stvoriti iskustava u skladu s podsvjesnim uvjerenjima. Ako imate negativno uvjerenje o životu, um će stvarati negativna iskustva i obrnuto. Ako hranite dijete pozitivnim uvjerenjima, tada njegovo ponašanje dolazi iz pozitivnog, moćnog svijeta. Ako ga kritizirate, tada kriticizam uzima moć. Morate zapamtiti ovaj tajni dio. Samo pet posto našeg života dolazi iz svjesnog uma a 95 posto iz podsvjesnih programa. Zato ako ste majka i mislite – Ja ću biti svjestan roditelj, voljet ću svoje dijete – to je samo onih pet posto koji proizlaze iz svjesnog uma, a onih 95 posto će biti isto kakvo ste vi dobili od svojih roditelja. Ponašanje se prenosi s generacije na generaciju. Podsvjesno vrtite isti program koji ste dobili od svojih roditelja, a oni obično nisu dobri. Stoga, da biste bili dobar i svjestan roditelj, morate promijeniti svoje podsvjesne programe. To je jedini način da prekinemo ciklus prenošenja štetnih podsvjesnih programa.

Dat ću vam primjer koliko je taj program moćan. Kada dijete usvoji neka obitelj u kojoj je nekoliko generacija imalo rak, i ono će dobiti isti “obiteljski” rak, kao da je njihovo rođeno dijete, iako ima potpuno drugačije gene. Dakle, rak ne uzrokuju geni, nego ponašanje koje se prenosi s roditelja na djecu, životni stil, uvjerenja – odatle dolazi bolest. Stoga, kad želimo izliječiti bolest, trebamo promijeniti sustav uvjerenja.
Što je, uostalom, placebo? Mislimo: "Ova tableta će me izliječiti, vjerujem u to jer mi je liječnik tako rekao." Uzmemo tabletu i ozdravimo. Ali to je bila tableta šećera. Što nas je onda izliječilo? Nije tableta šećera, nego vjerovanje u šećernu tabletu. To se naziva placebo. On se temelji na pozitivnom vjerovanju. A što se događa kad je vjerovanje negativno, ako vjerujemo da će nas tableta ubiti, a također je riječ o šećernoj tableti? Mogli bismo umrijeti. Što, dakle, uzrokuje izlječenje ili smrt? Vjerovanje. Mnogi ne znaju da nas sva negativna uvjerenja koja imamo zapravo odvlače od zdravlja. No, ta uvjerenja možemo promijeniti.

Ja živim medeni mjesec na Zemlji već više od 20 godina jer sam uklonio negativna uvjerenja koja su stvarala pakao od mog života i usvojio pozitivna uvjerenja koja sam želio da stvaraju raj u mom životu. Kad imam negativno uvjerenje, moj um će stvarati negativni svijet i loše zdravlje, a ako usvojim uvjerenja o sreći, radosti, ljubavi, zadatak mog uma je da to stvori. ”

 

Više o gostovanju dr. Brucea Liptona u Zagrebu 21. i 22. rujna 2019. pročitajte na sljedećoj poveznici.

 

Intervju za magazin Sensa vodila Snježana Krčmar
Foto: press

Preporučujemo

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Jesper Juul: Od odgoja do odnosa

U izdanju nakladne kuće Harfa izašla je knjiga…

Test: Kakav ste roditelj?

Otkrijte kakav ste roditelj: tiranin, popustljiv, autoritet ili…

Pročitajte i:

Ustanovljeno je da niste biološki otac djeteta? Što dalje?

U novom pravnom savjetu iznose se opcije razvoda braka nakon što se otkrije da suprug…

Potaknite djecu na razvoj odgovornosti i ispunjavanje obaveza!

Početak škole za neku je djecu vrijeme uvođenja prvih ozbiljnijih obaveza i preuzimanja odgovornosti. Pomozite…

Vodič za radost jednog jogija

Čovjek mora shvatiti da je on ptica u otvorenom kavezu. Život vam je sve opcije…

Bolovi i napetost u leđima - što pomaže?

Bolovi u leđima su suvremena boljka mnogih. Svakodnevno nosite hrpu stvari, nanašate djecu, pogrbljujete se,…