kako odabrati djetetu ime

Kako odabrati ime za dijete?

Nove znanstvene studije govore da roditelji biraju imena djeci ovisno o svojem obrazovanju i društvenom statusu. Tako obrazovane Amerikanke češće biraju imena poput Lucienne i Sander, a manje obrazovane Heaven i Joey

Vaš mali princ ili princeza samo što nisu s vama i jedno je pitanje koje neprestano slušate od baka, djedova, rodbine, prijatelja… - kako će se zvati? Odluku je rijetko lako donijeti; na poslijetku, birate ime koje će vaš mališan nositi ostatak života. Neki se odlučuju za tradicionalno ime ili nazvati dijete po baki ili djedu, neki pak žele da ime bude prepoznatljivo i jedinstveno pa odlaze u drugu krajnost i doslovno izmišljaju imena.

Evo nekoliko smjernica koje vam mogu pomoći u odabiru:

  1. Živimo u svijetu bez granica i vjerojatno je da će se vaše dijete školovati ili raditi u stranoj zemlji. Nije nužno da to bude jedini i glavni kriterij odabira imena, ali nije loše razmisliti kako bi ime o kojem razmišljate zvučalo na stranom jeziku.
  2. Imena prema bakama i djedovima mogu puno značiti široj obitelji, a u nekim dijelovima naše zemlje i danas je običaj da se ime daje prema starijim članovima obitelji. No želite li sedmog Ivana ili Stjepana u obitelji? I što ako je ime zastarjelo?
  3. Odlučili ste se za originalno ime, prema nekom junaku iz filma, knjige, stripa… Sjajno. No, pazite da ne pretjerate u originalnosti! Na poslijetku, dijete mora nositi to ime ostatak života.
  4. U različita vremena različita imena dolaze u modu. Želite li uistinu da vaše dijete bude osma Ana u razredu?
  5. Jedna je mama dala najbolji kriterij odabira imena: samo zamislite kako to ime vičete s balkona ili preko čitavog parka.

Neke novije studije kažu da mnogi roditelji kasnije požale odluku o imenu. Studija provedena u Americi kaže da je takav slučaj bio kod više od polovice roditelja. Nešto drugačija studija, također provedena u Americi, proučavala je imena davana djeci od šezdesetih godina do danas i otkrila da postoje neka česta imena koja bogati Amerikanci daju djeci i da se ta imena razlikuju od imena koja svojim bebama daju siromašniji roditelji.

Još je zanimljivije drugo otkriće te studije: ime djeteta uvelike ovisi o stupnju obrazovanja njegove ili njezine mame. Tako su obrazovanije Amerikanke svojim djevojčicama davale imena poput Lucienne, Marie-Claire, Glynnis, a svojim dječacima imena Dov, Akiva i Sander. Manje obrazovane mame svoje su djevojčice nazivale Angel, Heaven i Misty, a dječake Ricky, Joey i Jessie.

Koliko je ime važno, znaju i autori popularne knjige "Frikonomija" koji tvrde da ime uvelike određuje uspjeh u životu. Na našem forumu na portalu roditelji.hr imamo i veliku temu o imenima s nekim jako zanimljivim prijedlozima i iskustvima. Pridružite se i podijelite s nama svoja imena-favorite.

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Najomiljenije ime diljem svijeta je...

Postoji jedno ime koje se često pojavljuje među…

trudnica i partner

12 stvari koje bi vas mogle iznenaditi u trudnoći

Na trudnoću ne možemo biti potpuno pripremljeni ma…

Kako djetetu odabrati ime?

Promislite o nekim savjetima koje vam dajemo i…

Jeste li već odabrali ime?

Kako odabrati idealno ime za dijete? Odluka jest…

Pročitajte i:

Razvod braka i zajednička nekretnina - problem na vidiku

Kad bračni drugovi imaju zajednička ulaganja u nekretenine, kredit, i sl., razvod braka nije jednostavan.…

Ne objavljujte na društvenim mrežama obavijesti o rođenju bez odobrenja bebinih roditelja

One su danas glavni izvor informacija, ali je li korektno na društvenim mrežama podijeliti tuđu…

Nova nada za osobe koje pate od migrena

Europska komisija ove je godine odobrila lijek za migrenu koji bi trebao donijeti olakšanje brojnim…

ekolosko ciscenje kuce

Kako čistiti kuću bez kemikalija?

Bilo da je riječ o začepljenom odvodu, pranju podova, održavanju spužvice za posuđe ili mirisa…