Mama kod kuće ili zaposlena žena?

Jedno istraživanje je pokazalo da je "posao" mame-domaćice stresniji od punog radnog vremena

Razni su motivi zašto se majke katkad odlučuju na “posao” domaćice. Koliko god naše društvo tu ulogu podcjenjivalo, najčešći razlog za ostanak kod kuće s djecom ipak je želja da se majka posveti djeci i obitelji. Pritom posao majke-domaćice nije ni tako trivijalan ni vrijedan podcjenjivanja kako se često promatra. Istraživanja koja je proveo jedan kardiokirurg utvrdila su suprotno.

Za majke nema odmora

Londonski kardiokirurg Mike Scott mjerio je otkucaje srca majki u trajanju od 24 sata i zatim ih usporedio s otkucajima srca zaposlenih žena. Rezultat: dok su žene na poslu imale prosjek od 80 otkucaja u minuti, majke kod kuće s djecom imale su prosjek od preko 100 otkucaja u minuti.

Taj rezultat se objašnjava time što su majke non stop u “akciji”. Njihovo tijelo je, posebice kad je dijete još malo, uvijek u stanju pripravnosti. Treba dijete imati stalno na oku i paziti na njegovu sigurnost, potrebe, njegu, hranjenje… Jedino slobodno vrijeme dolazi kad dijete spava. No, tada se obično brzo obavljaju ostali kućanski i obiteljski poslovi.

Stalno kombiniranje, slaganje savršenog rasporeda te na kraju izvršavanje često ponavljajućih i dosadnih zadataka generira stres. Zbog tako ispunjenog rasporeda koji traje sedam dana u tjednu, a ne samo pet, majke se jednostavno ne stignu dovoljno opustiti ni odmoriti kako bi napunile baterije.

Preporučujemo

Pročitajte i:

sladoled na štapiću od lubenice, kivija i kokosovog mlijeka

Voćno, osvježavajuće i šareno: Sladoled od lubenice, kokosovog mlijeka i kivija

Ljeti se svaki dan jede sladoled. Ali ako želite malo za promjenu izbjeći klasičan sladoled…

'Slatke kraste' - nimalo 'slatka' zarazna bolest

Impetigo ili u narodu bolest poznata kao 'slatke kraste', zarazna je infekcija kože koja ponajviše…

7 stvari koje roditelji nauče od svoje djece

Djeca su naši veliki učitelji. Ovo su stvari koje nas oni uvijek nauče, a o…

Opuštajući rituali za miran dječji san i vedar dan

Osim što ćemo vas upoznati s jednostavnim, a učinkovitim ritualima prije spavanja, predstavljamo vam najnoviji…