cine li djeca roditelje sretnima

Djeca nas čine sretnijima, ali samo pod određenim uvjetima…

Čine li nas djeca sretnima ili ne? Nova studija koja je uključila više od milijun ispitanika diljem Europe zaključuje da nas djeca čine sretnima - ali samo pod određenim uvjetima

Neki kažu da, drugi kažu ne. Kada je riječ o sretnom roditeljstvu, podijeljena su mišljenja. Malo neka studija pokaže da nas djeca čine nesretnima, a onda se već drugi dan pojavi studija koja dokazuje suprotno. Što je stvarno istina? Vjerojatno je odgovor individualan za svaku obitelj, no podaci pokazuju sljedeće:

Znanstvenici s Ekonomskog fakulteta Dartmouth College uzeli su podatke brojnih europskih istraživanja iz Nacionalnog zavoda za ekonomska istraživanja koja su uključivala više od milijun ljudi. Istraživanja su provedena u razdoblju od 2009. do 2018. godine. Sudionici su ispitani o njihovom zadovoljstvu životom na skali od jedan do četiri. U prosjeku sreća je dobila ocjenu 2,93.

Međutim, usporedbom podataka pokazalo se da djeca zapravo čine svoje roditelje sretnijima – ali samo pod određenim uvjetima. Prema meta-studiji, ova četiri uvjeta moraju biti ispunjena kako djeca bila presudan faktor sreće svojih roditelja:

cine li djeca roditelje sretnima

1. Dovoljno novca

Ako roditelji “unatoč” djeci imaju dovoljno novca za plaćanje računa, tada djeca doprinose sreći. S druge strane, ako dominiraju financijski problemi i djeca postaju izvor financijskih briga, što roditelje čini manje sretnima.

2. Dob djece

Prema studiji, djeca mlađa od 10 godina pružaju više radosti od one između 10 i 14 godina. Je li problem pubertet, znanstvenici se tim pitanjem nažalost nisu pozabavili tijekom evaluacije.

3. Dob roditelja

Ukratko, što su roditelji stariji, to ih djeca čine nesretnijima. Znanstvenici su otkrili da su roditelji, mlađi od 45 godina, sretniji od starijih roditelja. Najzadovoljniji su oni roditelji čija djeca postaju punoljetna u njihovim četrdesetima.

4. Biološka djeca

Prema studiji, oženjeni parovi su sretniji ako imaju djecu, nego ako su bez djece. To, međutim, vrijedi samo za parove koji imaju zajedničku biološku djecu. Za pastorke ili usvojenu djecu, prema istraživačima, to nažalost nije slučaj. Na sreću, tu su uvijek iznimke koje potvrđuju pravilo.

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

S djecom napravite sladoled na štapiću s jagodama i bananom

Jagode su počele, a i sladoled je sve češće na repertoaru. Spojili smo ih u…

biljke procicivaci zraka

Znate li koje su biljke pročišćivači zraka i u kojoj ih prostoriji obavezno trebate imati?

Možda ste pomislili da je ta prostorija kupaonica ili wc? Naravno, ako imate prozor u…

preuranjena menopauza

Ovo su znakovi da možda ulazite u prijevremenu menopauzu

Žene u prosjeku ulaze u menopauzu otprilike u dobi od 51 godine. Taj prosjek međutim…

VIDEO: Za roditelje je svibanj jednako naporan kao i prosinac

Youtube par Penn i Kim Holderness vole glazbu i ona je glavni način zabave u…