Za Lukasov osmijeh

Roditelji će sve učiniti za svoje dijete, osobito ako je bolesno, a postoji mogućnost da mu pomognu. Jednu takvu priču već godinama živi i obitelj Juriša iz Rijeke čiji je petogodišnji sin Lukas od rođenja stopostotni invalid. Pročitajte poziv roditelja dobrim ljudima i, ako ste u mogućnosti, pomozite Lukasu vratiti osmijeh na lice!

Dragi dobri ljudi!

Roditelji smo dječaka Lukasa starog pet godina koji je od rođenja stopostotni invalid.

Lukas je rođen na termin iz uredne trudnoće, ali je na porodu došlo do komplikacija i ostao je bez kisika.

Kao posljedica teškog poroda Lukas ima velika oštećenja mozga te dijagnozu cerebralne paralize, psihomotorne retardacije i težak oblik epilepsije (West Sy.). Naš dječak nije u stanju samostalno živjeti nego je 24 sata dnevno potpuno ovisan o nama i našoj brizi. Ima velike motoričke i razvojne probleme. Ne može samostalno sjediti, okretati se, koristiti rukicama…ima povišen tonus mišića te vrlo slabu kontrolu glave. Zbog nedovoljno razvijenog refleksa gutanja jako teško uzima hranu i tekućinu. Jede isključivo miksanu hranu uz veliki napor. Pored svega, nedavno mu je dijagnosticirana i celijakija što znači da doživotno mora biti na bezglutenskoj prehrani. Također ima velikih problema sa sekretom, kojeg jako teško sam iskašljava, tako da smo mu pribavili i aspirator, aparat pomoću kojeg mu kateterima izvlačimo sekret iz dišnih putova kako bi mu olakšali disanje.

Lukas koristi i veliki broj ortopedskih pomagala (invalidska kolica, invalidska stajalica, prilagođena stolica za hranjenje i sl.). Svako to pomagalo košta u rasponu od 5 do 25 tisuća kuna, HZZO pokriva samo jedan mali dio, a ostatak troškova snosimo sami.

Od prvog dana života Lukas je uključen u sve terapijske tretmane. Zadnje tri godine redovito odlazimo u Institut za rehabilitaciju invalida u Ljubljani gdje je Lukas uključen u program stručnog tima (fizioterapeut, radni terapeut i logoped). Nažalost, zbog teškog oblika epilepsije i učestalih napada njegov napredak je gotovo neprimjetan. Troškove rehabilitacije u Ljubljani snosimo sami. Jedan dan tretmana, u koji su uključene sve tri terapije, košta 140 eura.

I pored iznimno teške Lukasove situacije koje smo u potpunosti svijesni i pored loših liječničkih prognoza, mi od našeg Lukasa nikad nismo odustali.

Kao mogućnost poboljšavanja njegovog općeg stanja pred par mjeseci saznali smo za metodu ubrizgavanja vlastitih matičnih stanica u oštećena područja u mozgu. Ovaj tretman provodi se u Njemačkoj, u XCell Centru u Kölnu. Prema iskustvima o kojima smo čitali vjerujemo da ipak postoji nada da pomognemo Lukasu da mu se smanje epileptički napadi i da može napredovati i biti sretnije dijete. Troškovi ubrizgavanja matičnih stanica penju se do 30.000 eura uključujući i prijevoz, smještaj i ostalo. Do sada smo sve troškove vezane za rehabilitaciju i nabavku ortopedskih pomagala uspijevali sami isfinancirati, ali kako je sada riječ o zaista velikom iznosu, kojeg nismo u stanju sami prikupiti, molimo Vas za pomoć.

Jedno veliko HVALA svim prijateljima i ljudima dobrog srca koji su nam do sada pomagali u našoj borbi za Lukasa! Veliko HVALA također i onima koji će nam tek pomoći!

I na kraju, male stvari čine život lijepim, zato hvala vam i na toploj riječi, podršci…osmijehu!

Zahvalna obitelj Juriša: tata Danijel, mama Dubravka, Lukas i njegov mali braco Adrian.

Kontakt: Obitelj Juriša, Vitomira Širole Paje 12, 51 000 Rijeka, Hrvatska
Telefon: 091/ 252 8134
e-mail: jura_ri@yahoo.com

Više informacija na internetskoj stranici www.lukasovosmijeh.com

Broj računa za kunske uplate:
Danijel Juriša
2340009-3101532903

Privredna banka Zagreb d.d.

Broj računa za uplate iz inozemstva:
2340009-20294012430
IBAN: HR49 2340 0093 2058 2761 9
SWIFT (BIC CODE): PBZGHR2Xb

Naziv i adresa banke:
PRIVREDNA BANKA ZAGREB d.d.,
RAČKOG 6, 10 000 ZAGREB,
HRVATSKA

Pročitajte i:

Ako je dijete razdražljivo, provjerite muči li ga neka od sljedećih stvari

Stiže popis pitanja koja pomažu u detekciji što bi moglo negativno utjecati na vaše dijete!

Svjesno jedenje - alat za zdravo mršavljenje

Imate li zdrav odnos prema sebi i hrani ili hranom ‘popunjavate’ praznine koje tijekom svakodnevice,…

kontracepcija dan poslije sa spiralom

Znate li da postoji jako dobra alternativa za pilulu dan poslije, a vrlo malo žena zna za nju!

Svi znamo za pilulu dan poslije odnosno spas nakon zaboravljene kontracepcijske pilule, pucanja kondoma ili…

Kako zimi sigurno voziti dijete u autosjedalici (i zašto je vožnja u zimskoj jakni opasna!))

Kada dijete sa zimskom jaknom stavimo u autosjedalicu, nemoguće je dovoljno zategnuti pojaseve autosjedalice koji…