Mama kod kuće ili zaposlena žena?

Jedno istraživanje je pokazalo da je "posao" mame-domaćice stresniji od punog radnog vremena

Razni su motivi zašto se majke katkad odlučuju na “posao” domaćice. Koliko god naše društvo tu ulogu podcjenjivalo, najčešći razlog za ostanak kod kuće s djecom ipak je želja da se majka posveti djeci i obitelji. Pritom posao majke-domaćice nije ni tako trivijalan ni vrijedan podcjenjivanja kako se često promatra. Istraživanja koja je proveo jedan kardiokirurg utvrdila su suprotno.

Za majke nema odmora

Londonski kardiokirurg Mike Scott mjerio je otkucaje srca majki u trajanju od 24 sata i zatim ih usporedio s otkucajima srca zaposlenih žena. Rezultat: dok su žene na poslu imale prosjek od 80 otkucaja u minuti, majke kod kuće s djecom imale su prosjek od preko 100 otkucaja u minuti.

Taj rezultat se objašnjava time što su majke non stop u “akciji”. Njihovo tijelo je, posebice kad je dijete još malo, uvijek u stanju pripravnosti. Treba dijete imati stalno na oku i paziti na njegovu sigurnost, potrebe, njegu, hranjenje… Jedino slobodno vrijeme dolazi kad dijete spava. No, tada se obično brzo obavljaju ostali kućanski i obiteljski poslovi.

Stalno kombiniranje, slaganje savršenog rasporeda te na kraju izvršavanje često ponavljajućih i dosadnih zadataka generira stres. Zbog tako ispunjenog rasporeda koji traje sedam dana u tjednu, a ne samo pet, majke se jednostavno ne stignu dovoljno opustiti ni odmoriti kako bi napunile baterije.

Preporučujemo

Pročitajte i:

Pravo na razvod braka ubrzo nakon porođaja

Može li se tražiti razvod braka svježe nakon poroda i pod kojim uvjetima?

Skrivene opasnosti korištenja dodataka za autosjedalice

Ako naiđete na društvenim mrežema ili internetu općenito na različite predmete koji pomažu djetetu da…

Tata + 3 kćeri = trening za 5!

Poznati hrvatski trener Dragutin Golub često spaja ugodno s korisnim te na zabavan i zanimljiv…

Kina su puna djece na filmovima na kojima ne bi trebala biti!

Zanimljivo je da živimo u vremenu kada za roditelje moramo pisati osvrt i za film…