Mindvalley: Holistički odgoj

Donosimo vam prvi dio intervjua s osnivačem i predsjednikom Mindvalley sveučilišta Vishenom Lakhianijem kojeg su za naš portal vodili Tihoni i Iva Brčić (certificirana edukatorica udruge Najsretnija beba Hrvatska i naša višegodišnja suradnica)

U Puli se ovog ljeta provodio jednomjesečni program Mindvalley sveučilišta za odrasle i Mindvalley škola za djecu. Mindvalley je inače jedna od vodećih svjetskih škola za osobni rast. Obrađuje teme koje tradicionalne škole zaobilaze – evoluciju svijesti, postizanje blagostanja, usredotočena svjesnost, energetsku medicinu… Uz internet i mobilne aplikacije, program Mindvalleya provodi se povremeno i kroz konferencije, festivale, sveučilište i školu.

Osnivač i predsjednik Mindvalleya je Vishen Lakhiani – poduzetnik, računalni inženjer, govornik svjetskog glasa, autor bestsellera The New York Timesa i Amazona "Kôd iznimnog uma". Cilj mu je poboljšati ljudske potencijale kroz reviziju školstva. S Lakhianijem smo razgovarali o holističkom odgoju, školskim inovacijama i utjecaju medija na djecu, a razgovor prenosimo u tri dijela.

Vishen Lakhiani

 

Što je za vas "dom"?

Za mene je dom gdje god su mi prijatelji i obitelj.

Koliko vas je promijenilo to što ste postali ocem?

Zato što imam djecu sam i započeo s Mindvalley University. Djeca mi idu u jednu od najboljih škola u Maleziji, američku školu. No znam da iako idu u tu fenomenalnu školu naučit će ih da budu dobri na ispitima i upišu se na koledž. Za to je škola oblikovana. Neće ih naučiti kako da budu sretni i suosjećajni prema svima na svijetu, da budu dobra ljudska bića, imaju svjesnu vezu, da budu dobri roditelji kad odrastu, kako da imaju zdravo samopoštovanje, kako da dođu do duhovne jezgre… Kreirao sam Mindvalley University da moja djeca mogu imati pristup tom znanju. To je jednomjesečna ljetna škola za djecu svih uzrasta, a moja su djeca upisana s djecom stotina drugih roditelja.

Što je s roditeljima? Jeste li namijenili nešto posebno i za njih?

Mindvalley uskoro lansira dokumentarnu seriju i aplikaciju "Little Humans" ("Mali ljudi") koji su dizajnirani kao vodič za roditelje. To nam je nedostajalo kad smo postali roditelji. Nitko nam nije dao nikakve knjige s uputama kako raditi posao, i to najvažniji posao koji smo ikad imali, a to je biti roditelj.

Koristite li neku specifičnu metodu u odgoju djece?

Koristim metodu koja se zove svjesno roditeljstvo od dr. Shefali Tsabary, koja je predavačica na Mindvalleyu. Ta metoda promiče ideju da je svako dijete autonomno biće sa svojom dušom i da djeca sama trebaju donositi svoje odluke. Mi kao roditelji im ne bismo trebali nametati naša vjerovanja, ciljeve i neispunjene želje, a mnogi roditelji baš to rade.


Smatrate li da bi djeca trebala meditirati i od koje dobi?

Mislim da bi trebala sama izabrati. Kada kažete meditacija, koristite široko značenje, zar ne? Ja preferiram izraz transcendentalna vježba. To je bilo koja vježba kojom ulazite u svoju nutrinu. Najosnovnija transcendentalna vježba koju možete naučiti dijete je vježba zahvalnosti. Dijete u dobi od tri godine možete pri odlasku u krevet upitati što mu je bilo najljepše ili najzabavnije tog dana. Tada dijete učite moćnu transcendentalnu vježbu zahvalnosti.

Dodali bismo da je uvođenje praštanja u takvu transcendentalnu vježbu također odlično za djecu. Praštanje je inače jedna od faza vaše popularne Šestofazne meditacije…

Šestofazna meditacija je učinkovita, brza i utemeljena na znanosti. Učinio sam ju dostupnom besplatno na www.mindvalley.com/learn-meditation Inače, čak su i znanstvenici dokazali da je praštanje u najvećoj korelaciji s blagostanjem.

 

Ragovarali: Tihoni i Iva Brčić, udruga Najsretnija beba Hrvatska i autori programa Holističko majčinstvo

Foto: Kersti Niglas; FB Mindvalley

Preporučujemo

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

Kako se odgaja budući materijalist?

Ako su vam djeca već počela s prohtjevima…

Naučite faze djetetovog razvoja kako biste ga bolje razumijeli

Budućim roditeljima i onima koji su to nedavno…

Mindvalley: Koliko mediji trebaju biti dostupni djeci?

Donosimo drugi dio intervjua s osnivačem i predsjednikom…

Edukacija za um i duh cijele obitelji

Od 24. 6 do 20. 7. 2019. u…

Pročitajte i:

Mudra priča: Sve što kažeš o drugome neka prvo prođe kroz Sokratova tri sita

Promislite li prije nego krenete nekome pričati o nekoj drugoj osobi? Testirajte sebe tako što…

Dario Šimić prvi put govori o sinu sa sindromom Down: 'Kao Davidovi roditelji, najviše se bojimo predrasuda'

U sklopu višegodišnje društveno-odgovorne akcije Same Chances by Story portal Story.hr donosi intimnu ispovijest bivšeg…

Astronauti, znanstvenici i mađioničari - kako igranje uloga pomaže djetetu da odraste

Vaše dijete zamišlja kako je princeza, znanstvenik, svjetski putnik, neustrašivi istraživač, čarobnjak iz Harry Pottera…

Ana Jelušić čestitala kćerkici rođendan: '365 days for you!'

Domaća bivša alpska skijašica Ana Jelušić Black danas puca od ponosa i ne skida osmijeh…