Malac Genijalac stigao je i do Zagreba

Škole poput Malca Genijalca postoje u 12 zemalja, a lijepo je znati da je kod nas dostupna u sve većem broju gradova! Ljubav prema matematici raste...

U naš je glavni grad stigla jedna vrsta škole koja njeguje ljubav prema matematici na drugačiji način i koju vam ovim putem predstavljamo. Razgovarali smo sa Sarah Vuković, profesoricom matematike i vlasnice Malca Genijalca u Šibeniku te zajedno s Anticom Filipović-Grčić vlasnicom Malca Genijalca u Zagrebu. Također ima titulu Mastera učiteljice mentalne aritmetike.

Sarah Vuković

 

Kako je došlo do nastanka škola Malac Genijalac i kada je prva otvorena i gdje?

Do nastanka škola Malac Genijalac je došlo u suradnji s prestižnim japanskim Institutom Tomoe Soroban iz Tokija. Program sadrži jedinstvenu metodu podrijetlom iz Japana, kolijevke mentalne aritmetike. Nastao je kao rezultat dugogodišnjeg rada psihologa, pedagoga i drugih svjetskih stručnjaka iz područja edukacije. Prva škola Malac Genijalac otvorena je u Beogradu, a kod nas prije dvije godine u Splitu.

A zatim se proširio na više gradova, zar ne?

Škole postoje u Splitu, Šibeniku, Rijeci i Osijeku. Ovog rujna svoja vrata otvaraju i škole u Zadru, Velikoj Gorici, Varaždinu i u Zagrebu.

Kako je došlo do ideje otvaranja škole i u Zagrebu?

Dugogodišnja prijateljica, danas i partnerica Antica je bila oduševljena Malcom i uspjehom škole u našem Šibeniku. Kako upravo piše svoj znanstveni rad na temu razvoja kognitivnih funkcija interesiralo ju je sve o programu, načinu rada, rezultati kod polaznika. Moja ljubav prema matematici, a njena prema psihologiji rezultirala je suradnjom i otvaranjem škole u Zagrebu.

Što se u ovim školama radi i na koji način to pomaže djeci u životu?

U našim školama provodi se program Mentalne aritmetike, također uskoro se u školama uvodi program SUPER UM – mentalna matematika kao nadogradnja programa mentalne aritmetike obuhvaćajući rješavanje složenih matematičkih problema koji se rješavaju isključivo mentalnim putem.

Program se temelji na: TBDP pristupu (Total Brain Development Program) i VAK metodi (Vizualno, Auditivno, Kinestetičko). TBDP predstavlja sustav cjelokupnog razvoja mozga kojim se potiče aktivacija obje hemisfere mozga u ranim fazama života. Kao rezultat te aktivacije poboljšava se niz kognitivnih sposobnosti kao što su pamćenje, inteligencija, koncentracija, mašta.

VAK metoda podrazumijeva uključivanje tri osjetila (vid, sluh, dodir) u proces učenja. Znanstvena istraživanja pokazala su da se najbolji rezultati postižu kada se u procesu učenja informacije primaju putem različitih osjetila jer se na taj način aktivira najveći broj neuronskih veza u mozgu. Takvim učenjem proces pamćenja dostiže svoj maksimum jer se primljene informacije prenose s jedne na drugu hemisferu mozga, čime se aktivira cijeli potencijal našeg mozga.
Razvijene kognitivne sposobnosti kod djece neophodne su za funkcioniranje u životu, kako u sadašnjosti, tako i u budućnosti. Našim pristupom i metodom rada djeca stječu vještine za cijeli život.

Koliko profesora je educirano da može voditi tečajeve i što je sve potrebno s njihove strane da mogu voditi školu?

Naši profesori u školama su redom diplomirani učitelji, profesori, psiholozi, pedagozi, u konačnici moraju imati magisterij. Da bi bili osposobljeni za rad u našim školama, također moraju proći edukaciju za mentalnu aritmetiku te položiti ispit kako bi dobili međunarodni certifikat za Master učitelja mentalne aritmetike. Svaka škola ima svog voditelja i najčešće su to upravo i sami vlasnici škola.

Postoje li neka natjecanja na koja šaljete polaznike i kakve rezultate postižete?

