Svima nam treba mudrost koju u sebi nosi slikovnica Ovdjezemska

Prva mindfulness slikovnica Tamare Vučković očarala nas je svojom pričom i porukom i jednostavno smo je morali imati prvi!

U izdanju nakladne kuće Harfa točno za početak Interlibera izašla je nova slikovnica znakovitog imena Ovdjezemska. Riječ je o posebnoj zemlji mira, ljubavi, sreće i tihe, duboke prisutnosti. Točno onakva kakvu svi trebamo i koju stalno tražimo tamo negdje daleko izvan sebe… U utorak smo među prvima posjetili Interliber i ovo je slikovnica koju ćemo uvijek rado preporučiti, što zbog priče, što zbog ilustracija, ali i onoga što se u njoj nalazi nakon priče. Njezina autorica, Tamara Vučković, majka je dvojice predivnih dječaka kojima je slikovnicu posvetila. Kako i ne bi kad su joj oni pokazali put do Ovdjezemske. U njoj je pronašla svoje talente i nadahnuće, stoga smo joj morali postaviti nekoliko pitanja da doznamo kako je sve krenulo. Evo što nam je otkrila o inspiraciji za nastanak slikovnice:

Mislim da se inspiracija za pisanje ove prve mindfulness slikovnice rodila upravo iz moje sve veće prisutnosti u vlastitom životu. Prošle godine, negdje u ovo doba, gdje god sam krenula i kamo god sam pogledala, posvuda sam primjećivala jednoroge. Bilo je toliko intenzivno da me je počelo dobro zabavljati. Pitala sam se ima li to neko značenje, a onda mi je jedne večeri pala na pamet priča o jednorogu i dječaku. Priču sam zapisala u svoju posebnu bilježnicu s likom jednoroga :) i osjetila da se rodila jedna lijepa mindfulness priča za djecu. Od toga dana jednorozi me više nisu pratili na svakom koraku i to je za mene bilo to. Jednostavno sam osjećala da će priča postati slikovnica.”

Zanimalo nas je i kojem je uzrastu namijenjena te kako je došlo do suradnje s Harfom?

Slikovnica je namijenjena djeci od 4 do 9 godina. Iako volim reći da gornje granice nema. Do suradnje s Harfom za mene je došlo sasvim logično i prirodno. S nastankom priče rodila se i želja da ju izda upravo Harfa, tako da sam Harfi prvoj ponudila priču i vjerovala kako će Irena prepoznati čaroliju Ovdjezemske. Dugo pratim rad Irene Orlović i volim što slijedi svoje snove. Sretna sam što je "Ovdjezemska" među divnim naslovima "Knjiga koje vole djecu".

Tamara Vučković je diplomirala na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu i rad s djecom u školi donio joj je sjajno iskustvo i motivaciju da stalno nešto novo stvara. Javnosti je tako već poznata i po vođenju radionica Vježbaonica sreće koju je prošle godine započela s kolegicom i prijateljicom Tihanom Lipovec Fraculj. Evo kako se u to uklopila i Ovdjezemska:

Naše edukacije i radionice rado su posjećene i uživamo vježbajući s djecom, roditeljima i stručnjacima vještine koje nam mogu pomoći da se osjećamo sretnije i zadovoljnije. "Ovdjezemska" će svakako imati prostora u "Vježbaonici sreće" jer je temelj same Vježbaonice sreće dati ljudima alate koje mogu koristiti upravo ovdje i sada. "Ovdjezemska" je jedan od tih alata.
U čast "Ovdjezemske" u "Vježbaonici sreće" uskoro će krenuti predivne radionice usredotočene svjesnosti za djecu na kojima ćemo, naravno, čitati Ovdjezemsku koja u sebi sadrži i posebnu tematsku vježbu za opuštanje i uživati u divnim vježbama opuštanja i igrama prisutnosti za djecu.”
Rad "Vježbaonice sreće" možete pratiti na Facebook stranici i YouTube kanalu.

Glavna poruka Ovdjezemske je kako je sve potrebno za sreću u nama samima i kako nikada ništa izvana nije i neće biti presudno za naš osobni osjećaj sreće. Dok su mala, djeca to jako dobro znaju, ali ih mi “veliki” svojim načinom života odučimo od toga, objašnjava nam Tamara koja ovom slikovnicom želi podsjetiti i one velike na tu istinu kako bismo je onda mogli vratiti našoj djeci.

Ilustratorica Dubravka Kolanović od Tamare je dobila samo jednu jedinu uputu, a to je da slobodno uživa u procesu stvaranja:
Jako sam sretna s ilustracijama koje je divno osjetila Dubravka Kolanović. One su prozračne, jednostavne, prisutne, baš kakve trebaju biti. Mislim da svatko od nas daje najbolje od sebe onda kada mu je dana sloboda. Još ako pritom uživa u procesu, onda nastane čarolija poput "Ovdjezemske".

A dolazite li danas (četvrtak) na Interliber, lako možete dodatna pitanja autorici postaviti i sami jer će vas čekati u paviljonu 6, na Harfinom štandu.

Cijena slikovnice je 99 kn.

Tekst: Ivančica Tarade
Foto: Harfa

Preporučujemo

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Kad djetetu ponestane samokontrole, pomaže slikovnica Mirko Bjesomirko

Predstavljamo i četvrtu slikovnicu iz serijala o razvoju…

Uz gospodina Iz i gospođicu Po djeca lakše uče o posljedicama

Ovih dana izašla je slikovnica koja djeci na…

GROWING UP – sajam radosti bez granica za djecu i roditelje

Uoči zvuka prvog zvona nove školske godine, od…

Jesper Juul: Od odgoja do odnosa

U izdanju nakladne kuće Harfa izašla je knjiga…

Pročitajte i:

Beyonce

'Pobačaji su me naučili da moram postati majka samoj sebi, prije nego li postanem nekome drugome.'

Nakon što je 2012. rodila svoju prvu kći Blue Ivy, svjetski popularna pjevačica Beyonce, javnosti…

Bruno Šimleša u ulozi tate: 'Neodgojena djeca vode nesretne živote, uvijek traže nešto na krivim mjestima i na krivi način'

Ne postoji “odgojno nasilje”. Ako ne znaš drugačije odgajati, pa nauči. To je tvoja odgovornost.…

Luka modrić sa sinom Ivanom

Luka Modrić: 'Trenutak kada sam prvi put vidio sina i uzeo ga u naručje, jedan je od najsretnijih u životu.'

Donosimo ekskluzivni izvadak iz autobiografije ‘Moja igra’ našeg slavnog nogometaša Luke Modrića u kojem opisuje…

Dobar poklon za dijete - što kupiti, koliko komada, didaktičke namjene, praktičan ili zabavan?

Dobar poklon može nekoga iznenaditi i usrećiti i uvijek uspije kada razmislimo o tome što…