kritika postanja fotografije odraslih u ulozi djece

Ovakvu fotku sebe ne biste nikada postali? Ni vaše dijete ne bi!

Kad bi moglo birati i odlučivati dijete bi vjerojatno reklo „ne“ kao i vi, smatra idejna začetnica ovog projekta Toyah Diebel koja pod hashtagom #Dainkindauchnicht objavljuje fotografije odraslih u ulozi beba kako bi probudila svijest roditelja o potrebi da razmisle prije no što javno podijele fotografiju svojeg djeteta

Nema ništa ljepše od toga da dobijete gomilu lajkova, srčeka ili prstiju gore na fotku vašeg djeteta koje je konačno sjelo na tutu i obavilo veliki posao. Ili možda ima. Kad s ponosom objavljujemo takvu fotku na društvenim mrežama rijetko tko od nas razmišlja je li to u redu prema djetetu. Mi roditelji odlučujemo o našem djetetu i ono samo nema mogućnost izbora želi li da ga cijeli svijet gleda kako sjedi na tuti.

Ali djeca su drugo

I sve to zvuči pretjerano jer oni su samo mala djeca i bebe i jako su slatki, ali Berinčanka Toyah Diebel ne misli tako – jer danas smo djeca, a sutra već odrasli ljudi. Ona je svoje neslaganje s takvim površnim stavom izrazila fotografijama pod hashtagom #Dainkindauchnicht u prijevodu #Nitvojedijetenebi na kojima se nalaze odrasli u istim pozama i situacijama kao bebe i djeca.

"Kako znamo tko je već preuzeo sliku ili jednostavno napravio screenshot? Budući sam aktivna na Instagramu, relativno brzo sam naletjela na fotografije na kojima je jasno da ljudi na njima definitivno nisu bili uključeni u odluku o objavljivanju. To se prije svega odnosi na djecu.”, govori Toyah o smislu svog projekta i nadodaje:”Što se više bavim tom temom, dublje uranjam u ponor Interneta. Od slatkih ispovraćanih klinaca do našminkanih beba u čarapicama s jasnim laskavim komentarima ispod – čini se da nema toga što ne bi bilo legalno i javno dostupno svakome.

Potrebno nam je više medijske pismenosti i malo dalekovidnosti

Kako navodi ona ne optužuje roditelje da to rade namjerno ili da su nemarni, ali čini se da tu ipak leži problem: “Često nam nedostaje medijske pismenosti i malo dalekovidnosti u tome da shvatimo što bezbrižno postavljanje fotografija vlastite djece donosi i kako one mogu biti zloupotrebljene. U tom smislu na vrhu su oni roditelji koji svoju djecu insceniraju za par lajkova ili eura i sve to zajedno žele prodati kao veliku zabavu za dijete. Moramo neodgodivo probuditi više svijesti i senzibiliteta za tu temu.”

kritika postanja fotografije odraslih u ulozi djece

Djeca danas postaju glumci u postovima roditelja – mali influenceri – u kojima sami postaju žive reklame raznih proizvoda i na taj način zarađuju velike svote novca…

Izvor: ze.tt
Foto: Delia Baum

 

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

preopterecenost majki

VIDEO: Zašto mame nikad nemaju mira?

Čega se god primili, šalice kave, prelistati časopis, nazvati nekoga... iz pozadine već viču:"Mamaaaaaaa!". Nema…

princ George i princeza Charlotte

Vojvotkinja Kate sa svojim prinčevima i princezom uredila vrt u sklopu Izložbe cvijeća

U sklopu izložbe cvijeća 'RHS Chelsea Flower Show' u Londonu vojvotkinja Kate je pokazala i…

Kristina Zrinka Kožul - put od dijagnoze do nagrade Ponos Hrvatske

Samo dva mjeseca nakon što je na svijet donijela sina, mlada Splićanka Kristina Zrinka Kožul…

dijete na Hitnoj pomoći

'Budite sretni ako imate priliku čekati na pregled u Hitnoj!'

Nerijetko se visoke temperature ili nezgode dogode baš u petak popodne ili vikendom kad mnogi…