Simptomi rane menopauze

Početak menopauze određuje posljednja menstruacija u životu. Rezultat je gubitka aktivnosti jajnika, a time i proizvodnje znatnog dijela ovarijskih hormona estrogena i progesterona

Početak menopauze može se utvrditi samo retrogradno, 12 mjeseci nakon izostanka menstruacije. Dob žene u kojoj nastupa menopauza već je stoljećima stabilna i ne ovisi o poboljšanju životnih uvjeta. U Hrvatskoj žene u prosjeku imaju menopauzu oko 50-te godine života (51,2 godine). Dob menopauze genski je određena, ne ovisi o socioekonomskom statusu, rasi, naobrazbi, visini, težini, ni o dobi prve menstruacije (menarhe). Povezana je s pušenjem i u žena koje puše nastupa 2 godine ranije.

Rana menopauza

Rana menopauza (menopausis praecox) nastupa prije 40-te godine života. Povezana je s genskim naslijeđem i autoimunim promjenama. Često je i posljedica raznih nužnih medicinskih intervencija (kirurško odstranjenje jajnika, zračenje kao dio liječenja kod zloćudnih bolesti, prekid funkcije jajnika različitim lijekovima). Učestalost joj je oko 2 − 4%.

Prijevremena menopauza

Oko 10% žena ima menopauzu prije 46. godine, a te dobne pojavnosti najčešće su obiteljski označene. Simptomi prijevremene menopauze istovjetni su onima koji se pojavljuju kod normalne menopauze. Neki su od njih: valovi vrućine, noćna znojenja, promjene ponašanja, depresija, slabljenje pamćenja i koncentracije, umor i fizička slabost, neuredna krvarenja iz maternice prije nastupa menopauze, debljanje i preraspodjela masti, suhoća i svrbež rodnice, bolni i nelagodni spolni odnosi, učestalo, bolno mokrenje, noćno mokrenje, česte upale mokraćnog sustava te atrofične promjene kože i kose.

Posljedice menopauze

Kao kasne posljedice pojavljuju se bolesti srca i krvnih žila, osteoporoza, slabiji vid i sluh. Izrazito je važno istaknuti da se sve navedene tegobe mogu spriječiti ili znatno ublažiti suvremenim hormonskim nadomjesnim liječenjem, naravno samo kod pacijentica koje nemaju kontraindikacije za takav način liječenja. Normalna trudnoća nakon menopauze zbog nedostatka jajnih stanica nije moguća. Danas je moguća u takvim slučajevima jedino trudnoća doniranom jajnom stanicom.

Tekst: Dr. med. Mislav Herman, spec. ginekologije i opstetricije

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Pročitajte i:

Razvod braka i zajednička nekretnina - problem na vidiku

Kad bračni drugovi imaju zajednička ulaganja u nekretenine, kredit, i sl., razvod braka nije jednostavan.…

Ne objavljujte na društvenim mrežama obavijesti o rođenju bez odobrenja bebinih roditelja

One su danas glavni izvor informacija, ali je li korektno na društvenim mrežama podijeliti tuđu…

Nova nada za osobe koje pate od migrena

Europska komisija ove je godine odobrila lijek za migrenu koji bi trebao donijeti olakšanje brojnim…

ekolosko ciscenje kuce

Kako čistiti kuću bez kemikalija?

Bilo da je riječ o začepljenom odvodu, pranju podova, održavanju spužvice za posuđe ili mirisa…