Ljudi danas vrlo rijetko pokazuju nježnost. Kriju osjećaje ljubavi i suosjećanja i smatraju da emocije treba kontrolirati i potiskivati

U suvremenom svijetu vlada mišljenje da su emocije nešto što nas sprječava da budemo racionalni, da pod utjecajem emocija čovjek ne donosi korisne, razumne, logične odluke i gubi vrijeme, zbog čega nije dovoljno učinkovit. Situacija nije mnogo bolja ni kod nas. I stanovnici Hrvatske imaju sve manje vremena za nježnost i pažnju – pokazalo je istraživanje brenda „Milka“ – „Koliko smo nježni“, provedeno ovih dana u Hrvatskoj.




Komunikacija je ključ

Pokazivanjem emocija otvaramo se – što nas čini ranjivima i izloženima opasnosti da nas netko povrijedi, ismije, odbije, zloupotrijebi našu “slabost” – tako se u suvremenom svijetu gleda na pokazivanje emocija, prije svega ljubavi i nježnosti. Zbog tog straha, nemamo dovoljno emotivnog samopouzdanja, a partnerski odnosi snose posljedice. Jer ljubav nije dovoljna da veza uspije - komunikacija je ključ! Dok god partneri razgovaraju, govore što im smeta, što ih boli, što im je potrebno, ima nade da će se veza održati. Onog trenutka kada ušute situacija je ozbiljna, a tišina postaje sklonište.




Potrebno je slušati se
Nedostatak kvalitetne komunikacije uništit će intimnost koja je ključ zdravog odnosa između dvije osobe. Nemamo sluha jedni za druge – upozoravaju psiholozi. Moramo naučiti slušati ne samo prve dvije, tri rečenice koje voljena osoba izgovori, nakon čega postajemo nestrpljivi, odmah izvlačimo zaključak ili krećemo u svoju priču jer mislimo da znamo nastavak.



Moramo naučiti primiti cijelu “emotivnu poruku”, čitati “između redova” jer neće svi moći, znati, smjeti reći točno što ih muči. Iz straha ili zato što ne znaju drugačije, prikrit će to galamom, ljutnjom, šutnjom, nervozom, zajedljivošću. Sasvim je drugačije kada obratite pažnju na izraz lica dok netko govori, ton glasa, osjetite stisak ruke, itd. Ako ne pokušamo otkriti što se krije iza tona kojim naša voljena osoba izgovara riječi, iza izraza lica, postoji opasnost da nikada nećemo saznati pravi uzrok problema i da ga nećemo moći otkloniti.



Egocentrizam nas sprječava da se stavimo u kožu te druge osobe, da pokušamo otkriti kako se zaista osjeća, da otkrijemo smisao njezinih riječi, da osjetimo empatiju. Empatija se mora njegovati. Mi kao ljudska bića imamo urođenu tu sposobnost, ali ako je ne njegujemo ona „zakržlja“. Ipak, neophodna je za sve odnose, pogotovo za partnerske, koji su najosjetljiviji.




Prije svega prijatelji

Moramo prije svega biti prijatelji. To je baza za dobru partnersku vezu. Moramo biti sposobni i spremni na prihvaćanje druge osobe onakva kakva jest i na opraštanje. Trebalo bi zaboraviti na predrasude da je osoba koja pokazuje nježnost slabić. Na taj način samo se vrtimo u krug. Mi ne pokazujemo nježnost svojem partneru, a samim time ni on nama. Treba biti hrabar i povući prvi korak – ne igrajte igre, usudite se i prvi pokažite nježnost voljenoj osobi. Psiholozi tvrde da će svaka zdrava i normalna osoba i vama uzvratiti istom mjerom. Nježnost će vam otvoriti vrata zajedničkog života.



Nije važno znači li to da ćete prvi oprostiti grešku, prvi reći “volim te” ili prekinuti šutnju poslije svađe. Ako se usudite, samo povećavate šanse za pozitivan ishod. Sjetite se onoga: lijepa riječ i čelična vrata otvara.