provala bijesa

Kako umiriti djetetovu provalu bijesa

Dijete se baca po tlu, nekontrolirano viče, udara sve oko sebe, tuče se po glavi... Izvan sebe ste i ne znate kako ga umiriti dok vas s negodovanjem gledaju ljudi u trgovini ili na ulici. Kako postupiti da se takvi ispadi više ne ponove?

Izljevi bijesa nemaju poveznice i ne možete protumačiti što je izazvalo djetetovu burnu reakciju. A prije svega nekoliko mjeseci vaše dijete je bila dobra bebica s kojom ste mogli apsolutno sve obaviti te otići bilo kamo. No danas se ono pretvorilo u “malog vražićka”, a vas je strah da ćete jednom krivom riječju ili gestom prouzrokovati pravu buru histerije, vike, plača ili bacanja stvari. Jednostavno ne znate kako se nositi s time jer vas dovodi do ludila svojim ponašanjem. Kako postupiti? Pustiti ga na miru, ignorirati, zagrliti, povisiti glas… osjećate se bespomoćno.

Dijete ima želju raditi neke stvari, ali njegove mentalne i motoričke sposobnosti se razvijaju brže nego sposobnost komunikacije. I baš zato što nema mogućnost verbalno izraziti svoju frustraciju, kod djeteta nastupaju tantrumi. Nemojte misliti kako dijete izljevima bijesna odnosno tantrumima pokušava privući vašu pažnju. Tantrum je, definicija kaže, neplanirano iskazivanje ljutnje koje se iskazuje fizički i verbalno. To je zapravo normalna dječja reakcija u trenutku kada mu se netko umiješa u njegov tijek misli kada je htio unaprijediti neku vještinu ili biti neovisan. Primjerice, dijete se može isfrustrirati pokušavajući zakopčati dugme na kaputu ili kada mu se kaže kako je vrijeme za spavanje, a ono bi ostalo još budno.

Takvi nastupi bijesa jednako su česti kod dječaka i djevojčica te se najčešće javljaju u dobi od jedne do tri godine. Neka ih djeca doživljavaju redovito, svaki dan po nekoliko puta, dok druga rijetko jer svako dijete je drugačije te su neka sklonija bijesu ili plaču nego druga. Nemojte svako iskazivanje ljutnje svrstati u kategoriju tantruma. Dijete može negodovati, vrištati, lupati nogama o pod iz različitih razloga. No prava provala bijesa nešto je što ne možete kontrolirati ili prekinuti, a isto tako i dijete nema kontrolu nad svojim ponašanjem. Naime, kada se nakupi frustracija (što zacijelo znate i iz vlastitog primjera), napetosti se možete osloboditi jedino eksplozijom emocija. A dok tantrum traje, dijete je preplavljeno vlastitim unutarnjim gnjevom, izvan sebe je i mora se nositi sa silovitim osjećajima koje ne može kontrolirati. I upamtite, ma koliko vam se neugodan njegov napadaj bijesa činio, i koliko god vama bilo teško, djetetu je još teže.

Kako spriječiti tantrum

Prakticiranjem privrženog roditeljstva (attachment parenting) lakše će se prebroditi, a možda i spriječiti provale bijesa kod djece. “Privrženi roditelji” mogu jako dobro “pročitati” svoje dijete te prirodno napraviti okružje koje minimalizira ispade bijesa. Jedan od načina na koji biste mogli spriječiti pojavu provala bijesa kod djeteta jest da mu pružite iluziju kontrole dajući mu mogućnost izbora u svakodnevnom životu. Umjesto da mu, primjerice, samo poslužite ručak, upitajte ga želi li mrkvicu ili grašak uz meso. A ako se svako jutro prepirete oko odjeće za vrtić, dajte mu izbor između dviju odjevnih kombinacija kako bi samo izabralo što će odjenuti. Na taj način dijete dobiva dojam kontrole nad vlastitim životom te mu dajete do znanja da poštujete njegove odluke i da ga slušate, a ne da mu samo zapovijedate.

Također najavljivanje događaja može biti dobar pokušaj sprečavanja tantruma. Ako primjerice morate otići u dućan, najavite djetetu već ujutro kako ćete popodne, bez njega, morati otići u kupovinu, a njega će čuvati tata, baka ili netko treći. Ovaj princip odgovara najviše u dobi od tri godine kada djeca već imaju osjećaj za vrijeme. Također, kada želite prekinuti njegovu igru kako bi se dijete spremilo za spavanje, recite mu primjerice: “Za 10 minuta će biti vrijeme za spavanje”. Također pokušajte izbjegavati zapovjedne rečenice što je više moguće. Umjesto: “Skloni te igračke s poda”, radije pitajte: “Gdje stoje ove knjige?” ili “Gdje bismo ove autiće mogli staviti?”. Na taj način je veća mogućnost suradnje djeteta.

