Usredotočimo se na djetetovu snagu, bez obzira na teškoće

Svako je dijete jedinstveno i stoga je pristup svakom djetetu različit. Odgovornost je to koja ne pripada isključivo roditelju već čitavom društvu. Učiteljima, pedagozima, trenerima i svima koji će nekad komunicirati s djetetom... Upoznajte Karavan orkestar, program za djecu s posebnim potrebama

Ma kako različiti bili naši pristupi djeci, zajednička bi nam misija trebala biti ista. Učiniti sve da se dijete osjeća sigurno i prihvaćeno. Dijete s teškoćama u razvoju ima jednake potrebe i želje kao i svako drugo dijete i svaki drugi čovjek. Da je voljeno i da je dio zajednice. Ponekad ono nije u mogućnosti to reći ni pokazati. Ponekad se čini kako želi nešto sasvim drugo, nikako dodir ili pažnju.

Misao vodilja CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora je pronaći dijete izvan bolesti ili pronaći dijete izvan njegovih nemogućnosti. Gledati u njegovu snagu, a ona je prije svega iskrena i snažna emocija. Ljubav, ističe Zoran Vukić, umjetnički direktor CRVENIH NOSOVA.

Roditelji djece s teškoćama u razvoju kao i oni koji s njima rade, znaju da je njihova reakcija često odgođena ili preglasna. Ponekad udaljena i nejasna, ali je tu. Bez obzira na sve veće prilagodbe sustava djeci s teškoćama u razvoju, još uvijek teško prihvaćamo ono što ne razumijemo. Ne vjerujemo onome što nije sasvim jasno i ne trošimo vrijeme na ono što ne dobijemo odmah. Dijete s teškoćama u razvoju ne funkcionira po principu odmah i sada. Njegov jezik ponekad je mnoštvo kodova koje ni jedan udžbenik ne može prevesti ni razjasniti. Ali zato ljubav može. Strpljenje i hrabrost omogućuje nam da budemo dio svijeta drugačijih, a jednakih.

CRVENI NOSOVI sedam su godina posvetili nesvakidašnjem. Mijenjaju svijest onih koji ne vjeruju u snagu humora. Mijenjaju percepciju građana da je bolnička soba isključivo strašno i hladno mjesto, a rehabilitacijski centri zatvoreni i nepristupačni.

Karavan Orkestar interaktivna je glazbena predstava CRVENIH NOSOVA koja djeci s teškoćama daje mogućnost da budu ono što jesu, da zasjaju bez obzira na prepreke. Zahvaljujući donacijama građana, svakog se mjeseca klaunovi susreću s djecom i daju im prostor i vrijeme za reakciju, za emociju, u kojem god ona obliku došla. Ponekad je to vrisak zadovoljstva, ponekad zagrljaj, a ponekad tek snažan pogled prihvaćanja i radosti, ali uvijek neopisiva energija.

Karavan Orkestar dao je priliku građanima da zavire u svijet djece s teškoćama u razvoju. Donatori koji omogućuju ovaj program razgovaraju s prijateljima i obitelji. Svijet djece s teškoćama u razvoju prestaje biti dalek i stran. Njihova priča ulazi u domove i svakodnevnice i prestaje biti nevažna.

Klaunovi neće učiniti razliku samo djeci i njihovim roditeljima, već će utjecati na opće mišljenje o ljudima s teškoćama u razvoju. Ljudi nas podržavaju i vjeruju nam i upravo je zato naša dužnost da im približimo ovaj svijet, sretan i autentičan, naglašava Zoran Vukić.

Karavan Orkestar, program za djecu s teškoćama u razvoju, provodi se od početka 2017. godine. Zahvaljujući donacijama i podršci građana klaunovidoktori do sada su posjetili 12 institucija i izveli 24 predstave, od Zagreba i okolice do Rijeke, Pule i Splita.

Tekst: press
Foto: Marko Urbić

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Klaunovidoktori i tijekom ljeta svaki tjedan posjećuju djecu u bolnicama

CRVENI NOSOVI klaunovidoktori i tijekom ljetnih mjeseci, svaki…

Klaundoktor zna kako doprijeti do dječjeg srca i osmijeha!

Razgovarali smo s pravim pravcatim klaundoktorom jer nas…

Pet savjeta klaunovadoktora za sretnije djetinjstvo

Klaunovidoktori mjesečno posjete 1800 bolesne djece, a ni…

Novi program klaunovadoktora za djecu s poteškoćama u razvoju

Karavan Orkestar interaktivna je glazbena predstava klaunovadoktora kreirana…

Pročitajte i:

Ivana Balić: Ples potiče djecu na pozitivan stav te na razvoj vlastite kreativnosti i samoizražavanja

U Hrvatsku je za vaše mališane stigla zanimljiva, zabavna i vrlo korisna Intellidance® metoda, prema…

Marija Cukon: Ne rađamo samo tijelom, već duhom i umom

Marija Cukon kroz svoje tečajeve i blog pomaže budućim roditeljima u tome da u potpunosti…

Djeca iz SOS sela Lekenik uz Aktivnu Hrvatsku snimila korisne vježbe za vas!

Redovne školske i poslovne aktivnosti zamka su kad je naša tjelesna aktivnost u pitanju. Nacionalni…

Elizabeth Gilbert: Što sam naučila od svoje majke?

Na portalu Oprah.com, jedna od najpopularnijih suvremenih spisateljica, Elizabeth Gilbert, podijelila je s čitateljima najveće…