Dijete prvi put samo kod kuće

Pitanje kada ostaviti dijete samo kod kuće dilema je koja u određenom razdoblju odrastanja muči sve roditelje... Kako donijeti ispavnu odluku i kako pripremiti dijete?

Razmišljate kada i pod kojim uvjetima te s kakvom pripremom ostaviti dijete samo kod kuće? S koliko godina? Vrtite razne scenarije i situacije. I tako u krug. Scenarij iz filma "Sam u kući", u kojem se dijete mora obraniti od provalnika katranom, improviziranom žičarom i ostalim neobičnim pomagalima, malo je vjerojatan, ali zato svakako treba predvidjeti situacije u kojima dijete želi podgrijati ručak, otvara neznancu ili otkriva informacije da je samo kod kuće.

"U nekim državama postoje zakoni koji određuju kada je u redu dijete ostaviti samo kod kuće, a ta dob varira ovisno o državi. S obzirom na to da takav zakon u Hrvatskoj ne postoji, odgovornost je roditelja procijeniti je li dijete spremno ostati samo kod kuće ili ne. Magistra psihologije Anamarija Vuić, koordinatorica savjetodavnih linija na Hrabrom telefonu objašnjava kako je osim dobi važno da roditelji uzmu u obzir djetetovu zrelost te nekoliko drugih čimbenika:

 • može li se dijete pridržavati postavljenih pravila i obavljati svakodnevne zadatke bez podsjećanja,
 • razumije li dijete opasnosti do kojih može doći i zna li kako se ponašati u hitnim situacijama,
 • razmišlja li dijete o posljedicama svog ponašanja te osjeća li se dovoljno sigurno da ostane samo kod kuće".

Važno je napomenuti da je svako dijete posebno i ima svoj karakter, ali i svoj ritam sazrijevanja, pa bi roditelji u donošenju odluke svakako i to trebali uzeti u obzir. "Mnoga djeca osjećaju snažnu tjeskobu, strah i usamljenost kada ih roditelji ostave same kod kuće. Stoga je važno napredovati postupno i isprva ostaviti dijete na kraće vrijeme. Ako dijete kaže da mu je to bilo u redu, sljedeći se put vrijeme može produljiti, sve dok se i roditelji i dijete osjećaju ugodno. Ako se dijete boji ostati samo te često izražava da je nesretno zbog toga ili moli roditelje da ga ne ostavljaju samog, tada vjerojatno nije spremno na to da bude samo kod kuće", pojašnjava savjetovateljica Hrabrog telefona Sara Lulić, dodajući kako se općenito ne preporučuje da djeca mlađa od 12 godina ostaju sama kod kuće. Ako ih roditelji i moraju ostaviti, tada je važno da to bude na što kraće vrijeme i da potencijalno opasni predmeti budu izvan njihova dosega. Prije nego što dijete ostavimo samo, trebalo bi sakriti oštre predmete, deterdžente i sredstva za čišćenje maknuti izvan njegova dosega, a svakako je dobro sakriti alkohol i lijekove.

No roditelji ponekad odluku o samostalnom ostanku kod kuće trebaju donijeti za više djece. Ako se starije dijete može brinuti o sebi, roditelji bi mogli pomisliti kako je sposobno brinuti se i za mlađeg brata ili sestru. Stručnjaci, međutim, imaju drukčije mišljenje. "Ako roditelji kod kuće ostavljaju dvoje ili više djece, važno je da sva djeca budu spremna na to da su sama kod kuće, a ne da se najstarije dijete brine za mlađu braću i sestre. Isključivo je odgovornost roditelja da se brinu o djeci", pojašnjavaju psihologinje Hrabrog telefona.

 

Roditelji baš kao i djeca strahuju kad djecu ostavljaju samu u kući, uglavnom zbog mogućnosti ozljeda i pitanja sigurnosnih mjera.

"Veoma je važno da roditelji s djetetom unaprijed napišu proceduru za slučaj opasnosti i zajednički je prođu. Važno je da budu sigurni kako dijete razumije sva dogovorena pravila, što mogu provjeriti u opuštenoj igri, postavljajući djetetu pitanja da bi vidjeli kako bi reagiralo u različitim situacijama. Uspostavljanje konkretnih pravila pridonosi i roditeljevu i djetetovu osjećaju sigurnosti i kontrole nad situacijom. Važno je da pravila sadrže jasne upute o tome smije li dijete izaći dok je samo, zadatke i/ili ideje o tome što se očekuje da dijete obavi dok je samo (pisanje domaće zadaće, pospremanje sobe, učenje) te različite zabavne aktivnosti koje dijete može raditi kad mu je dosadno. Također, s djetetom je važno proći i pravila koja se tiču sigurnosnih mjera i hitnih situacija, primjerice reagiranja u slučaju nestanka struje, korištenja kućanskih aparata, javljanja na telefon, javljanja nepoznatim osobama, odavanja podataka o tome da je samo kod kuće", napominje psihologinja Vuić.