Ako pružite djetetu dovoljno rutine u životu, na dobrom ste putu da izbjegnete tantrume. Mališani vole ugodu i sigurnost koju im daje rutina jer na taj način znaju što mogu očekivati u datom trenutku. Bude li dijete znalo što mora raditi u određeno vrijeme, manje će praviti problema zbog toga. I naravno, prepoznajte djetetove granice. Ako vam je dan bio izuzetno ispunjen (nove aktivnosti, igra na zraku, posjet bake ili djeda), odgodite vaše planove za večeru. Ostanite doma i zabavite se mirnim igrama prije odlaska na spavanje.

Što učiniti kada dijete ima provalu bijesa

U knjizi “Vaše dijete” Penelope Leach, autorica savjetuje kako je dijete, koje proživljava tantrum, najlakše zaštititi ako ga nježno pridržavate na podu. U protivnom ako otkrije da se tijekom napada bijesa ozlijedilo ili počinilo štetu, dijete će to shvatiti kao dokaz vlastite neukrotive snage te će misliti da ga vi niste u stanju zaštititi. No ima djece koja ne podnose da ih itko drži dok traje provala bijesa. Ako i vaše dijete tako reagira, nemojte ga dirati nego sklonite sve što bi se moglo razbiti.

  • Ne prepirite se i ne korite. Dok provala bijesa traje, s djetetom se ne može razgovarati.
  • Suzdržite se od vikanja. Zacijelo ćete ustanoviti da vas svaki djetetov vrisak sve više ljuti, no ako i vi počnete vikati, vjerojatno ćete napad samo produljiti.
  • Za vrijeme provale bijesa nemojte ga kažnjavati niti nagrađivati. Cilj vam je da dijete uvidi kako tantrumi nemaju nikakvih posljedica, ni dobrih ni loših. Ako je provalu bijesa prouzrokovala zabrana izlaska u dvorište, nemojte se sada predomisliti.
  • Ako vas dijete počne udarati, nemojte mu to dopustiti. Ako nastavlja s udaranjem, mirno ga spustite pokraj vas, ostanite mu što bliže, ali ne dopustite da vas ozlijedi.
  • Ako je dijete dovoljno odraslo da vas razumije, primijenite metodu “time-outa” ili predaha. No nije cilj kazniti dijete, nego ga odvojiti od situacije ili osobe koja ga uznemirava i dati mu priliku da se smiri. Pritom treba dobro procijeniti koja situacija zaslužuje predah jer ako ga često koristimo, ono gubi na svom učinku.
  • Ako se tantrum dogodi, primjerice u trgovini, mirno ga uzmite u naručje i odnesite u automobil ili na neko drugo mirnije mijesto.

Ne po guzi!

“Ma samo sam ga potapšala po peleni, neće mu ništa biti”. Ovu rečenicu ste zacijelo mnogo puta čuli ili ste ju pak i sami izgovorili. No udarci (pa makar i bili samo “tapšanje”) nikada nisu pomogli djetetu da shvati da je učinilo nešto neprihvatljivo ili loše. Stoga, kada vaše dijete obuzme provala bijesa, pokušajte razmisliti što bi mu u tom trenutku najviše odgovaralo. A ako primijetite da gubite živce, uzmite predah, razbistrite glavu, duboko udahnite i nastavite dalje. Udarci kod djeteta mogu izazvati strah od roditelja. Tko zaista želi da ga se vlastito dijete plaši? Batine nikada nisu riješile probleme, ni u svijetu odraslih, ni u dječjem svijetu.

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Komentari

Pročitajte i:

policistični jajnici

Policistični jajnici (PCOS)

Policistični jajnici predstavljaju stanje jajnika koje je karakterizirano izostankom menstruacije (amenoreja) ili neredovitim menstruacijskim ciklusima, neplodnošću…

eko namirnice

Ovih 7 namirnica bolje da su EKO!

Za neke namirnice znamo da se u njihovoj proizvodnji koristi više pesticida, aditiva, konzervansa i…

tate i kćeri

25 stvari koje tate trebaju znati o svojim djevojčicama

Sve je vrlo jednostavno. Male djevojčice vole svoje očeve. Vjeruju da je baš on okačio…

kućni ljubimac

Kad kućni ljubimac postane izvor ljubomore

Kućni ljubimci često izazivaju ljubomoru u vezama. Nerijetko upravo oni popunjavaju praznine koje ne popunjuje…