Djeca koja očekuju ‘visoku razinu usluge’

Pogledajte što se dogodi kad roditelji svoju ulogu pogrešno shvate i kako na kraju ispraviti nastalu štetu

Tko su djeca koja očekuju takav tretman od roditelja? To su oni koji za Novu godinu dobivaju “ozbiljan” poklon, kojima se kuhaju omiljena jela, za čije izvannastavne aktivnosti ,”mora biti novca”… To su oni koji su rasli u igraonicama, s animatorima koji izvode ,”bjesne gliste” ne bi li privukli i održali dječju pažnju i izazvali oduševljenje. Oni kojima je sve bezveze, oni koji su navikli na ugađanja, zadovoljstva, adrenalin…

Nisu animatori krivi, oni rade svoj posao i traže načine da naprave od svakog rođendana spektakl, jer je to zakon tržišta, bore se da zarade novac… Ali kako to utječe na djecu? Oni se ,”pale” na spektakl, to je logično, i nakon dva, tri spektakla, ako rođendan bude bez specijalnih efekata, on je dosadan.

Takvo načelo počinje vrijediti za sve segmente života, a on se zove “Očekujem visoku razinu usluge!"
Mislim da je jasno!

Kako su postali takvi?

Njihovi roditelji imali su ideju da je njihova misija život svoje djece učiniti divnim! Oni vjeruju da je to ljubav, a djeca od njih automatski preuzmu taj stav. Dakle, dijete počinje razmišljati na sljedeći način:

Ako me volite, vi ćete se truditi da me usrećite. Moje je da vas informiram kada sam “usrećen", a kada nisam. Dakle, moje je da se nadurim, a vaše da krenete u lov na nove ,,šarene pilule". Trudite se da mi ugodite, a ja ću prevrtati očima. Ako to ne bude na ,,zadovoljavajućoj razini" bit ću razočaran, bunit ću se i glumiti nezadovoljstvo… Znam da će to vas odrasle pokrenuti na akciju, da me ponovo oduševite, da mi osigurate neko novo zadovoljstvo…
Moje ,,nezadovoljstvo" je ono što ne možete podnijeti, a ja sam super naučio kako vam ga pokazati… Lako složim facu koja vas takne u srce, upali vaš pogon i vi počnete da se vrtite u smjeru koji ja želim, u smjeru osiguravanja moje zanimacije, tj. mog osjećaja sreće.

Gdje je greška u proračunu?

Vi ni ne znate da ste pobrkali lončiće, da ste zadovoljstvo proglasili srećom, a ne shvaćate da je zadovoljstvo samo trenutan privid sreće. Životna radost, trajni osjećaj životne radosti, ne nalazi se na toj adresi, već na suprotnoj strani, u radu, u stvaranju, u ljubavi, u doprinosu u ispunjavanju i ostvarivanju svojih potencijala. Ako to znate, onda razumijete, da me svako vaše ugađanje, svaka atrakcija koju mi priređujete, vuče u suprotnom smjeru. Sve sam manje sposoban za rad, sve sam manje sposoban za ljubav, jer postajem sve sebičniji i sav moj svijet se usmjerava u smjeru “zadovolji sebe”.

Ima li rješenja?

Da, naravno, samo je prvo potrebno shvatiti što se događa. Ovaj tekst upravo to pokušava, da osvijesti roditelje koji su se upustili u ovu igru, a ne prepoznaju je jasno, još im je magla pred očima što se tiče pravila igre, još ne shvaćaju da igraju protiv svog djeteta, već su uvjereni da su na istoj strani. Oni misle da igraju protiv “teškog života”, za bolju budućnost, za sreću, a ustvari sjede s druge strane, imaju protivničke figure i povlače poteze koji vode prema “trajnoj dosadi”, nedostatku svake motivacije, zapravo igraju protiv same biti života.

Ako ste razumjeli, ako ste se prepoznali ili barem posumnjali da spadate u ovu kategoriju, znajte da ste već ostvarili mnogo! Zaista, mnogo! Shvatite da za vašu djecu nije dobro da odrastaju kao prinčevi i princeze, jer život nije bajka! Shvatite da ga za život ne možete spremiti ako ga niste pripremili na neugodnosti!

Sljedeći korak je osobni razvoj, promjena vašeg stava prema životnim teškoćama, prema obavezama, prema radu. Naučite prihvaćati da su teškoće dobrodošle, da nas jačaju i razvijaju! Radujte se radu, radite ono što volite, s ljubavlju, sa željom da služite… Takvu energiju ćete prenositi na djecu, a ona je zarazna!

Sreća se ne nalazi u površnim zadovoljstvima! Život nudi nešto mnogo veće od toga, ali roditelji prvo treba otkriti sve to da bi mogli svoju djecu ispravno usmjeriti!

Tekst: Biljana Grbović
Prevela: I.T.
Izvor: blog Lični razvoj

Foto: Profimedia

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

Teror savršenog izgleda

Sramite li se ako niste izdepilirane? I trebate…

Kako se odgaja budući materijalist?

Ako su vam djeca već počela s prohtjevima…

Ne mogu više učiti s djetetom svaki dan!

“Ne mogu više učiti s njim svaki dan!…

Sebična Ja koja misli na sebe - prava istina o sebičnosti

Iako su nas stalno učili da trebamo davati,…

Pročitajte i:

Postala sam majka usprkos reumatoidnom artritisu

Uspješno iznesena trudnoća žene oboljele od upalne reumatske bolesti, koja je tijekom cijele trudnoće bila…

Zaštitne mjere protiv obiteljskih nasilnika

Na koje se sve načine možete zaštititi od nasilnika, na pravni način, pročitajte u ovom…

Česti konflikti između jednog roditelja i djeteta - zašto nastaju i što učiniti?

Pogledajmo kako neadekvatna reakcija roditelja može pogoršati reakciju djeteta koje burnije reagira i kako se…

Izmjene ugovora o radu, koja su prava zaspolenika?

Razlilčite su kombinacije u kojima poslodavci mogu reorganizirati radna mjesta i nuditi dosadašnjem zaspoleniku promjenu…