Požurite na kioske i potražite svoj primjerak

Iako je već 26.11. i izašao je broj za prosinac po današnjem danu nitko ne bi rekao da je studeni na izmaku. Dapače, nitko ne bi rekao niti da smo u studenom jer sunce nas grije sasvim ugodnom toplinom. Baš danas će mnogi gradovi upaliti božićne ukrase... sve već vrvi od božićnih lampica, kuglica i darova i njima se pridružuje i Moje dijete za prosinac.



Za koji dan nam stiže Sv. Nikola, a onda za njim i Djed Božićnjak. Treba kupiti poklone. Da, to činite vi roditelji potajno jer na pitanje o postojanju Djedice vjerojatno ćete "lagati" dok se da. Ne brinite, djeca sama zaključe što je istina i to kad dovoljno porastu, a ako do tada sudjelujete u njihovom maštanju sigurno ćete im sjećanja na djetinjstvo učiniti ljepšima.



Uz ove slatke brige, uvijek dolaze i one manje slatke, primjerice polazak djeteta u jaslice i vrtić. Adaptacija, što znaju mnogi roditelji, ne prolazi uvijek lagano. Ne samo djetetu kojem je teško odvojiti se od majke i poznatog okruženja, već i cijeloj obitelji, posebice majci, koja teško kontrolira navalu emocija. Vraća li se majka još k tome i na posao, emocionalni šok može biti još i veći. Adaptacija je tako proces koji prolazi cijela obitelj, a ne samo dijete. Kako su ga preživjele tri obitelji, čitajte u Tri priče o...



U takvim velikim životnim koracima kod roditelja se nerijetko javlja i osjećaj krivnje i to iz čitavog niza znanih i neznanih, mogućih i nemogućih ili čak oprečnih razloga. Naš kolumnist Bruno Šimleša lijepo je to opisao: "...Popis stvari u vezi s kojima se možemo osjećati krivima ide unedogled, a moram priznati da sam upoznao mnogo roditelja čija me maštovitost u pronalaženju novih razloga za krivnju ostavila potpuno zatečenog." Ali kako dalje kaže Šimleša:"Normalno je da ima situacija koje će vas uloviti nespremne, normalno je da ćete nekad učiniti ili reći nešto što ste si obećali da nećete, normalno je da nećete uspjeti zadovoljiti svačije potrebe, normalno je da ćete nekim svojim postupcima otežati djetinjstvo vlastitoj djeci. Normalno je jer ste ljudi."


No, zašto su djeca mudrija od nas i kako mogu odrasti u normalne osobe, iako mi nismo savršeni roditelji, čitajte u novim crticama o odgoju našeg kolumnista Šimleše.



Ni trudnice nismo zanemarili. Vama nudimo mali vodič kroz zimske mjesece kako bi nam ostale zdrave, lijepe i aktivne sve do proljeća. Naravno tu je još tema za vas i roditelje o kojima više potražite u izdvojenom sadržaju.



Za sve pretplatnike pripremili smo lijep paket Johnson's baby paket za njegu beba. Više ovdje!