Sve je ljepše kad se bliži Božić

Možete li vjerovati da je sezona praznika pred nama? Zamislite; vani pada snijeg, ručak se lagano peče u pećnici, vrući punč u šalici, prijatelji i obitelj oko blagdanskog stola, sve je prepuno ukrasa i lampica... To su samo neke od stvari zbog kojih volim ovo doba godine.

Oduvijek sam uživala u blagdanskom raspoloženju. Uvijek se jedva čekalo vanjsko i unutarnje kićenje kuće, Sveti Nikola i čišćenje čizmica. Šiba ili poklon? S nestrpljenjem se palila prva, druga, treća i četvrta svijeća. Što ih je bilo manje, to smo bili sve bliže Božiću, otvaranju darova, blagdanskim jelima i ostalim blagdanskim čarima. I danas ga, sa svojih 25 godina, i dalje očekujem s istom onom radošću kao prije.

No, ove godine imamo “malenog vilenjaka” u kući. Ovo će biti njezini prvi božićni blagdani, a sezona koja je sama po sebi čarobna, za nas će biti još čarobnija. Marla možda nije dovoljno stara da sve to upamti, ali mama i tata nikada neće zaboraviti niti jedan trenutak. Zato će nam ovog Božića fotkanje biti fokus broj 1. Stvorit ćemo mali božićni album kojeg će moći pregledavati i smijati mu se skupa s nama kad odraste. U cilju nam je stvoriti dragocjene uspomene, ne samo za prvi Božić nego i kroz cijelo djetinjstvo. Važno je naučiti cijeniti bogatstvo uspomena i zajedničkih trenutaka. Darovi i igračke će doći i strgati se, zagubiti, biti zaboravljene na dnu kutije, ali uspomene s fotografije će nas uvijek podsjećati na ta divna, prošla vremena.

 

Već smo okitili dio našeg interijera, a sve što svjetluca i sjaji Marla gleda s posebnom radošću, upire svojim malim prstićem i slatko se nasmije. Božićni crtići na našem TV-u se vrte već neko vrijeme, svako jutro prije nego što krenemo u dan, Marla i ja skupa pogledamo barem jedan. Tata nam se u gledanju crtanih pridruži vikendom.

Adventski vijenac smo, također, radili svi skupa. Tata je lijepio, ja sam smišljavala dizajn, a Marla je sve dobro pregledala prije nego što smo počeli s radom. Ono što joj se nije sviđalo odmah je bacila na pod, a ostatak ukrasa je zadržala i jedva smo ga dobili nazad da ga uspijemo staviti na vijenac. Kako ćemo tek proći kod kićenja jelke kada bude u pitanju duplo više kuglica i ukrasa? Ne znam, ali već se vidi da je pravi, mali ljubitelj Božića. Uključit ćemo je u sve božićne radinosti, pomagat će ručicama i pridonositi svojem prvom Božiću onoliko koliko zna i može. Jedna kuglica više-manje, a sjaj u njenim okicama kad primi tu kuglicu u ruke je neprocjenjiv.

 

Ove godine kao novopečena mala obitelj započet ćemo s izgradnjom samo naše obiteljske tradicije. Pojedine običaje prenijet ćemo dalje iz naših obitelji, a ostale male, slatke radosti dodat ćemo sami po svom guštu i imati nešto čemu ćemo se veseliti svake godine iznova. Jelku ćemo, po staroj tradiciji, nakititi tek na Badnjak. Poklone ćemo otvoriti tek na božićno jutro, a dan ćemo provesti s obitelji i prijateljima. Nakon sv. Stjepana otići ćemo u Zagreb, u posjet mojoj rodbini i prijateljima, te tamo dočekati i Novu Godinu. Planiramo posjetiti čuveni zagrebački advent i žive jaslice na Kaptolu.

I, naravno, okinuti hrpu fotki za naš božićni album.

 

Prva svijeća na adventskom vijencu je zapaljena, kuća je već napola ukrašena, čizmica je očišćena čak i malo ranije. Marlin slatki baby outfit je spreman (nećemo se lagati, nije riječ o samo jednom), i naši božićni “modni detalji” su spremni. S nestrpljenjem očekujemo Badnjak da zajedno okitimo našu prvu obiteljsku jelku, da popapamo sve kolače, slušamo božićne pjesme cijeli dan i stvorimo nezaboravne uspomene.

Jer sve je ljepše kad se bliži Božić.

Posjetite i moj Instagram profil na kojem cijeli mjesec imamo prekrasna, adventska darivanja.

 

Tekst: Instamama Dora, Mommylaand

Foto: osobni arhiv

 

 

 

 

 

 

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Pročitajte i:

Mudra priča: Sve što kažeš o drugome neka prvo prođe kroz Sokratova tri sita

Promislite li prije nego krenete nekome pričati o nekoj drugoj osobi? Testirajte sebe tako što…

Dario Šimić prvi put govori o sinu sa sindromom Down: 'Kao Davidovi roditelji, najviše se bojimo predrasuda'

U sklopu višegodišnje društveno-odgovorne akcije Same Chances by Story portal Story.hr donosi intimnu ispovijest bivšeg…

Astronauti, znanstvenici i mađioničari - kako igranje uloga pomaže djetetu da odraste

Vaše dijete zamišlja kako je princeza, znanstvenik, svjetski putnik, neustrašivi istraživač, čarobnjak iz Harry Pottera…

Ana Jelušić čestitala kćerkici rođendan: '365 days for you!'

Domaća bivša alpska skijašica Ana Jelušić Black danas puca od ponosa i ne skida osmijeh…