Od 29. svibnja do 3. lipnja 2012. mališane u sklopu Animafesta očekuje bogat filmski i edukativni program.

Slavljeničko izdanje Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb, koji ove godine obilježava 40 godina postojanja, posebnu pozornost usmjerit će prema svojoj najveselijoj publici – djeci. Tijekom cijelog dana, od 10 do 18 sati, prikazivat će se filmovi prikladni mlađoj i starijoj dječjoj dobi. Uz gledanje filmova djeca će imati priliku otkriti magiju i užitak stvaranja u posebnom Animafestovu centru Pčelica u kojem će tijekom cijelog dana o animaciji učiti kroz igru, radionice i posebne izložbe. Za obitelji kojima je predalek put do Cineplexxa Centra Kaptol Animafest već tradicionalno vikendom organizira besplatne projekcije animiranih filmovima u centrima za kulturu širom Zagreba. Roditelje s djecom razveselit će Animafestova obiteljska iskaznica s kojom mogu pratiti cijeli program po cijeni od 100 kn. Iskaznica vrijedi za jednog roditelja i dijete.




Program za sve dječje uzraste


Uz pomoć psihologinje medija Martine Peštaj filmovi za djecu podijeljeni su prema dobnim skupinama, a za obiteljski užitak gledanja filmova - kada program s djecom prate roditelji - napravljen je poseban Obiteljski program. Natjecanje filmova za djecu ove godine broji čak 33 filma podijeljena u četiri kategorije: predškolski (4–7 godina), niži razredi osnovne škole (7–10 godina), viši razredi osnovne škole (10–14 godina) i srednjoškolski uzrast (14+). Svaki program sastavljen je od pet do deset kratkometražnih animiranih filmova odabranih od prijavljenih filmova. Sve filmove u natjecanju pogledat će dječji žiri sastavljen od pet članova i odlučiti o pobjedniku programa.




Tri hrvatska filma u programu za djecu


Tri filma hrvatskih autorica bit će prikazana u Dječjem programu od čega su čak dva rada iznimno plodne animatorice i ilustratorice Ivane Guljašević: Bu-Tuov bubanj film je o razlici među generacijama, međusobnom razumijevanju i poštovanju namijenjen djeci od 7 do 10 godina, ujedno i friški dobitnik Zlatne uljanice na Danima hrvatskog filma, a Potraga je ekološka priča o životinjama koje su iz zagađenog grada krenule u potragu za boljim i čišćim domom. Film je namijenjen djeci od 4 do 7 godina. Park, film Mije Murat, studentice na Akademiji likovnih umjetnosti, napravljen je kombinacijom lutka-filma i klasične 2D animacije i govori o djevojčici kojoj se, dok u parku piše domaću zadaću iz matematike, brojevi pred očima pretvore u čudovišta.


U programskoj kategoriji za djecu od 10 do 14 godina cijenjeni National Film Board of Canada predstavit će čak četiri svoja filma: Velika vožnja, novi film Anite Lebeau, autorice nagrađivanog filma Louise, krenuo je uspješnim putem svog prethodnika. Glas mami vjeverici u filmu Grubzonovo dijete Johannesa Weilanda posudila je poznata britanska glumica Helena Bonham Carter, dok kratkometražni film O medvjedu na šarmantan i humorističan način govori o prvom kontaktu Inuita i Europljana.

Crne oči Nicole Lemaya adaptacija je dječje knjige Gillesa Tiboa o dječaku Matthewu koji vidi u mraku i s nestrpljenjem očekuje rođendansko iznenađenje koje su mu pripremili roditelji.



Obiteljski vikend-program



Festivalski vikend u Cineplexxu Centra Kaptol bit će obilježen Animafestovim Obiteljskim programom koji poziva djecu i roditelje na posebnu vrstu užitka: zajedničko gledanje filmova! Interakcija između djece i roditelja prilikom gledanja filma doprinosi razumijevanju sadržaja, likova i događanja preko veza koje se uspostavljaju sa svakodnevnim životom djece. Obiteljski program također je sastavila psihologinja Martina Peštaj, odabravši dio filmova iz natjecateljskog programa uz još poneke izvannatjecateljske projekcije.


Osim u natjecateljskom i Obiteljskom programu filmovi označeni kao prigodni za djecu mogu se pronaći i tijekom cijelog tjedna u Animafestovu programu Europski TV serijali u Cineplexxu Centra Kaptol i kinu Tuškanac. Balthazar, simpatični znanstvenik i najuspješniji lik Zagrebačke škole animiranog filma koji rješava probleme svojih sugrađana pomoću mašte i pozitivne energije, imat će priliku osvojiti nove generacije u Cineplexxu Centra Kaptol. Nevjerojatne situacije u koje zapadaju Pat i Mat iz češke animirane serije A je to malo koga mogu ostaviti bez osmijeha na licu, kao i avanture simpatične poljske braće Loleka i Boleka koji su postali legendarni širom svijeta. Ti poznati europski animirani serijali prikazivat će se u kinu Tuškanac.


Iako Animafest 2012. prvenstveno prikazuje kratke filmove, u Dječjem programu bit će prikazan prvi dugometražni 3D animirani film uvršten u konkurenciju Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu Noćne bajke. Film u režiji Michela Ocelota, legende francuske animacije, sigurno će zadiviti djecu kombinacijom novih tehnologija i tradicionalne silueta-animacije.




Animafestov centar Pčelica


U Animafestovu centru Pčelica, smještenom na istom katu kao i Cineplexx Centar Kaptol, kroz petodnevnu radionicu djeca će imati priliku upoznati se s procesom animacije i raditi na animiranom filmu. Tema ovogodišnje radionice bit će u duhu proslave 40 godina Animafesta, a vodit će je mlada i uspješna animatorica Petra Zlonoga, čija ćemo čak dva filma moći pogledati u Animafestovu programu.
Na izložbi Nevjerojatni Koyaa, koja će trajati cijeli festival, iz prve ruke saznat ćete kako je nastao lutka-film dragog prijatelja Animafesta i autora Kolje Sakside. Vidjet ćete lutke, scenografiju i slike, a kada shvatite kako to rade profesionalci, možete se i sami okušati u stvaranju jednostavnih stop-animacija!
U subotu, 2. lipnja u 11.00 sati na Ljetnoj maloj špici na terasi Centra Kaptol održat će se dječja proslava Animafestova 40. rođendana uz dječje zborove, plesne skupine i kostimirane likove.


U nedjelju, 4. lipnja u 11.00 satibesplatne projekcije Obiteljskog programa moći će se pogledati u Međunarodnom centru za usluge u kulturi u Travnom, Centru za kulturu Trešnjevka i Kulturnom centru Dubrava.



Raspored filmova potražite na www.animafest.hr


(I.T.)