Znate li otkuda dugi njezine prelijepe boje? Zašto svijetle zvijezde, a zašto planeti? Što je to uopće svjetlost i koliko brzo putuje svemirom?... Na Festivalu znanosti možete pronaći odgovore

Ovogodišnji Festival znanosti održat će se od 11. do 16. travnja u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu, Omišu, Sinju, Rabu i Malom Lošinju. U svim gradovima vas očekuje mnogo događanja na temu znanosti koja će biti glavna misao vodilja niza radionica, predavanja, prezentacija, izložbi, projekcija filmova…


Glavna tema kojom će se ovogodišnji Festival baviti je "svjetlost", a Festival je ove godine posvećen obilježavanju 300 godina rođenja Ruđera Boškovića.






9. festival znanosti organiziraju Sveučilište u Zagrebu, British Council i Tehnički muzej za Zagreb, Sveučilište u Rijeci i udruga Zlatni rez za Rijeku, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera za Osijek i Sveučilište u Splitu pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH i drugih institucija, te pokroviteljstva i uz pomoć lokalne uprave, gradova i županija gdje se održavala manifestacija.



Program zbivanja po gradovima pronađite na: www.festivalznanosti.hr





Mudrosti o svjetlosti


I reče Bog: "Neka bude SVJETLOST!". I bi SVJETLOST (Postanak) * Nakon lutanja SVJETLOST duž mnogobrojnih i raznolikih staza unutar neprozirnih tijela bar nekim svojim dijelom dolazi do površinskih čestica i zatim odleti. Odatle svakako potječe ona SVJETLOST mnogobrojnih fosfornih tijela koja su nam pristupačna (Ruđer Bošković) *SVJETLOST se odbija tako da su kut odbijanja i upadni kut jednaki (Euklid) *SVJETLOST se širi pravocrtno zato što od svih tijela ima veću brzinu, ali ne i beskonačno veliku (Heron) *Prava tragedija života je kad se čovjek boji SVJETLA (Platon) *Svaka točka osvijetljenoga prostora isijava „SVJETLOSNE zrake“... (Ibn al-Haitham) *Lom SVJETLOSTI dovodi do nastanka duge (Shen Kuo) *Više SVJETLA! (Mehr Licht!)(Goethe) *Spektar boja nastaje lomom bijele SVJETLOSTI (Isaac Newton)*SVJETLOST, najstarija Božja kćerka.. (Thomas Fuller) *...organizam koristi SVJETLOST u mnogim metaboličkim procesima, Sunčeva SVJETLOST je ključan faktor u stvaranju vitamina D u organizmu.. ...pusti da cijelog tebe prođe blaga SVJETLOST zvijezda... (A. B. Šimić) *Brzina SVJETLOSTI konačna je i maksimalna (Albert Einstein) *Ljepota je SVJETLOST u srcu. (Kahlil Gibran) *SVJETLOST djeluje stimulirajuće na hipotalamus, epifizu i hipofizu...; Život postavlja ciljeve znanosti - znanost OSVJETLJUJE put života.



Posjetite 9. festival znanosti!