tata i beba

Zbližavanje tata i beba

Iako očevi toga u početku nisu možda ni svjesni, njihove bebe ih itekako trebaju i uživaju u njihovom naručju. Podijelite brigu za djetetom s partnericom i cijela će obitelj biti na dobitku!

Za razliku od nekadašnjih generacija tata koji su se brinuli za financijsko blagostanje obitelji i nisu se previše miješali u “ženske poslove”, današnji moderni tate bez ustručavanja priznaju da žele više vremena provoditi u odgoju djece i koristiti povlastice koje im u tom smislu pruža društvo. Smjelije se priključuju trudničkim tečajevima, zajedno s partnericom posjećuju ginekologa i promatraju na ultrazvuku napredak bebe ili pružaju veliku potporu ženi prisutnošću na porođaju. Omogućeno im je da koriste rodiljski dopust i sva prava kao i ženi u toj situaciji. Evo nekoliko zgodnih savjeta za tate kako da se što bolje nose sa svojom novom ulogom u obitelji.

Ne natječite se sa suprugom

Majke imaju prirodnu prednost brže se zbližiti s djetetom. To im omogućuje dojenje, prisnim toplim kontaktom kože o kožu. Osim toga majke su nakon porođaja preplavljene hormonima koji potiču osjećaje bliskosti i ljubavi prema djetetu. Jasno vam je da se s takvom prirodom ne možete natjecati. Vjerojatno nećete tako brzo postati prisni s djetetom, ali zato se možete uključiti u brigu za dijete i njegovu njegu, što će vas s vremenom zbližiti.

Ne ustručavajte se i budite strpljivi

Prirodno je osjećati nesigurnost i strah dok prvi put držite dijete na rukama ili ga presvlačite. Iste osjećaje imaju i majke, zato vas to ne treba obeshrabriti. Ako u vama postoji želja da budete blizu djeteta, tad ćete naučiti kako mu pridržavati glavicu, kako biti nježan i kako ga umiriti. Budite hrabri i strpljivi i nesigurnost će brzo nestati!

Pokušajte se izboriti za vlastiti stil

Majke često preuzmu glavnu brigu o djetetu. To čine prirodno jer su bebe ovisnije o njima. Čest zbog toga osjećaju veću sigurnost te ispravljaju svaki tatin korak. Oboje morate znati da drukčije ne znači krivo. A tata će zacijelo drukčije zabavljati ili hraniti dijete, grublje ga podizati na ruke i imati čvršći dodir i time možda pomicati granice djetetove smjelosti. Odgoj majke s druge će strane poticati nježnost, ljubav i sigurnije ponašanje i postupke. Za dijete su oba odgoja važna i nezamjenjiva za budući rast i život. Zato ustrajte na svojoj ulozi.

Zaboravite na stereotipe

Iako vas prijatelji zafrkavaju da ste postali papučar, da vas je žena ukrotila ili vam govore da nećete spavati i sljedećih deset godina, ne dajte se obeshrabriti. Ako želite provoditi više vremena s djetetom, želite ga bolje odgojiti i pružiti mu više svojega vremena i pažnje, osjećate i da biste trebali na neki način pomoći majci djeteta ili smatrate da djetetu možete pružiti mnogo važnih znanja, sve su to legitimne i važne želje koje trebate slijediti. Zapamtite, i tate su jednako važni kao i majke, ma što vam drugi govorili.

Tekst: Ivona Šatrak
Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

Rodina radionica za buduće tate

Dragi tate, ovo je nešto samo za vas.…

tata i djeca

U čemu su to tate bolji od mama?

Neupitno je da se način na koji majke…

Otac preminule bebe zamolio neznance da 'fotošopiraju' njezinu fotografiju

"Moja je kćerkica preminula u dječjoj bolnici nakon…

Najbolji tata na svijetu - Dave Engledow

Najbolji tata na svijetu!?

Fotograf Dave Engledow je osmislio serijal fotografija "Najbolji…

Pročitajte i:

Kućica na stablu od 13 katova - odličan ilustrirani roman za mlade

Uz Kućicu na stablu zabava vreba na svakom uglu. Osim što će ih nasmijati, ovaj…

Pedijatrica Diana Puževski na radionici za mame odgovarala na najvažnija pitanja o njezi beba

Marijana Batinić, Nevena Rendeli Vejzović i Mirna Medaković Stepinac progovorile o izazovima s kojima se…

recept za složenac od krumpira i kiselog kupusa

Zanimljiv recpet za složenac od krumpira i kiselog kupusa

Kiseli kupus iznimno je zdrava namirnica i sada je njezino vrijeme. Ovaj složenac je prilika…

Slikovnica o autoru Malog princa i nadahnuću koje ga je stvorilo

Upoznajte Malog princa kroz priču o njegovu tvorcu i usput uživajte u predivnim ilustracijama talijanske…