Maškare, ča mogu maškare…

Djeca obožavaju maske i karnevalsko ludovanje! Priznajte da i vi uživate u nestašlucima. Zato klince za ruku, maske na lice i pravac na maškare.

Veljača je i vrijeme je karnevala, maškaranih povorki i veselica u kojima uživaju i mali i veliki. Sada se možemo opustiti, navući kostime omiljenih likova iz bajki, filma, glazbe, politike ili naše mašte i tako prerušeni reći što se inače ne bismo usudili reći, na kratko biti netko drugi i pritom se dobro zabaviti. To je i smisao karnevala i on vrijedi za sve, za mlade i stare.

I zato nemojte propustiti maskenbal, osmislite zajedno s djetetom maske, nabavite rekvizite, ili još bolje, izradite ih kod kuće i uputite se u pravcu zvuka i mirisa maskenbala.

Kojoj maškaranoj povorci biste se mogli priključiti?

RIJEČKE POVORKE

Još prije jednog stoljeća Rijeka je imala karnevalski život intenzivniji od bilo kojeg grada u ovom dijelu Europe. U karnevalskim povorkama i balovima sudjelovali su austrijsko i mađarsko plemstvo, ruske kneginje, njemački baruni, grofice i grofovi iz cijele Europe. Tradicija se nastavlja i danas, a već 21. siječnja započele su aktivnosti vezane uz karneval. Djeci će najzanimljivija biti upravo 15. Dječja karnevalska povorka kroz centar grada koja se ove godine planira za 26. veljače.

www.ri-karneval.com.hr

SAMOBORSKI FAŠNIK

185. po redu tradicionalni samoborski fašnik počinje 26. veljače i traje do 8. ožujka. To je najvažnija i najveća turističko-zabavna manifestacija u Samoboru koju za vrijeme njegova održavanja posjeti oko 200 000 ljudi. Među najstarijim je i najvećim hrvatskim pokladnim svečanostima. Prvi put u sklopu Fašnika održat će se i “Bitka kod Samobora” − tradicionalna manifestacija kojom se na Vugrinščaku oživljava događaj od 1. ožujka 1441. godine kad su se podno Starog grada sukobile vojske kraljice Elizabete i poljskog kralja Vladislava Jagelovića, a za nasljedstvo prijestolja nakon smrti kralja Albrechta Habsburga. No, zbog toga što 1. ožujka pada na dan u tjednu, bitka će se održati 6. ožujka.

http://www.fasnik.com

MAŠKARE U CRIKVENICI

Prema podacima iz Državnog arhiva postoje dokumenti prema kojima se može zaključiti da organizirane maškare u Crikvenici postoje od 1895. godine. Razdoblje održavanja karnevala je od 8. siječnja do 9. ožujka 2011. a organizirano će biti 9 subotnjih maškaranih zabava, 9 nedjeljnih maškaranih zabava i 3 velike povorke. U nedjelju 6. veljače 2011. godine će se u 14 sati u Crikvenici održati tradicionalna Dječja karnevalska povorka, koja će se kretati na relaciji:
Crni mol − Strossmayerovo šetalište − Trg Stjepana Radića − Ulicom Ivana Skomerže do maškaranog šatora. Okupljanje je u 13 sati na Crnom molu.

www.maskare.net

KOSTRENA

Ovogodišnji maškarani tanci održavat će se u Narodnoj čitaonici Kostrena, Sv. Lucija svake subote od 21 do 03 h, počevši 15. siječnja. Zadnji će biti održani 5. ožujka 2011. Dječja reduta odvija se 30. siječnja i 20. veljače od 15 do 18 sati.

MAŠKARE U KRALJEVICI

Svake subote, od 8. siječnja, u 16 sati kroz Kraljevicu prolazi maškarana povorka, a navečer se u šatoru na rivi održavaju plesne zabave Od 20. siječnja četvrtkom navečer će se u šatoru održavati maškarane karaoke. Četiri dječje redute na programu su nedjeljom popodne, i to 16. i 30. siječnja te 13.i 27. veljače od 15 sati.


Za one koji žele isprobati recepte za prigodne slastice!

KROŠTULE

Sastojci: 25 dag brašna, 3 jaja, 1 žlica maslaca, 1 žlica šećera u prahu, naribana limunova korica, 2-3 žlice ruma ili rakije, 1 žličica praška za pecivo, malo soli

Priprema: sve sastojke izmiješajte i umijesite glatko tijesto. Podijelite ga na dva dijela i ostavite da pola sata odstoji na toplome. Tijesto razvaljajte na tanko i nazubljenim kotačićem za kolače izrežite trake širine 2 cm. Svaki komad vežite u lagani čvor. Kroštule pržite u vrućem ulju dok ne poprime zlatnožutu boju, a zatim ih izvadite, pospite šećerom u prahu i poslužite. Dobar tek!

FRITULE

Sastojci: 1 jogurt, 2 šalice brašna (šalica od jogurta), 2 žlice šećera, 1 vanilin šećer, 1 prašak za pecivo, 2 jaja, korice od limuna i naranče, 2 žlice rakije

Priprema: sve sastojke izmiješajte. U posudi zagrijte suncokretovo ulje. Ulje je dovoljno vruće kad se oko drvene kuhače uronjene u ulje stvaraju mjehurići. Fritule se kratko prže s obje strane. Kad se fritula zarumeni s obje strane, izvadite je iz ulja. Pospite ih šećerom u prahu i odmah poslužite.

Preporučujemo

Pročitajte i:

Želite li znati istinu, pitajte dijete. Slažete li se s istraživanjem?

Tko bi rekao da mališani mogu točnije opisati neki događaj od odraslih?

Dijete muče noćni strahovi, kako roditelji mogu pomoći?

Nažalost, neka djeca sklonija su nemirnom spavanju noću i učestalijim buđenjima. Savjetnica Hrabrog telefona savjetuje…

Bruno Šimleša

Bruno Šimleša: Tate ne „čuvaju djecu“ jer nisu bejbisiteri. Mi smo roditelji i mi odgajamo djecu!

Za sebe kaže da je istinski sretan čovjek. Tu sreću, ali prije svega životnu mudrost…

trikovi kako prepoznati zrelu lubenicu

Kupite najslađu i najzreliju lubenicu uz ova tri trika

Kad kupujete lubenicu, uvijek tražite najbolju, najslađu, najsočniju? Naravno, ali kako je prepoznati, posebice ako…