pranje zubi ujutro

Treba li prati zubiće prije ili poslije doručka? Radite li vi to pravilno?

Velika većina zube pere dva puta na dan - navečer i ujutro. S tim se slažu i stomatolozi, ali možda ćete se iznenaditi koji savjet daju za jutarnje pranje...

Iako ćete od mnogih čuti kako navečer zube peru radi zdravlja, a ujutro radi ljepote, nekako ste možda ipak spadali u onu skupinu koja smatra da je zube bolje prati nakon jela, dakle nakon doručka. No, čini se da taj zaključak ipak nije tako logičan kako se čini.

To je naime, krivo. Stomatolozi preporučuju zaista uvečer prati zube radi zdravlja, a ujutro radi ljepote i to prije doručka. Doručak, posebice ako jedete voće, pijete voćne sokove ili jedete slatko, spušta pH vrijednost u našim ustima odnosno izaziva stvaranje kiseline. Kiselina nagriza zubnu caklinu i čini je mekšom. Kada odmah nakon doručka ili bilo kojeg drugog obroka krenete četkati zube četkicom, postupno ćete skidati zaštitni sloj cakline i s vremenom učiniti svoje zube osjetljivima.

Trudnice trebaju posebno pripaziti!

Trudnice pod utjecajem hormona imaju osjetljivije zube i desni, a kad se tim tegobama ujutro još pridruže i mučnine i povraćanje tada problemi sa zubima mogu eskalirati. Čak i ako možda imate ružan okus u ustima nakon povraćanja, radije ga neutralizirajte ispiranjem usta vodom, a zube operite pola sata nakon povraćanja. Taj savjet naravno vrijedi za sve.

A ujutro, ako žurite, operite zube prije doručka

Tako savjetuju stomatolozi, no isto tako kažu da je idealna varijanta ako ujutro stignete doručkovati i zatim nakon pola sata operete zube.

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Tagovi:

Pročitajte i:

predrasude o majcinstvu

Neka se javi ona koja nije imala ove predrasude prije majčinstva i neka prva baci kamen!

Da dijete može vaš svijet okrenuti naopačke, promijeniti sve, to nikad nisam mislila. Dapače, ta…

Teror savršenog izgleda

Sramite li se ako niste izdepilirane? I trebate se sramiti!

Mudra priča: Sve što kažeš o drugome neka prvo prođe kroz Sokratova tri sita

Promislite li prije nego krenete nekome pričati o nekoj drugoj osobi? Testirajte sebe tako što…

Dario Šimić prvi put govori o sinu sa sindromom Down: 'Kao Davidovi roditelji, najviše se bojimo predrasuda'

U sklopu višegodišnje društveno-odgovorne akcije Same Chances by Story portal Story.hr donosi intimnu ispovijest bivšeg…