Simptomi rane menopauze

Početak menopauze određuje posljednja menstruacija u životu. Rezultat je gubitka aktivnosti jajnika, a time i proizvodnje znatnog dijela ovarijskih hormona estrogena i progesterona

Početak menopauze može se utvrditi samo retrogradno, 12 mjeseci nakon izostanka menstruacije. Dob žene u kojoj nastupa menopauza već je stoljećima stabilna i ne ovisi o poboljšanju životnih uvjeta. U Hrvatskoj žene u prosjeku imaju menopauzu oko 50-te godine života (51,2 godine). Dob menopauze genski je određena, ne ovisi o socioekonomskom statusu, rasi, naobrazbi, visini, težini, ni o dobi prve menstruacije (menarhe). Povezana je s pušenjem i u žena koje puše nastupa 2 godine ranije.

Rana menopauza

Rana menopauza (menopausis praecox) nastupa prije 40-te godine života. Povezana je s genskim naslijeđem i autoimunim promjenama. Često je i posljedica raznih nužnih medicinskih intervencija (kirurško odstranjenje jajnika, zračenje kao dio liječenja kod zloćudnih bolesti, prekid funkcije jajnika različitim lijekovima). Učestalost joj je oko 2 − 4%.

Prijevremena menopauza

Oko 10% žena ima menopauzu prije 46. godine, a te dobne pojavnosti najčešće su obiteljski označene. Simptomi prijevremene menopauze istovjetni su onima koji se pojavljuju kod normalne menopauze. Neki su od njih: valovi vrućine, noćna znojenja, promjene ponašanja, depresija, slabljenje pamćenja i koncentracije, umor i fizička slabost, neuredna krvarenja iz maternice prije nastupa menopauze, debljanje i preraspodjela masti, suhoća i svrbež rodnice, bolni i nelagodni spolni odnosi, učestalo, bolno mokrenje, noćno mokrenje, česte upale mokraćnog sustava te atrofične promjene kože i kose.

Posljedice menopauze

Kao kasne posljedice pojavljuju se bolesti srca i krvnih žila, osteoporoza, slabiji vid i sluh. Izrazito je važno istaknuti da se sve navedene tegobe mogu spriječiti ili znatno ublažiti suvremenim hormonskim nadomjesnim liječenjem, naravno samo kod pacijentica koje nemaju kontraindikacije za takav način liječenja. Normalna trudnoća nakon menopauze zbog nedostatka jajnih stanica nije moguća. Danas je moguća u takvim slučajevima jedino trudnoća doniranom jajnom stanicom.

Tekst: Dr. med. Mislav Herman, spec. ginekologije i opstetricije

Foto: Thinkstock

Pročitajte i:

Ako je dijete razdražljivo, provjerite muči li ga neka od sljedećih stvari

Stiže popis pitanja koja pomažu u detekciji što bi moglo negativno utjecati na vaše dijete!

Svjesno jedenje - alat za zdravo mršavljenje

Imate li zdrav odnos prema sebi i hrani ili hranom ‘popunjavate’ praznine koje tijekom svakodnevice,…

kontracepcija dan poslije sa spiralom

Znate li da postoji jako dobra alternativa za pilulu dan poslije, a vrlo malo žena zna za nju!

Svi znamo za pilulu dan poslije odnosno spas nakon zaboravljene kontracepcijske pilule, pucanja kondoma ili…

Kako zimi sigurno voziti dijete u autosjedalici (i zašto je vožnja u zimskoj jakni opasna!))

Kada dijete sa zimskom jaknom stavimo u autosjedalicu, nemoguće je dovoljno zategnuti pojaseve autosjedalice koji…