kritika postanja fotografije odraslih u ulozi djece

Ovakvu fotku sebe ne biste nikada postali? Ni vaše dijete ne bi!

Kad bi moglo birati i odlučivati dijete bi vjerojatno reklo „ne“ kao i vi, smatra idejna začetnica ovog projekta Toyah Diebel koja pod hashtagom #Dainkindauchnicht objavljuje fotografije odraslih u ulozi beba kako bi probudila svijest roditelja o potrebi da razmisle prije no što javno podijele fotografiju svojeg djeteta

Nema ništa ljepše od toga da dobijete gomilu lajkova, srčeka ili prstiju gore na fotku vašeg djeteta koje je konačno sjelo na tutu i obavilo veliki posao. Ili možda ima. Kad s ponosom objavljujemo takvu fotku na društvenim mrežama rijetko tko od nas razmišlja je li to u redu prema djetetu. Mi roditelji odlučujemo o našem djetetu i ono samo nema mogućnost izbora želi li da ga cijeli svijet gleda kako sjedi na tuti.

Ali djeca su drugo

I sve to zvuči pretjerano jer oni su samo mala djeca i bebe i jako su slatki, ali Berinčanka Toyah Diebel ne misli tako – jer danas smo djeca, a sutra već odrasli ljudi. Ona je svoje neslaganje s takvim površnim stavom izrazila fotografijama pod hashtagom #Dainkindauchnicht u prijevodu #Nitvojedijetenebi na kojima se nalaze odrasli u istim pozama i situacijama kao bebe i djeca.

"Kako znamo tko je već preuzeo sliku ili jednostavno napravio screenshot? Budući sam aktivna na Instagramu, relativno brzo sam naletjela na fotografije na kojima je jasno da ljudi na njima definitivno nisu bili uključeni u odluku o objavljivanju. To se prije svega odnosi na djecu.”, govori Toyah o smislu svog projekta i nadodaje:”Što se više bavim tom temom, dublje uranjam u ponor Interneta. Od slatkih ispovraćanih klinaca do našminkanih beba u čarapicama s jasnim laskavim komentarima ispod – čini se da nema toga što ne bi bilo legalno i javno dostupno svakome.

Potrebno nam je više medijske pismenosti i malo dalekovidnosti

Kako navodi ona ne optužuje roditelje da to rade namjerno ili da su nemarni, ali čini se da tu ipak leži problem: “Često nam nedostaje medijske pismenosti i malo dalekovidnosti u tome da shvatimo što bezbrižno postavljanje fotografija vlastite djece donosi i kako one mogu biti zloupotrebljene. U tom smislu na vrhu su oni roditelji koji svoju djecu insceniraju za par lajkova ili eura i sve to zajedno žele prodati kao veliku zabavu za dijete. Moramo neodgodivo probuditi više svijesti i senzibiliteta za tu temu.”

kritika postanja fotografije odraslih u ulozi djece

Djeca danas postaju glumci u postovima roditelja – mali influenceri – u kojima sami postaju žive reklame raznih proizvoda i na taj način zarađuju velike svote novca…

Izvor: ze.tt
Foto: Delia Baum

 

Tagovi:

Pročitajte i:

Ivan Decker: Gradionica okuplja one koji se ne boje i ne opiru novim tehnologijama i čije vrijeme tek dolazi

Dok su nekoj djeci i roditeljima Lego kockice tek jedna od mnoštva igračaka po kojima…

VIDEO: Što se krije u torbici desetogodišnje holivudske zvijezde - izjava djevojčice koja je oduševila javnost

Od velikog broja prisutnih na 92. dodjeli Oscara, najveću pažnju privukla je desetogodišnja djevojčica, malena…

Andrijana Grgičević je pronašla put do prave čokolade, sad je na vama red

U pozadini ukusnog proizvoda stoje ukusni sastojci od kojeg se proizvod napravljen. A u pozadini…

Izebel Kovačić i sestra Ivana za Story ispričale priču o malenoj Nikol, Ivanonoj kćerkici rođenoj sa sindromom Down

Ljubav dolazi u različitim oblicima, a sestrinska je posebna - ističe na samom početku razgovora…