9 stvari koje žene žele reći šefovima nakon što se vrate s roditeljskog dopusta

Povratak na posao nakon roditeljskog dopusta je 'mač s dvije oštrice'. To nije samo promjena za majke već i za cijelu obitelj.

Za većinu mama povratak na posao nakon rodiljnog (šest mjeseci nakon porođaja) ili nakon roditeljskog dopusta (godinu dana nakon porođaja) veoma je stresan period. Balansiranje između posla i obitelji bi bilo lakše kada bi imali poslodavca koji razumije neke stvari, kao što su:

1. I želim i ne želim biti ovdje

Veliki broj mama se u ovom periodu osjeća ‘rastrgnuto’ između posla koji vole i na kom žele napredovati i tog malenog bića koje je ostalo kod kuće, i svih onih osmijeha koje propuštaju.

2. To što imam fleksibilno radno vrijeme ne znači da svoj posao ne radim kao ranije (ili čak i bolje)

Nažalost, u današnje vrijeme većina poslodavaca ne dozvoljava fleksibilno radno vrijeme kako bi zaposlene mame mogle lakše balansirati između posla i obitelji. Fleksibilnost ne znači da ste razmaženi ili da tražite povlastice koje ne zaslužujete. To samo znači da ste ljudsko biće i da želite mogućnost izbora koji su dobri i za vašu obitelj i za vaš posao.

3. Volim svoj posao, ali sve u mom životu se okrenulo naopačke. Opet.

Roditi dijete i prilagoditi se suživotu s bebom je samo po sebi iscrpljujuće, ali vratiti se na posao i naći vremena za sve sasvim je druga priča.

4. Nisam spremna za ovo

Zašto je iznenađujuće to što žene nisu spremne za povratak na posao nakon roditeljskog? To je ustvari kratak period i većina majki nije spremna, ali to nije nešto na što mogu uvijek utjecati.

5. Koristit ću nove riječi

Žene trebaju koristiti izraze poput izdajalice i dojenja i to je sasvim ok. To su normalne riječi za svaku majku. Pitati jednu rodilju treba li joj stanka za izdajanje ne bi smjela biti čudna ni uznemirujuća ni za koga.

6. Imam osjećaj krivice u svakom slučaju

Dok je žena na poslu i ne nedostaje joj beba ili dok je zaokupljena poslom, ona osjeća krivicu. Dok je na poslu i nedostaje joj njena beba isto osjeća krivicu. Kada je kod kuće sa svojom bebom i ne misli na posao, opet osjeća krivicu. Kako god okrenete, velika je vjerojatnost da majke u nekom trenutku osjećaju krivicu.

7. Šale o mamama nisu smješne

Općepoznato je da se dosta ljudi šali na račun hlača za trudnice i obiteljskih automobila i moramo naglasiti da su te šale jako iritirajuće. Priznajemo da postoji i par dobrih fora, ali mame su iste one osobe koje ste ranije znali i to što su rodile dijete ne znači da su postale ograničene samo na stvari koje mame rade.

8. Mozak nam je često preopterećen

Popis stvari u glavi svake mame s rođenjem djeteta se upravo utrostručio. Sva pažnja koju su posvećivale poslu sada moraju podijeliti na otprilike još četiri strane.

9. Ne sažaljevajte me

Da, postoji dosta stvari s kojima se svaka majka bori. Međutim, dogodila joj se i najljepša stvar u životu i svaka mama zna kako se nositi s čitavim kaosom koji je došao u njen život s dolaskom bebice.

 

Izvor: yumama.com
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

IT tvrtke postaju najodgovorniji hrvatski poslodavci

Tri od šest tvrtki koje su ove godine…

Mama se vraća na posao, počinje ludilo

Ako posao uopće ima, u nekom trenutku mama…

Pročitajte i:

Slikovnica o autoru Malog princa i nadahnuću koje ga je stvorilo

Upoznajte Malog princa kroz priču o njegovu tvorcu i usput uživajte u predivnim ilustracijama talijanske…

recept za prokulice s njokima

Isprobajte recept za mirisne pržene prokulice s njokima

Topli složenac od prokulica i njoka odlično je zimsko jelo. Zasitit će vas i opskrbiti…

pranje rublja s octom

Svi razlozi zašto ocat trebate dodavati u perilicu rublja kod pranja. Vjerujte, ima ih puno!

Ocat može ne samo učiniti vaše rublje čistijim i mekšim, već i zaštititi perilicu od…

prehlade

5 činjenica o prehladama kod djece

Začepljen nos, uporan kašalj, glavobolja – znamo koliko neugodna prehlada može biti. Budući da imunološki…