Kada roditelji počnu ostavljati dijete samo kod kuće, važno je da razgovaraju s njim o tom iskustvu, brigama i pitanjima koje mu se javljaju te o vlastitim očekivanjima. Također je važno da provedu određeno vrijeme s djetetom kako bi saznali kako se osjećalo dok je bilo samo kod kuće, kako je provelo vrijeme te postoji li nešto što ga je mučilo. Na samom kraju, važno je da roditelji ne zaborave pohvaliti dijete i posvetiti mu vrijeme. Ako, pak, zaključe da je dijete i nakon svih koraka nespremno, tada je bolje da mu daju vremena i ne požuruju ga u osamostaljivanju", zaključuju savjetovateljice s Hrabrog telefona.

 

Mini vodič - pripreme prije ostavljanja djeteta samog kod kuće

 • Dajte djetetu male zadatke kad odlazite, primjerice da pospremi stol i ladice ili složi igračke.
 • Ostavite mu knjige i slikovnice i uputite ga da čita određeno vrijeme.
 • Ako u kući ostaje više djece, pripremite društvene igre Monopoly, Čovječe ne ljuti se, Potapanje brodova…
 • Ostavite djetetu važne brojeve telefona: susjeda i rodbine, hitne medicinske pomoći, policije i vatrogasaca.
 • Nazovite dijete nekoliko puta da biste provjerili kako je.
 • Utvrdite pravila, primjerice da dijete smije koristiti mikrovalnu, ali pećnicu i štednjak ne.
 • Dogovorite se smije li pozvati prijatelje na igru.
 • Objasnite mu kako treba postupiti ako mu netko pozvoni na vrata.
 • Dijete treba znati koliko dugo može i smije li biti na internetu i gledati televiziju.
 • Obavijestite dijete na vrijeme ako dođe do promjena planova vezanih uz to kada se vraćate kući.

 

NA KOJA PITANJA TREBATE ODGOVORITI

 • Koliko vas dugo neće biti?
 • Slijedi li dijete pravila i upute koje mu dajete?
 • Hoće li ih slijediti kada vas ne bude?
 • Ostaje li u kući samo jedno dijete ili više njih?
 • Osjeća li se dijete sigurno kad ostaje samo kod kuće?

SAVJET PLUS

Bebe i mala djeca nikada ne bi smjeli ostati sami.

Djeca mlađa od 12 godina nisu dovoljno zrela za adekvatno reagiranje u izvanrednim situacijama i ne bi smjela biti ostavljena sama na dulje vrijeme.

Djeca mlađa od 16 godina ne bi smjela biti ostavljena sama preko noći.

Dijete nikada ne bi smjelo biti ostavljeno samo kod kuće ako se ne osjeća sigurno, bez obzira na dob.

Prema Obiteljskom zakonu, roditelji ne smiju dijete predškolske dobi ostaviti bez nadzora osobe starije od 16 godina.

 

Tekst: Antonija Biloglav
Foto: Profimedia

 

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Počinju praznici, a što s djecom?

Praznici su period koji za roditelje može značiti…

Osnovna pravila komunikacije s tinejdžerima

Kada djeca dođu u tinejdžerske godine, roditeljima se…

Djeca sama kod kuće i odnos prema nepoznatima

Bilo da pripremate dijete na prvi samostalan ostanak…

Pročitajte i:

Kako pametni telefoni i tableti izgladnjuju naša srca?

Jesper Juul, poznati danski pedagog i obiteljski terapeut objašnjava kako korištenje pametnih telefona djeluje na…

Volite li svoje dijete upravo onakvo kakvo jest?

Poznata dječja psihologinja dr. Shefali Tsabari savjetuje roditeljima kako da vole svoju djecu na najljepši…

Vodič za igre s djecom tijekom blagdana

Blagdansko vrijeme za mnoge znači dugo priželjkivani boravak u toplini doma s najmilijima. Miris cimeta…

Kad Božić zakuca na vrata

Prije nego vas blagdanska euforija potpuno obuzme, želimo vas podsjetiti na istinske vrijednosti koje Božićno…