Biti ‘omiljeno’ dijete u obitelji? Bolje ne!

Odgovorni roditelji vode računa o tome da ne favoriziraju nijedno svoje dijete. I to je dobro jer neravnopravan odnos prema djeci može kasnije dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. I to ne kod djeteta koje je 'manje voljeno' već kod onog koje je 'preferirano'.

Jedinci nemaju tih problema. Ljubav i pažnju svojih roditelja ne moraju dijeliti ni sa kim. S druge strane djeca s braćom i sestrama u vječnoj su borbi za roditelja.

Već je neko vrijeme poznato da razlika u tretiranju djece utječe na njihovo samopoštovanje. No, sada je jasno da takav obiteljski život može uzrokovati ozbiljne mentalne bolesti. Istraživači sa Sveučilišta Purdue, savezne države Iowa i Cornell u Sjedinjenim Državama otkrili su da su djeca koja su u obitelji bila omiljena kasnije izložena većem riziku od razvoja depresije.

Depresija češća kod djece koja su jako bila povezana s majkom

U studiji je ispitano 725 osoba koje su u prosjeku bile 49 godina starosti iz 309 obitelji. Ispitivalo se u kojoj mjeri je na mentalno zdravlje ljudi utjecalo nejednako postupanje od strane majke ili misao da je on ili ona njihovo omiljeno dijete. U tu svrhu, ispitanici su davali informacije o njihovom odnosu s majkom, osjećajima razočaranja i sukobima, ponosu i emocionalnoj bliskosti. To je dovelo do spoznaje da su odrasla djeca, koja su u djetinjstvu imala posebno izraženu emotivnu povezanost s majkom, kasnije češće patila od depresije. Prema istraživačima, to je uglavnom zbog većeg pritiska koji omiljena djeca doživljavaju pred svojom braćom i sestrama, ali i zbog straha da će razočarati majku.

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Tagovi:

Pročitajte i:

Zašto koronavirus nije opasan za djecu?

Više od polovice osoba zaraženih koronavirusom staro je između 40 i 59 godina, dok je…

Hrvatski stručnjak otkriva u kojoj je dobi utjecaj igrica i kompjutera najgori za djecu

Hrvatsko društvo za neuroznanost, Hrvatski institut za istraživanje mozga i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, od…

Koronavirus u Hrvatskoj: imunitet je ključ! Evo kako ga ojačati!

Koronavirus je stigao u Hrvatskoj. Danas je objavljeno kako je još jedna osoba stavljena u…

Što šećeri čine tijelu i kojih 25 namirnica djeca moraju jesti?

Kako pravilno kombinirati hranu na tanjuru te zašto baš ove namirnice zaslužuju predznak - super?