Biti ‘omiljeno’ dijete u obitelji? Bolje ne!

Odgovorni roditelji vode računa o tome da ne favoriziraju nijedno svoje dijete. I to je dobro jer neravnopravan odnos prema djeci može kasnije dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. I to ne kod djeteta koje je 'manje voljeno' već kod onog koje je 'preferirano'.

Jedinci nemaju tih problema. Ljubav i pažnju svojih roditelja ne moraju dijeliti ni sa kim. S druge strane djeca s braćom i sestrama u vječnoj su borbi za roditelja.

Već je neko vrijeme poznato da razlika u tretiranju djece utječe na njihovo samopoštovanje. No, sada je jasno da takav obiteljski život može uzrokovati ozbiljne mentalne bolesti. Istraživači sa Sveučilišta Purdue, savezne države Iowa i Cornell u Sjedinjenim Državama otkrili su da su djeca koja su u obitelji bila omiljena kasnije izložena većem riziku od razvoja depresije.

Depresija češća kod djece koja su jako bila povezana s majkom

U studiji je ispitano 725 osoba koje su u prosjeku bile 49 godina starosti iz 309 obitelji. Ispitivalo se u kojoj mjeri je na mentalno zdravlje ljudi utjecalo nejednako postupanje od strane majke ili misao da je on ili ona njihovo omiljeno dijete. U tu svrhu, ispitanici su davali informacije o njihovom odnosu s majkom, osjećajima razočaranja i sukobima, ponosu i emocionalnoj bliskosti. To je dovelo do spoznaje da su odrasla djeca, koja su u djetinjstvu imala posebno izraženu emotivnu povezanost s majkom, kasnije češće patila od depresije. Prema istraživačima, to je uglavnom zbog većeg pritiska koji omiljena djeca doživljavaju pred svojom braćom i sestrama, ali i zbog straha da će razočarati majku.

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

Kućica na stablu od 13 katova - odličan ilustrirani roman za mlade

Uz Kućicu na stablu zabava vreba na svakom uglu. Osim što će ih nasmijati, ovaj…

Pedijatrica Diana Puževski na radionici za mame odgovarala na najvažnija pitanja o njezi beba

Marijana Batinić, Nevena Rendeli Vejzović i Mirna Medaković Stepinac progovorile o izazovima s kojima se…

recept za složenac od krumpira i kiselog kupusa

Zanimljiv recpet za složenac od krumpira i kiselog kupusa

Kiseli kupus iznimno je zdrava namirnica i sada je njezino vrijeme. Ovaj složenac je prilika…

Slikovnica o autoru Malog princa i nadahnuću koje ga je stvorilo

Upoznajte Malog princa kroz priču o njegovu tvorcu i usput uživajte u predivnim ilustracijama talijanske…