Postoji međunarodna Olimpijada mentalne aritmetike koja se održava u Beogradu.
Od samih početaka nižu se uspjesi. Ove godine na Olimpijadi je sudjelovalo 15 zemalja i preko 1200 natjecatelja. Kući smo se vratili sa 7 medalja u različitim kategorijama, a Tony Cvitković osvojio je 3. mjesto u pismenom dijelu natjecanja za C kategoriju, te zlato u ANZANU – mentalnom računanju.

Kojem su uzrastu namijenjene radionice i mogu li ih svi pohađati ili postoje neki uvjeti?

Program je namijenjen djeci od 4. do 12. godine prosječnih intelektualnih sposobnosti.

Kako se djeca nose s natjecateljskim duhom, što ih motivira, a što demotivira?

Naša nastava odvija se kroz igru i pozitivnu atmosferu, samim tim potičemo i pozitivan natjecateljski duh. Tajna motivacije kod polaznika je individualni pristup svakom djetetu i pomaganje djetetu da postane najbolja verzija sebe, drugim riječima težimo napretku djeteta u vidu njegovih, a ne tuđih mogućnosti.

Vole li “malci” više matematiku nakon što doznaju metode kako njome uspješnije ovladati?

Naravno, djeca su po prirodi istraživači i kad u matematici dođu do točnog rješenja na drugačiji način od onog klasičnog, jako su ponosni na sebe i razvija im se samopouzdanje.

Usmjeravaju li ove aktivnosti djecu kasnije više u neke prirodoslovne škole?

Po tom pitanju ne možemo biti isključivi. Većina djece u ovoj dobi još uvijek ne zna što će biti po zanimanju, iako naravno imaju svoja najdraža, kao i svi mi dok smo bili djeca. Možemo reći da ovaj pristup prema djeci sigurno olakšava djetetu da spozna sebe i razvije sve navedeno kako bi i mogao racionalno donositi važne odluke u životu, pa između ostalog i odabir zanimanja.

Koliko su ovakve škole uobičajene u drugim zemljama?

Ovakve škole zastupljene su u cijelom svijetu. Zapadni svijet puno toga "uzima" s Istoka pa tako i samu disciplinu mentalne aritmetike. Konkretno Malac Genijalac postoji u 12 zemalja gdje je otvoreno ukupno 182 škole s 28325 zadovoljnih korisnika.

 

Malac Genijalac uskoro otvara svoja vrata za malce željne znanja, novih vještina, zabave i prijatelja i u Zagrebu, i to u svom centru u Bužanovoj ulici. Budući da je broj mjesta za buduće malce genijalce ograničen, predbilježbe za upis, kao i sve informacije, mogu se dobiti na broj telefona ‪099 555 1651‬ ili putem e-maila zgcentar@malacgenijalac.hr. Još idući tjedan može se besplatno doći na ogledne satove. Više čitajte na sljedećoj poveznici.

 

Razgovarala: Ivančica Tarade
Foto: osobni album, press

Preporučujemo

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Besplatna predavanja za roditelje školaraca

Od "izgubljenih" školaraca samo je teže gledati "izgubljene"…

Horoskop za školarce: Ribe maštaju i sanjare na nastavi

U čemu su to RIbice osobito vješte i…

Pročitajte što vam djeca poručuju!

U knjižici A je li netko pitao učenike…

Pročitajte i:

Mudra priča: Sve što kažeš o drugome neka prvo prođe kroz Sokratova tri sita

Promislite li prije nego krenete nekome pričati o nekoj drugoj osobi? Testirajte sebe tako što…

Dario Šimić prvi put govori o sinu sa sindromom Down: 'Kao Davidovi roditelji, najviše se bojimo predrasuda'

U sklopu višegodišnje društveno-odgovorne akcije Same Chances by Story portal Story.hr donosi intimnu ispovijest bivšeg…

Astronauti, znanstvenici i mađioničari - kako igranje uloga pomaže djetetu da odraste

Vaše dijete zamišlja kako je princeza, znanstvenik, svjetski putnik, neustrašivi istraživač, čarobnjak iz Harry Pottera…

Ana Jelušić čestitala kćerkici rođendan: '365 days for you!'

Domaća bivša alpska skijašica Ana Jelušić Black danas puca od ponosa i ne skida osmijeh…